• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hangulatváltozás - kreativitás - betegség

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Pénteken kezdődik a pszichiáter szakma legnagyobb őszi összejövetele.

2006. november 17-18. között 13. alkalommal várják a pszichiátereket a Lillafüredi Pszichiátriai Napokra. Az esemény különlegessége, hogy a csaknem másfél évtizedes története során minden alkalommal egy-egy érdekes, a pszichiátrián túlmutató kérdésről cserélnek eszmét a neves előadók és résztvevők. Szó esett már többek között a pszichiátria és a spiritualitás kapcsolatáról is. Az idei rendezvény témái az értelmiség és a pszichiátria kapcsolata, a bipolaritás új megközelítése, valamint a hangulatváltozás kreativitásra gyakorolt hatása lesz.


Különleges témák – különleges előadók
A bipolaritás és a kreativitás kapcsolata különösen aktuális és fontos, hiszen csak nemrégiben láttak napvilágot azok az orvosi vélemények, melyek szerint a történelem során számos híres alkotó, gondolkodó bipoláris zavarban szenvedett. Ma már bizonyított, hogy érintett volt például Vincent Van Gogh, Ernest Hemingway, Latinovics Zoltán, vagy a híres rendező, Francis Ford Coppola is.


A bipoláris betegek egy része kifejezettem magas intellektuális képességekkel rendelkezik, kreativitása jóval meghaladja az átlagot. A betegség jellemzője, hogy az érintett az úgynevezett hipomán szakaszban hihetetlen „energiákat" mozgósít. Alkotókedve a csúcson van, fantasztikus képzőművészeti, vagy irodalmi alkotások létrehozására képes.


Fontos tehát, hogy a pszichiáter szakemberek kiemelten foglalkozzanak nem csupán a bipolaritás, hanem a kreativitás, valamint a pszichiátria és az értelmiség kapcsolatának kérdéseivel is.


A Lillafüredi Pszichiátriai Napok különlegessége, hogy a szakmai rendezvények közül páratlan módon, nem csupán a pszichiátriai szakma vezető személyiségei, hanem neves művészek, gondolkodók, valamint ismert médiaszemélyiségek is megosztják gondolataikat, tapasztalataikat a résztvevőkkel. Az idei esemény is bővelkedik különleges vendégekben. Míg a pszichiátria és értelmiség összefüggéseiről többek között Hankiss Elemér és Vágó István mondja el véleményét, addig a pszichiátria és bipolaritás kapcsolatáról jeles pszichiátereken kívül Havas Henrik is beszél majd.

 
13 éve a pszichiátriai rendezvények élvonalában
A Lillafüredi Pszichiátriai Napok immár 13 éves múltra tekint vissza. 1993-ban az akkori HIETE Pszichiátriai Tanszék és a BAZ Megyei Kórház I. Pszichiátriai Osztálya szervezésében, a Lilly Hungária támogatásával indult és zajlik a rendezvény, amelyet azóta is minden évben azonos időpontban (november első vagy második hétvégéjén) tartanak meg. A rendezvény folyamatosan fejlődött, bővült. A mindig „teltházas" Lillafüredi Pszichiátriai Napokra idén is több mint 300 szakembert várnak a szervezők.