• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Futurisztikus pattanásirtás

Egészségmagazin Forrás: Scrip

A berlini oktatás- és kutatásügyi minisztérium egymillió euróval járul hozzá egy acne elleni innovatív szer kifejlesztéséhez.

A készítmény hatásmechanizmusában fontos szerepet játszik, hogy a hatóanyag nanotechnológiás megoldások révén jut el a bőr fertőzött részeihez.

A pénzt a brit központú York Pharma kapja: ez a vállalat koordinálja a fejlesztésben részt vevő számos felsőoktatási intézmény illetve kutatási alvállalkozó cég munkáját. Ilyenek többek közt: a berlinl Charité egyetemi klinika, a giesseni orvosegyetem, a berlini Freie Universität, a CPM Contractpharma, a Chiracon és az LPT Laboratory. A felsoroltak közreműködnek majd a pattanás elleni szer preklinikai vizsgálatainak elvégzésében.

A projekt célja a York Pharma sphingosine-1-foszfátjának nanorészecskés hordozóanyagban (krémben) való alkalmazása: ezen a módon a hatóanyag könnyebben jut át a bőrön, hogy kifejtse hatását a pattanások ellen. A toxikológiai vizsgálatokra a vállalkozás harmadik évében, a második fázisú vizsgálatokra a rákövetkező évben kerül majd sor.

A felsőoktatási intézmények a végtermék más-és más elemein dolgoznak majd. A Charité a nanorészecskék behatolásával foglalkozik, a Freie Universität a hordozórendszert munkálja ki, a giesseni klinika pedig a különböző elemek krémbe-integrációján dolgozik majd. A termék kereskedelmi jogai a York Pharmánál maradnak.

A szövetségi köztársaság kormánya a nanotechnológiai kutatások ösztönzése céljából tavaly elindította a „NonoforLife" [„Nano az életért"] elnevezésű programot. A gyógyszeriparhoz hasonlóan az állam is anyagi támogatásban részesíti a biotech és a gyógyászat-technológiai cégeket. A program három fő területre összpontosít – a hatóanyag-célbajuttatásra, valamint a regeneratív és a „mérték utáni" gyógyszerekre –, és maximum tizenkét, legfeljebb négy évig működő kutatási szerveződés összesen 29 millió euróval való támogatását teszi lehetővé. A szubvenciók feltétele, hogy a kutatásokra Németországban kerüljön sor.