• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gátolhatják a véralvadást kedvenc ételei

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

Külön tudományággá vált a gyógyszer- és ételkölcsönhatások vizsgálata, kutatása.

Sokat hallani arról, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű alkalmazása egymás hatását csökkenthetik, illetve gátolhatják - éppen ezért szükséges előre tájékozódni szedésüket illetően. Vannak gyógyszerek, melyek más gyógyszerek felszívódását módosítják, mások a gyógyszerek un. metabolizmusában szerepelnek - csökkenthetik, de fokozhatják is más gyógyszerek feldolgozását, lebontását. Erre hatalmas enzimatikus apparátus áll a szervezet rendelkezésére. Az étel-interakciók is hasonlóképpen fontosak, de manapság a globalizáció révén olyan – látszólag ártalmatlan – étrendkiegészítőket is nagyban vásárolunk, melyekben a növényi hatóanyagok garmadája befolyásolhatja az orvos által, ismert betegségünkre felírt gyógyszer(eke)t. Hogy mikkel érdemes vigyázni, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, klinikai farmakológusát kérdeztük.

Nem mindegy, mit és mennyit eszünk!

Sok étel befolyásolhatja a gyógyszerek hatékonyságát. Az úgynevezett kumarin típusú véralvadásgátlók hatásának egyik nagy ellenfele a K-vitamin, mely ugyan létfontosságú anyag, azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene vigyázni vele. Az ételek magas K-vitamin tartalma önmagában nem probléma, ám amennyiben valaki kumarin-típusú véralvadásgátlót szed, akkor csakis mértékkel szabad belőle falatozni. A K-vitamin ugyanis a véralvadási folyamat egy fontos kiegészítő eleme.

A véralvadás ugyanis egy igen összetett, egymás hatását erősítő, kaszkád folyamat. Ebben több faktor és enzim vesz részt, ezek egyikének az úgynevezett. kofaktora a K-vitamin is. A folyamatban az oldható fibrinogénból oldhatatlan fibrin keletkezik, így előzve meg a vérzést. A véralvadási kaszkád felborulása két dolgot eredményezhet. Az alvadékonyság csökkenésével a vérzés nem, vagy csak később áll el, míg a másik végletben az alvadás fokozott, és trombózis alakulhat ki. Vannak olyan alvadási tényezők, amik klszre szintetizálódásuk után még további átalakulásokon mennek keresztül és ehhez szükséges enzim működéséhez kell a K-vitamin. Ha nincs, akkor a folyamat leáll és az alvási tényező biológiailag inaktívvá válik, és nem tud részt venni az alvadási folyamatban. Ez a kumarin-típusú alvadásgátló hatásmechanizmusának vázlata.

Prof. Blaskó György elmondta, hogy a K-vitamin tartalmú ételekkel azért kell vigyázni, mert a kumarin-típusú véralvadásgátló szerek hatékonyságát csökkenti. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kellene mondani az olyan ételekről, melyekben ennek a vitaminnak a szintje magas, csupán azt, hogy fokozott odafigyeléssel kell fogyasztani azokat, nem szabad túlzásokba esni. A lényeg, hogy a napi K-vitamin felvétel lehetőleg azonos legyen. Ebben az esetben a beteget „be lehet állítani". Csak példaképpen: mindennap megehet egy narancsot, de nem teheti, hogy egyik nap 2 kg narancsot eszik, a másik napon egyet sem. A magas K-vitamin tartalmú ételek között a következőket találhatjuk: kelkáposzta, kelbimbó, spenót, curry, mángold, uborka, szilva, narancs, málna stb.

A fent említett ételeken kívül természetesen még egy sor élelmiszerben található K-vitamin, ám az említett ételekben a szintje kifejezetten magas. Ez azt jelenti, hogy antikoaguláns kezelés mellett az olyan fogyókúrák, melyek káposztára épülnek, vagy a gyümölcsszezonok élvezetes nagy adagos desszertjei, problémát jelenthetnek.

Mit tehetünk?

A finomságokról ekkor sem kell lemondani, ám orvossal mindenképpen egyeztetni szükséges, sőt, az is fontos, hogy mindennap ugyanannyi K-vitamint tartalmazó ételeket fogyasszon. Emellett a szakember a folyamatosan bevitt K-vitamin mennyisége függvényében a gyógyszeradag módosítását is elrendelheti. Mivel az ételek között sok olyan is akad, melyek szezonális jellegűek, ez is tovább erősíti azt a tényt, hogy az antikoaguláns kezelés mellett a rendszeres gyógyszeradag-ellenőrzés elengedhetetlenül fontos! Más kérdés az együtt szedett étrendkiegészítők, keleti tápszerek ne adj’ isten izomnövelők szedése: ezek vagy kerülendők, vagy csak szakember vezetése mellett, normális mennyiségben alkalmazhatók.