• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Gyermek hallásdiagnosztizálás, rehabilitáció - nemzetközi kitekintés

Egészségmagazin 2021.09.13 Forrás: (X) Szerző:
Gyermek hallásdiagnosztizálás, rehabilitáció - nemzetközi kitekintés

Magyarországon hatályos jogszabály fogalmazza meg a csecsemőkori hallásszűrést, mely a születést követőn, majd a védőnői státusvizsgálatokon történik meg.

A nemzetközi gyakorlatban a születést követően, 6 hónaposan, 1, 3 évesen, iskolakezdéskor és a pályaalkalmassági vizsgálaton történik hallásszűrés. Kivéve ha a gyermek rizikófaktor alá esik, ebben az esetben három havonta történek a szűrő vizsgálatok. Ezeket egy adatbázisban rögzítik, mely figyeli a gyermek életkorát, statusát, diagnózisát és automatikusan értesíti a gyermek háziorvosokat, védőnőket a vizsgálat szükségességéről. Sajnos ez Magyarországon nem egységes, így a védőnőkre, szakemberekre nagy terhet jelent a követés, a speciális vizsgálatokat végző  intézetek megkeresése - mutatta be a gyakorlatot Takács Katalin nemzetközi minősítésű gyermekaudiológus, hallásakusztikus mester, hallásspecialista.

A gyermekeket 14 éves korig, illetve a próbatételes, fogyatékossággal élő gyermeket, felnőtteket kizárólag gyermek audiológus vizsgálhatják – akik tíz éves gyakorlati idejüket letöltve, speciális képzésben részesülnek, mely során fejlődésneurológiát, anatómiát, pszichológiát, gyógypedagógiát, orvosi és eszközös rehabilitációt tanulnak, szülő mentorálás és pedagógia, hallástaktikai ismeretekből kell számot adni tudásukról. Hazánkban ilyen irányú képzés nincs.

Fontos lenne ezen irány létrehozása, hiszen a mindennapi ismeretek elsajátítása, megismerése, alkalmazása teszi lehetővé a megfelelő diagnózis, rehabilitáció meglétét. Ugyanakkor a multidiszcipináris munka teszi teljessé a gyermek fejlődésének biztosítását.

A vizsgálatokat követően hallássérülés esetén a gyermekeknek a hallásvizsgáló országos szakértői és rehabilitációs bizottságnál kell felülvizsgálaton megjelenni, melynek kizárólag független intézménynek kell lennie. Miért fontos a függetlenség – az ott dolgozó szakemberek a gyermek hallókészülékkel, CI-vel történő ellátást követően felmérik a gyermek szükségleteit és javaslatot tesznek a fejlesztésre és ellenőrző tevékenységet látnak el. A szakértők – Magyarországon a szükséges szakvizsgát követően 10 év gyakorlattal rendelkezők lehetnek (ebbe az idő vallumba nem számíthat bele a szakvizsgát megelőző szakmunka) az eredményeket összegzik és szakvéleményt állítanak ki. Itt nem dolgozhatnak olyan személyek akik akár a saját intézményükben vagy magán intézményekben dolgoznak, hiszen akkor elvesztik a függetlenségüket. Nem mondhatják meg milyen rehabilitációs ellátás szükséges, hiszen azt kizárólag audiológus szakorvos teheti meg, nem folyhatnak bele az utógondozásba és fejlesztésbe, hiszen akkor a „tisztánlátásuk” megszűnik. Nemzetközi viszonylatban ennek fontossága kiemelkedő szerepet kap.

A hallókészülékes ellátás nemzetközi protokollja is nagymértékben eltér a hazánkba alkalmazottaktól. Kizárólag gyermek hallásakusztikus foglalkozhat 0-18 éves korosztállyal, illetve a fogyatékossággal élő hallássérültekkel. Ezek a szakemberek összességében több mint 5 éves képzésben, több szakvizsgát követően minimum 10 éves gyakorlattal kell rendelkezniük.

Fontos megemlítenem, hogy a védőnőkkel, pedagógusokkal elengedhetetlen a folyamatos kommunikálás, hiszen csakis így tudunk mindenre kiterjedő fejlődést biztosítani a gyermeknek.

Ép ezért, a folyamatos képzés elengedhetetlen, a hitelesség és szakmai tudás nem halványulhat el soha semmilyen módon - írta Takács Katalin.

Legolvasottabb cikkeink