Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint az a jó, ha a felvett energia 30 százaléka zsírokból származik.
A többszörösen telítetlen zsírsavakon belül az utóbbi időben mind több szó esik az omega-3 zsírsavakról, amelyek a halakban találhatók, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és hasznosak lehetnek a bőrbetegségek, izületi gyulladás és allergia kezelésében is. Az omega-3 zsírsavak közül a DHA különösen fontos a magzati idegrendszer fejlődésében és a kisgyermekek fejlődésében mindaddig, amíg az agya szerkezete ki nem alakul. Nagy-Britanniában a dyslexiás és a hiperaktív gyermekek táplálkozásának kiegészítésére használják a tengeri halolaj készítményeket. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az omega-3 hiánya növeli a depressziót és az agresszivitást is. Egy holland vizsgálat szerint azoknál, akik hetente legalább 10 dekagramm halat fogyasztottak, 70 százalékkal kisebb volt az esély az Alzheimer-kór kialakulására.