• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyermek hallásdiagnosztizálás, rehabilitáció - nemzetközi kitekintés

Egészségmagazin 2021.09.13 Forrás: (X) Szerző:
Gyermek hallásdiagnosztizálás, rehabilitáció - nemzetközi kitekintés

Magyarországon hatályos jogszabály fogalmazza meg a csecsemőkori hallásszűrést, mely a születést követőn, majd a védőnői státusvizsgálatokon történik meg.

A nemzetközi gyakorlatban a születést követően, 6 hónaposan, 1, 3 évesen, iskolakezdéskor és a pályaalkalmassági vizsgálaton történik hallásszűrés. Kivéve ha a gyermek rizikófaktor alá esik, ebben az esetben három havonta történek a szűrő vizsgálatok. Ezeket egy adatbázisban rögzítik, mely figyeli a gyermek életkorát, statusát, diagnózisát és automatikusan értesíti a gyermek háziorvosokat, védőnőket a vizsgálat szükségességéről. Sajnos ez Magyarországon nem egységes, így a védőnőkre, szakemberekre nagy terhet jelent a követés, a speciális vizsgálatokat végző  intézetek megkeresése - mutatta be a gyakorlatot Takács Katalin nemzetközi minősítésű gyermekaudiológus, hallásakusztikus mester, hallásspecialista.

A gyermekeket 14 éves korig, illetve a próbatételes, fogyatékossággal élő gyermeket, felnőtteket kizárólag gyermek audiológus vizsgálhatják – akik tíz éves gyakorlati idejüket letöltve, speciális képzésben részesülnek, mely során fejlődésneurológiát, anatómiát, pszichológiát, gyógypedagógiát, orvosi és eszközös rehabilitációt tanulnak, szülő mentorálás és pedagógia, hallástaktikai ismeretekből kell számot adni tudásukról. Hazánkban ilyen irányú képzés nincs.

Fontos lenne ezen irány létrehozása, hiszen a mindennapi ismeretek elsajátítása, megismerése, alkalmazása teszi lehetővé a megfelelő diagnózis, rehabilitáció meglétét. Ugyanakkor a multidiszcipináris munka teszi teljessé a gyermek fejlődésének biztosítását.

A vizsgálatokat követően hallássérülés esetén a gyermekeknek a hallásvizsgáló országos szakértői és rehabilitációs bizottságnál kell felülvizsgálaton megjelenni, melynek kizárólag független intézménynek kell lennie. Miért fontos a függetlenség – az ott dolgozó szakemberek a gyermek hallókészülékkel, CI-vel történő ellátást követően felmérik a gyermek szükségleteit és javaslatot tesznek a fejlesztésre és ellenőrző tevékenységet látnak el. A szakértők – Magyarországon a szükséges szakvizsgát követően 10 év gyakorlattal rendelkezők lehetnek (ebbe az idő vallumba nem számíthat bele a szakvizsgát megelőző szakmunka) az eredményeket összegzik és szakvéleményt állítanak ki. Itt nem dolgozhatnak olyan személyek akik akár a saját intézményükben vagy magán intézményekben dolgoznak, hiszen akkor elvesztik a függetlenségüket. Nem mondhatják meg milyen rehabilitációs ellátás szükséges, hiszen azt kizárólag audiológus szakorvos teheti meg, nem folyhatnak bele az utógondozásba és fejlesztésbe, hiszen akkor a „tisztánlátásuk” megszűnik. Nemzetközi viszonylatban ennek fontossága kiemelkedő szerepet kap.

A hallókészülékes ellátás nemzetközi protokollja is nagymértékben eltér a hazánkba alkalmazottaktól. Kizárólag gyermek hallásakusztikus foglalkozhat 0-18 éves korosztállyal, illetve a fogyatékossággal élő hallássérültekkel. Ezek a szakemberek összességében több mint 5 éves képzésben, több szakvizsgát követően minimum 10 éves gyakorlattal kell rendelkezniük.

Fontos megemlítenem, hogy a védőnőkkel, pedagógusokkal elengedhetetlen a folyamatos kommunikálás, hiszen csakis így tudunk mindenre kiterjedő fejlődést biztosítani a gyermeknek.

Ép ezért, a folyamatos képzés elengedhetetlen, a hitelesség és szakmai tudás nem halványulhat el soha semmilyen módon - írta Takács Katalin.

Legolvasottabb cikkeink