• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Románia: növekvő gyógyszerforgalom

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Terjeszkednek a román gyógyszerkereskedők – gyorsan növelik forgalmukat a listavezetők.

Románia legnagyobb gyógyszerkereskedője, az A&D Group reméli, hogy évi 10 százalékos forgalomnövekedéssel sikerül majd 60 százalékra emelnie piaci részesedését – írja a Scrip. A csoport a hazai nagykereskedelmi piacból is nagyobb – 18 helyett 25 százalékos darabot szeretne kikanyarítani, és cégvásárlást is tervez.

Az A&D Group nemrégiben vett fel egy 100 millió dolláros kölcsönt raktárainak modernizálására, gyógyszertári hálózatának kibővítésére, és logisztikájának fejlesztésére (a beruházásokra a nagykereskedelemmel foglalkozó tagvállalatnál, a Mediplus Eximnél, és a Sensiblu gyógyszertári hálózatnál kerül sor).
A Mediplusnak tizenhárom romániai raktára körülbelül 4000 terméket szállít összesen mintegy 2800 megrendelőnek. A Sensiblu az ország egyik legnagyobb, csaknem kétszáz egységből álló gyógyszertár-lánca, az A&D Group pedig tavaly megvásárolta az Europharm patikákat is, melyek addig a GlaxoSmithKline helyi vállalatának tulajdonában voltak.

Egy másik kereskedelmi csoport, a Fildas 50 százalékkal 2,2 millió euróra növelte működő tőkéjét; forgalma az idei első félévben 22 százalékkal 75 millió euróra nőtt. Ebben az időszakban a nagykereskedelmi piac tíz százalékát birtokolta.

A társaság működteti a Fildas Trading nevű, tizennégy raktárral rendelkező gyógyszeráru-disztribúciós egységet, valamint a majdnem 140 Catena patikát. A gyógyszertári franchise-t a terjeszkedés eszközeként alkalmazza, és három éven belül további 300 franchise-egység létesítését tervezi. A csoport bevételeinek háromnegyed része jelenleg a disztribúciós tevékenységből származik.

Az 1991-ben alapított Fildas 1992-ben 1,5 millió, 2004-ben azonban már több, mint 129 millió dolláros forgalmat produkált, jelenleg több, mint háromezer ügyfelet lát el: gyógyszertárakat, kórházakat, járóbeteg-klinikákat.

Ezenközben (a március 1-jével záruló 12 hónapban) megduplázta eladásait a Help Net, Románia második legnagyobb gyógyszertári lánca. Az idei első félévben eladásai 50 százalékkal, 8,5 millió euróra nőttek, s a vállalat vezetői remélik, hogy a növekedés az év végére eléri a 80 százalékot, a bruttó forgalom pedig a 47,5 millió eurót. A Help Net az idei évre 1,5 millió eurót irányzott elő fejlesztésre, és patikáinak száma, amely jelenleg 92, az év végére elérheti a 120-at.

A Centrofarm – az ország legrégebbi gyógyszertár-hálózata is változtatni akar egységeinek piaci pozícióján. Magántőkét vontak be (az összeget nem publikálták), és egy tavaly indított felújítási program keretében a mintegy 30 gyógyszertár kétharmadát modernizálták. A cég forgalma 2005-ben 6,5 millió euró volt, 15,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.