• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hasmenés járvány: fenntartják az éberséget

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerülni kell – figyelmeztetnek a szakértők.

Magyarországra is került kis mennyiségben abból a görögszéna mag szállítmányból, melyre a Németországban kitört, majd Európa más országaiban is halálos megbetegedést okozó e-coli járvány nagy valószínűséggel visszavezethető – derült ki abból a szakmai körlevélből, melyet a szakigazgatási szerv küldött szét a tisztiorvosi hálózatba a teendőkről.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, a járvány statisztika szerint a fertőzés következtében
• 750 fő Haemolitikus Uraemiás Szindrómát (HUS) (közülük 28 fő halálos kimenetel)
• 3024 fő nem-HUS gastroenteritist (közülük 16 fő halálos kimenetel) regisztráltak a hatóságok, megbetegedéseket eddig 13 európai országból jelentettek. Az eddigi összesítés szerint a járvány következtében több mint 100 beteg a kialakult veseelégtelenség következtében a jövőben dialízisre vagy veseátültetésre szorul.

A megelőző intézkedésekről szóló szakmai körlevél szerint a rendelkezésre álló epidemiológiai és laboratóriumi adatok alapján a járványt egy Európában korábban ritkán előforduló O104:H4 szerotípusú E. coli baktérium okozta. HUS megbetegedéseket ezt megelőzően főképp 5 éven aluli gyermekek körében észleltek, azonban ebben a járványban a betegek 85%-a felnőtt korú, és közöttük is egyértelműen a nők vannak többségben (70%). Egy németországi iskolában elvégzett szűrővizsgálat eredményei azt mutatják, hogy tünetmentes fertőzés gyakran előfordulhat.

A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásai nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és német epidemiológiai vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak.

A németországi járvány kivizsgálása során gyűjtött epidemiológiai bizonyítékok alapján egy meghatározott észak-németországi üzemből származó csírák terjesztették a járványt, de a járványtörzset az előállító üzemből származó mintákból még nem sikerült kimutatni. A francia egészségügyi hatóság június 24-én tette közzé, hogy Nyugat-Franciaországban, egy Bordeaux melletti településen, június 8-án szervezett rendezvény résztvevői és a környéken lakók körében véres hasmenés és HUS-esetek halmozódását észlelték. A 8 HUS-ban és 8 gastroenteritis-ben szenvedő beteg közül ez idáig öt esetében igazolták a németországi járványtörzs etiológiai szerepét, de a betegek nem a Németországban forgalmazott csírát fogyasztották, hanem helyben növesztett csírával tálalt ételeket.

A magszállítmány (15 mázsa) harmadik országból érkezett Németországba, egy részét Nagy-Britanniában csomagolták, majd továbbszállították 11 európai országba (Ausztria, Bulgária, Észtország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia, Svájc, Norvégia), köztük Magyarországra is. Ezért az EFSA július 1-jén egy élelmiszer- és takarmánybiztonsági (RASFF) gyorsriasztást adott közzé, értesítve az érintett országokat a terméknek a területükön történő/történt forgalmazásáról. A gyanúsított szállítmányból kis mennyiség érkezett Magyarországra, és nem okozott megbetegedéseket. Az EFSA kivizsgálásának eredményeként azonban nem zárható ki más magok/magkeverékek fertőzést terjesztő szerepe sem, mivel a megnevezett szállítmány egyes elosztási pontokon keveredhetett más eredetű görögszéna mag szállítmányokkal, továbbá keresztkontamináció révén más magfajták is szennyeződhettek.

Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba.

Azonban a korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák valószínűleg még jó ideig fellelhetők pl. a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, és ezért további megbetegedések előfordulhatnak, az unió illetékes hálózata továbbra is fenntartja és megerősíti a szoros megfigyelést és a szigorú jelentési és vizsgálati protokollt a gyanús esetekben.

Otthoni teendők
A készenlét részeként felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. Mivel a magvak csomagolása során bekövetkezett keresztszennyeződés lehetősége nem kizárható, ezért javasolják, hogy nemcsak a csíráztatott görögszéna magok és csírák, hanem valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerüljék. Ezen túlmenően:

1. a nyári szezonra való tekintettel mindenki különös hangsúlyt helyezzen az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori alapos kézmosásra:
a. ételkészítés, fogyasztás, kiszolgálás előtt;
b. WC használatot, vagy pelenkacserét követően;
c. nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően;
d. széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.

2. fokozott figyelmet fordítsanak az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására:
a. Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól.
b. A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg.
c. A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, javasolt ezeket meghámozni.
d. A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt esz¬közöket pedig alaposan mossák el, hogy szennyeződés ne kerülhessen egyikről a másikra.
e. Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért javasoljuk a zöldségfélék és a húsok hőkezelését, amellyel megelőzhető többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.