• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Három kórtól féljen idén a magyar utazó

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nem csak az ajánlott oltásokra kell figyelnie annak, aki idén átlépi az országhatárt.

Kanyaró, szamárköhögés és a kullancsok terjesztette vírusos agyhártyagyulladás – ez a három kór az, amelyekkel a magyar utazónak a már ismert hasmenéses betegségeken kívül számolnia kell idén, ha Európába látogat. Dr. Jelenik Zsuzsanna osztályvezető főorvos, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont vezetője kedden beszámolt arról is, hogy évente 8-10 ezer utazó keresi fel a központot, ahol 18 féle oltóanyagból 15-18 ezret adnak be. Az igazgató szerint azonban a legfontosabb a konzultáció, hiszen nem mindegy, hogy valaki egy hetet, egy hónapot, vagy esetleg hosszabb időt kíván külföldön tölteni.

Bár a magyarokat elkerüli, idén egyre nagyobb méreteket ölt a kanyaró-járvány Európában, különösen Franciaországban. Jelenik Zsuzsanna szerint főképen amiatt, mert a gyerekeknek csupán 60-70 százaléka kap oltást ellene. A másik oltással kivédhető betegség, a szamárköhögés is emiatt terjed. A kullancs-encephalitises esetek európai szaporodása Magyarországra egyelőre nem jellemző, de a balti államoktól a cseheken át már Svájcban is jelentős. Jelenik főovosnő szerint az ezekbe az európai országokba látogató magyar utazóknak - ha kaptak is gyermekkorukban vakcinát ezek ellen a kórok ellen, - nem árt emlékeztető oltást kérniük. A központban egyébként nem mindenáron beszélnek rá az oltásokra, sőt, a személyes konzultációkon gyakran kiderül, nincs is szükség rá. Kivéve a sárgaláz elleni vakcinát, mert ez bizonyos országokban kötelező.

A konzultáció azért is fontos, mert itt derül ki, hogy milyen személyre szabott oltási, vagy más egészségügyi tervre van szükség utazás közben. Hiszen másra kell ügyelnie annak, aki délre egy-két hétre, és másra annak, aki északra több évre utazik. Az igazgatónő példaként említette, hogy az egzotikus országokban zajló Párizs-Dakar illetve a Bamako autóverseny több mint 600 résztvevőjét igazították el, hogy hogyan őrizhetik meg egészségüket. Volt 92 éves kuncsaftjuk is, aki afrikai körútra készült és egy vese-transzplantáción, illetve két agyvérzésen átesett beteg is, aki úgy döntött, Indiába utazik.

Az ajánlott oltásokon kívül a központ azt is javasolja, hogy minden magyar utazó állítson össze egy egészségügyi csomagot és igyon minél több vizet, de fordítson figyelmet a fertőtlenítésre, tehát palackozott vagy forralt vizet fogyasszon. Az egészségügyi csomagban legyen sebtapasz, sebfertőtlenítő, láz-, és fájdalomcsillapító, görcsoldó, valamint hasmenés és székrekedés kezelésére szolgáló készítmény. Ezen kívül bizonyos országokba a malária elleni gyógyszert is érdemes elvinni.

Magyarországon körülbelül 30 utazás-egészségügyi központ rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, köztük az ÁNTSZ 9 regionális központja. Az OEK budapesti utazás-egészségügyi központjában is fizetni kell a szolgáltatásokért, ahogy a többiben, de Jelenik Zsuzsanna szerint jóval kevesebbet, mint máshol. Például egy személyes konzultációért van ahol 18 ezer forintot is elkérnek, míg az OEK központjában ez csupán 4 ezerbe kerül. Ráadásul 4 oltóanyagnál 25 százalékos támogatást is lehet kérni. A vakcinák ára egyébként nagyon változó, 2 ezer és 16 ezer forint között mozog.