• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Gyakori okok a szemfájdalom hátterében

Egészségmagazin 2022.01.13 Forrás: Szemészeti Központ
Gyakori okok a szemfájdalom hátterében

Gyakorlati szempontból az okokat csoportosíthatjuk úgy, hogy a fájdalom a szem felszínét vagy a szem “belsejét” érinti.

A szemfájdalom igen gyakori szemészeti problémának számít. Hátterében állhatnak mind ártalmatlan (de kellemetlen) állapotok, mind veszélyes szembetegségek. Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja a problémát és mikor kell komolyabb zavarra gyanakodni.

Az egyik leggyakoribb szemészeti panasz a szemfájdalom, mely érintheti az egyik vagy mindkét szemet is. A szemfájdalom jellege erősen függ az azt okozó betegségtől. Az érzetet szövegesen leírni nem lehet pontosan, ezért a panaszok alapján az osztályozás nem megbízható, és a szemorvosi vizsgálat általában elkerülhetetlen. Gyakorlati szempontból tekinthetjük úgy, hogy a fájdalom a szem felszínét, illetve a szem “belsejét” érintheti.

A szem felszínén keletkező, illetve érezhető fájdalom leggyakoribb okai

Szárazszeműség és szemfelszín gyulladás:  az életkor előrehaladtával a könnytermelés csökken, és a megtermelt könny minősége romlik. Ezért a könny gyorsan elpárolog, a szemfelszín pedig szabadon marad, ami fájdalmat okoz. Amennyiben valaki hosszan használ tartósítószerrel konzervált szemcseppet, a tartósítószer sejtkárosító hatása is megjelenik, és a szárazszeműség okozta panaszokat rontja. A sok monitor és mobiltelefon használat miatt szárazszeműség ma már a fiataloknál is probléma, és gyakorisága a fejlett világban meglepően nagy méretet öltött. A beteg kétszemes irritációt, szemvörösséget érez, ami a nap folyamán a felkeléstől az esti órákig egyre romlik, fokozódik. A szem és a szemhéjak érágasak, izgatottak és vörösek. Az irritáció érzése gyakran vált ki hirtelen erős könnyezést (sírást), ami nem a károsodott kis könnysejtekből, hanem a könnymirigyből ered. Nemritkán a könnytermelés csökkenése és a szemfelszín gyulladása a szemhéj mirigyeinek kóros működésével társul. A szemhéjszél gyulladása lehet rozáceás alkat részjelensége is. Korrekt szemorvosi diagnózis alapján sűrű könnypótlás, az irritáló anyagok és külső hatások (pl. légkondicionálás) kiküszöbölése szükséges, a szemhéjszéli gyulladás kezelése és a szemhéj higiénés önkezelésének elsajátítása, esetleg enyhe helyi gyulladáscsökkentő kezelés mellett a panaszok jól uralhatók.

Nem megfelelő szemüveg viselése közeli munkához, olvasáshoz: ez a szemfáradásos panaszok egyik gyakori oka. Hatása és az általa okozott tompa fájás, szemhéjszél és kötőhártya vörösség gyakran a szárazszeműséggel kombináltan jelentkezik. Megfelelő szemüveggel és a szárazszeműség kezelésével oldható meg ez a probléma.

Idegentest a szemfelszínen: a hirtelen fellépő és nem gyorsan elmúló, égő, szúró fájdalom, erős könnyezés esetén szemfelszíni idegentestre kell gondolni. A panasz legtöbbször egy szemen lép fel.

Általában a szemfelszínre vagy a szemhéjak belső oldalára került idegentest okozza (pl. szempilla, homokszem, por, köszörüléskor lepattanó apró fém vagy rozsdaszemcse). Ha a könnyezés az idegentestet kimossa, a panasz megszűnik. Ha azonban az idegentest a kötőhártyán vagy a szaruhártya felső rétegében rögzül, a panasz nem szűnik meg, sőt fokozódhat is. Ilyen esetben szemorvoshoz kell fordulni, aki szemcseppes érzéstelenítésben eltávolítja az idegentestet, és a szükséges kezelést megadja.

Kötőhártya gyulladás: szinte nincsen olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg életében a kötőhártya gyulladását. Ez jelentkezhet egy szemen és mindkét szemen (egyszerre vagy időeltolódással). A szem vörössé válik, könnyezik, váladékozik, összeragadhat és olyan érzés kísérheti, mintha idegentest lenne benne. Leggyakrabban baktériumos vagy vírusos fertőzés okozza, de lehet allergiás eredetű is. Mivel a fertőzéses eredetű kötőhártya gyulladás átadható a környezetben lévőknek (fertőző betegség), a gyulladás okának meghatározására szemorvosi vizsgálat szükséges. Fertőzéses kötőhártya gyulladás esetén fokozott higiéne, kézmosás és a közösség kerülése elengedhetetlen a gyógyulásig. A bakteriális és vírusos kötőhártya gyulladás gyakran egy éppen zajló felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Amennyiben a kötőhártya gyulladás bakteriális eredetű, úgy antibiotikumos szemcseppel orvosolható a probléma, pollenallergia esetén pedig allergia ellenes szemcseppek alkalmazhatók sikerrel.

A szemben, a szem körül és a szem mögött jelentkező szemfájdalom okai

A szemben "mélyen” érzett, a szem körüli csontokban megjelenő illetve a “ szem mögött” jelentkező fájdalom általában komoly betegség jele, és mindenképpen érdemi szemorvosi vizsgálatot igényel. A magas szemnyomás az érintett szemben vagy szemekben okoz tompa, de erős fájdalmat. Ez általában zöldhályog (glaukóma) következtében lép fel. Csak egyik (bár kiemelten fontos) típusa a hevenyen kialakuló zárt zugú glaukóma (glaukómás roham), mely azonnali ellátást igényel. Jellemzői a jelentős szemfájdalom, a szem körüli területek fájdalma, az érintett szem vörössége, a látás megromlása, homályossá válása, a fényforrás körül szivárványszínű karika látása, a hányinger, általános gyengeség, elesettség. Ilyen tünetek esetén azonnali szemorvosi vizsgákat szükséges a diagnózis felállításához, és a kezelés sürgős megadásához - mondja Prof. Dr. Holló Gábor.

Gyakran okoz szem körüli fájdalmat a homlok és orrmelléküregek gyulladása. A szem mögött érzett fájdalmak egy részét pedig a rostacsont gyulladása okozza. Ezek elkülönítése a veszélyes szembetegségek okozta hasonló fájdalmaktól a szemorvos feladata. A látóideg gyulladásával járó állapotokban (pl. szkelózis multiplexben) a szem mögötti bizonytalan fájdalom nem ritka, ez szemmozgásra fokozódhat is. A nagy vérnyomás kiugrás a fejfájás mellett a szemekbe sugárzó fájdalmat is eredményezhet. Természetesen a korrekt diagnózis felállítása ilyen panaszok esetében is a hozzáértő szemorvos feladata.

Legolvasottabb cikkeink