• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Genetikai rákdiagnosztika állami alapon

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Új, nagyteljesítményű molekuláris diagnosztikai berendezés az onkológiai intézetben.

Amíg a pályázaton nyert pénzből futja, az eddiginél jelentősebb több genetikai diagnosztikai vizsgálatot tud elvégezni az Országos Onkológiai Intézet a hamarosan hétköznapi üzembe álló vizsgálóberendezéssel. A Norvég Alap pályázatán elnyert 1,6 millió EUR (mintegy 550 millió forint) feléből a készülék együttest vásárolták meg, a másik felét pedig a norvégokkal közös kutatáson túl a hazai vizsgálatok finanszírozására fordítják. Mivel a genomikai vizsgálatokat ma nem téríti meg az OEP az intézetnek, már most elkezdhető a gondolkodás: mi legyen, ha elfogy a pénz, visszafordulunk a világszínvonaltól, vagy ha már idetelepült, kihasználjuk azt.

A mai tudás szerint a rák genetikai betegség, s egyre több olyan génmutációt ismerünk, melyek kialakulásában, lefolyásában szerepet játszik. A nyertes projekt, miként a berendezés és az azon alapuló szolgáltatások egyszerre több célt szolgálnak: segítségükkel bekerülhet a napi rutin ellátásba a rákbetegség kialakulásában szerepet játszó génmutációk meglétének vizsgálata, ha úgy tetszik, az örökletes daganatok szűrése éppúgy, mint a már kezelés alatt állóknál a terápia-rezisztens tumorok azonosítása, a valóban hatékony gyógymódok személyre szabott meghatározása. Az eszközzel molekuláris tesztek végezhetők a daganatok prognózisára, s az egyes betegeknél (egészséges családtagoknál) óriási számban elvégzett vizsgálati adatok elemzése, valamit a Norvég adatokkal való összehasonlítás révén új felismerések, akár újabb, a különböző rákbetegségek kialakulásában és lefolyásában szerepet játszó génhibák is azonosíthatók lesznek.

 
A rákregiszterből nyert hazai megbetegedési és halálozási adatok alapján három daganat-típus vizsgálata került be a programba: az emlőrák, a vastagbélrák és a fej-nyak területét érintő tumorok esetében folyik majd a közös kutatás. Mivel hazánkban a daganatos megbetegedések és halálozások száma Európában a legmagasabb, a szakértők azt is remélik, hogy a kutatás révén talán sikerülhet erre is genetikai magyarázatot találni.


Mint a projekt mai bemutatóján megtudtuk, a mostani pályázattal az intézetnek lehetősége van arra, hogy szakorvosi beutalóval az ország bármely pontjáról fogadja a fokozott rákkockázattal élő, illetve emlődaganat- és vastagbéldaganat gyanús betegeket (valamint családtagjaikat) genetikai teszt elvégzésére. Ezek célja tehát részint diagnosztikai (az örökletes betegség specifikus diagnózisa állapítható meg a betegség tüneteit mutató egyénben), részint szűrés jellegűek (a jövőbeni megbetegedés kockázatát azonosítja a betegség tüneteit még nem mutatóknál).


A kérdésre, mi lesz a szorongó kíváncsiakkal, - akik tehát se nem rákbetegek, se nem azok családtagjai - azt a választ kaptuk: ezen genetikai vizsgálatok az onkológiai ellátás részét képezik, így az országos intézetben a betegeknek (s a megelőzés, kockázatbecslés, korai felismerés okából azok családtagjainak) ingyenes, egyéb érdeklődőknek esetleg akkor lesznek itt (esetleg pénzért) elérhetők, ha a felsoroltak vizsgálatain felül maradna kapacitás.

A norvégokkal közös program önmagán és az intézeten is túlmutató értékű, mivel hazánkban a molekuláris diagnosztikai szolgáltatások kapacitása nagyon alacsony, a módszerek drágák és időigényesek, s az erre szolgáló eszközpark is elmarad a világszínvonaltól. Pedig e vizsgálatok jelentősége óriási, nem csak a betegség megelőzésében vagy a korai felismerését biztosító, a kockázat miatti fokozott éberségben, hanem a már betegek terápiás útjának meghatározásában is. Most az ország bármelyik pontjáról beküldött, a szakmai indikációnak megfelelő beteg hozzájuthat a lehetőséghez.

A berendezés üzemkész, folynak a képzések-továbbképzések, s mint ígérték, két hónapon belül indulhatnak a vizsgálatok.

A programról bővebben az intézet honlapján