• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ha infarktusom lenne, sietnék

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A szívizom infarctus oka a koszorú erek betegsége, valamelyik koszorúér akut elzáródása.

Az elzáródás miatt az ér nem tud vért szállítani a szívizom megfelelő, ellátandó területére és itt az izomzat károsodik, majd elhal. Helyét lassan – összehúzódásra alkalmatlan -kötőszövet foglalja el.

A tünetek alarmírozóak: igen jelentős szorító, nyomó fájdalom jelentkezik hirtelen a mellkas közepén, a szegycsont mögött. Hideg verítékezés és halálfélelem kíséri. A fájdalom a vállba, karba (elsősorban bal oldalon), nyak felé sugározhat. Fulladás jelentkezhet.

30-40 évvel ezelőtt az infarctus kórházi halálozása 30% körül volt – közel minden harmadik beteg meghalt. Az intenzív osztályok, koronaria őrzők létrehozása után – kb. 30 éve – a mortalitas a felére csökkent, a folyamatos monitorozás (ritmuszavarok, klinikai szövődmények gyors felismerése és kezelése) révén. Később a trombolizis (vérrögoldó, gyógyszeres kezelés) javította, és javítja jelenleg is az eredményeket, hiszen ezzel a koszorúér elzáródását okozó vérrögöt oldani lehet, a koszorúér gyors megnyitása pedig vérhez juttatja a szívizomzatot. A koszorúér betegség gyógyítására a katéteres értágítás újabb módszer, melyet akut infarktusban is alkalmazni lehet, sőt a tágítással együtt rugalmas fémháló is applikálható a beteg érszakaszba az infarktusos beteg akut szívkatéterezése során. Ezt a módszert PCI –nek (percutan coronaria intervenció) nevezik. Segítségével egyszámjegyű lehet (5-6%) az infarctus kórházi halálozása, különösen az egyidejűleg alkalmazott –retrombozist gátló, és egyéb - kiegészítő gyógyszeres kezelés révén.

A fenti lehetőségek együttesen is alkalmazhatók, ha annak feltételei adottak. A coronaria-őrzőbe el kell jutni, a trombolizis alkalmazására csak kórházban, vagy esetleg az ellátó mentőszolgálat által van lehetőség, PCI pedig csak katéteres centrumban (ahol a tárgyi és személyi feltételek is adottak) végezhető. Ilyen sajnos nem sok van Magyarországon, a fővárosban jelenleg 6 centrum működik.

A feltételek mellett azonban van egy másik tényező is, mely megszabja, hogy egy infarktusos beteg melyik kezelési eljárásban részesül – ez pedig az IDŐ! 3 órán belül – bizonyítottan – a PCI a legsikeresebb terápiás eljárás. 3-12 óra között a PCI és a trombolizis sikere hasonló, de már szerényebb, mint a 3 órán belüli PCI esetében. 12 óra után végzett beavatkozások eredményessége pedig még kisebb. 24 óra után csak újabb mellkasi fájdalom, vagy egyéb súlyos szövődmények esetén merül fel intervenció.

Az idő tehát fontos szempont az infarktus kezelésében, és ezzel leginkább a beteg rendelkezik! Ha a bevezetőben leirt tünetek után várunk, várjuk a panaszok spontán megszűnését, nem hívunk segítséget, húzzuk az időt, elvesztjük azt a lehetőséget, hogy a legkisebb szövődménnyel ússzuk meg e súlyos betegséget. Kifutunk az első órák lehetőségeiből.

A lakástűzhöz azonnal riasztjuk a tűzoltókat, mert tudjuk, hogy minél gyorsabb a segítség, annál több értéket menthetünk meg. A szívizom is érték, és a gyors segítséggel megmenthető!

Ha nekem infarktusom lenne, én bizony sietnék!

Legolvasottabb cikkeink