• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Gyermekvállalás: gondoljanak erre a parlagfű allergiások

Egészségmagazin 2020.05.08 Forrás: Budai Allergiaközpont
Gyermekvállalás: gondoljanak erre a parlagfű allergiások

Miért fontos előre tervezni és milyen kezelést javasol a gyermekvállalás előtt álló, parlagfű allergiás hölgyeknek?

Ha a jövőben gyermeket tervez és aggódik, hogyan fogja majd viselni allergiás panaszait, már most érdemes gondolni a kezelésre! Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, miért fontos előre tervezni és milyen kezelést javasol a gyermekvállalás előtt álló, parlagfű allergiás hölgyeknek.

Antihisztamint nem lehet szedni

A parlagfű a leggyakoribb allergén, a légúti allergiások többségét megviseli az augusztus közepétől – az időjárás függvényében már korábban is, július végétől – akár októberig is elhúzódó parlagfűszezon. Ha a korábbi években tüneti kezeléssel vészelte át a legagresszívebb gyomnövény pollenszórásának hónapjait, akkor fontos tudnia, hogy erre a terhesség első hónapjaiban nem lesz lehetősége.

Alternatív megoldások allergia ellen

A korábbi években bevált lohasztó orrcseppeket, szteroid tartalmú szereket és antihisztaminokat nem szabad használni az első trimeszterben. Ebben az időszakban a tengervizes orrspray, az orrmosó használata, Rhinolight kezelés és az otthoni praktikák – például minden este hajmosás, napi többszöri arcmosás, gyakori ágyneműcsere, takarítás, szellőztetés csak a kora reggeli órákban - segíthetnek csökkenteni az allergiás tüneteket erősségét.

Allergén immunterápia – gyermekvállalás előtt kell elkezdeni

Az allergiás tünetek erőssége egyénenként különböző, befolyásolhatja a stressz is, emellett kismamáknál a hormonális hatások miatt is változhat a panaszok intenzitása. Ha a leendő kismama aggódik, hogy a várandósság alatt hogyan fogja viselni és kezelni a panaszait, akkor érdemes előre tervezni és terhesség alatt is szedhető készítményt, allergén specifikus immunterápiát kezdeni.

A kezelés során a páciens annak az anyagnak a tisztított, higított kivonatát szedi tabletta vagy cseppek formájában, meghatározott dózisban, amire allergiás. Így idővel a szervezete hozzászokik az allergénhez és az allergiás tünetei nem jelentkeznek. Az allergén specifikus immunterápia biztonságos, már kisgyermekkortól végezhető. A kezelés első időszakában ritkán előfordulhat helyi mellékhatás – enyhe viszkető, bizsergő érzés a nyelv alatt, ahová a készítményt csepegteti– de a későbbiekben ezzel sem kell számolni. A teljes terápia ideje 3-5 év, de a hatás már az első allergiaszezonban érezhető lehet, a tünetek már az első évben is enyhülhetnek, majd fokozatosan tovább csökkennek. Ezzel párhuzamosan csökken az igény a tüneti szerek kiegészítő használatára.

Május elején még kezdhető

Az allergén specifikus immunterápiát legalább 2 hónappal az allergén növény pollenszórása előtt meg kell kezdeni. Parlagfű allergia esetén tehát május elején még van rá lehetőség.

A leendő kismamáknak azért fontos már most erre gondolni, mert várandósság alatt az immunterápiát nem szabad elindítani, de a folytatásnak semmi akadálya, amennyiben a kezelést már megkezdték az előző évben.

Legolvasottabb cikkeink