• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Győzhetünk a petefészekrák elleni küzdelemben

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Remény a gyógyulásra azoknak az előrehaladott petefészekrákban szenvedő nőknek, akik a korábbi kezelésekre nem reagáltak.

A petefészekrák halálozási rátája különösen magas (80 százalék!), elsősorban nehezen meghatározható tünetei és gyakori kiújulása miatt. Sokszor a legutolsó stádiumig nincsenek jellemző tünetei, így aztán a legtöbb nőnél már előrehaladott állapotban diagnosztizálják a kórt. Európában körülbelül 20.000, az USA-ban 22.000 új petefészekrák esetet diagnosztizálnak évente.


A legújabb fázis III. vizsgálat eredményeit a 13. európai onkológiai konferencián ismertették. Az adatokból kiderül, hogy a gemcitabine hatóanyag reményt jelenthet a gyógyulásra azoknak az előrehaladott petefészekrákban szenvedő nőknek, akik a korábbi kezelésekre nem reagáltak. A vizsgálat eredményeit bemutató tanulmány összehasonlítja a gemcitabine mint önálló hatóanyag hatásosságát a széles körben alkalmazott ún. PLDox (Pegylated Liposomal Doxorubicin) terápiáéval. A vizsgálatba platinaterápia-rezisztens petefészekrákban szenvedő, jelenleg másod-, illetve harmadik vonalbeli kemoterápiával kezelt nőket vontak be.


A gemcitabine-t carboplatinnal kombinálva már számos országban engedélyezték a laphám eredetű, platina-érzékeny, kiújuló petefészekrák kezelésére, pl. Ausztráliában, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Mexikóban, Portugáliában és Spanyolországban is.  A mostani eredményeket azonban olyan betegeknél érték el, akiknek kezelése sokkal nehezebb, mert a betegség ezekben a nőkben valószínűleg már nem fog reagálni a további platina alapú kezelésekre.


A vizsgálat elsődleges végpontja a betegség progressziója nélküli túlélés volt. Ebben a szakaszban azt mérték, mennyi a betegek túlélési ideje anélkül, hogy állapotuk romlana. A gemcitabine kezelésben részesülő betegek túlélése szignifikánsan több volt.