• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hasplasztika szülés után

Egészségmagazin 2023.06.27 Forrás: Weborvos
Hasplasztika szülés után

A megereszkedett has – ami sok esetben szétnyílt hasizommal párosul – nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okozhat.

A terhesség alatt meggyengült kötőszövet, a szülés után megereszkedett bőr nem mindig képes regenerálódni, amit nagyban befolyásolnak az egyéni tulajdonságok és az életkor. A megereszkedett has – ami sok esetben szétnyílt hasizommal párosul – nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okozhat.

„Mindenkinek megváltozik a teste szülés után, főleg, ha több gyermeket szül. Még akkor is, ha mindent megtesz az ember azért, hogy ismét a régi formáját hozza” – meséli Martina, a háromgyermekes édesanya, akinek szülés utáni hasplasztikáját a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze Dr. Molnár István végezte:

hasplasztika eredményeként a köldök alatti és feletti rész egyaránt laposabbá válik. A plasztikai sebész a hasfal bőrének egészét mobilizálja, majd a bőrt a has rugalmasságának érdekében kifeszíti, illetve szükség esetén összezárja a szétnyílt hasizmot. A hasplasztika azoknak javasolt, akik úgy érzik, hogy a hasukon található bőr- és zsírfelesleg kifejezetten zavaró, és karcsú, lapos formát szeretnének elérni a beavatkozással.

„Lényegében egy rutinbeavatkozásról van szó, amelynek során egyszerre két problémát oldunk meg” – avat be a részletekbe Dr. Molnár István, a Dr. Rose Magánkórház plasztikai sebésze. – „Az egyik a szétnyílt hasizom problémája, amelynél igyekszünk a hasfal anatómiáját és statikáját helyreállítani, a másik probléma pedig a legtöbb esetben kialakuló hasfali bőr lazaságának megszüntetése, és a striás bőr eltávolítása.”

A szülés utáni esetek többségében arról van szó, hogy a két egyenes hasizom között létezik egy vonal, és ahogyan a terhesség során, a méh a magzattal együtt növekszik, térfoglalás valósul meg és a két egyenes hasizom elkezd eltávolodni egymástól. Azoknál a pácienseknél, akik szerencsésebbek, és nem nagy az izom eltávolodása, különböző módszerekkel ezt lehet regenerálni – ott sem úgy, hogy teljes mértékben visszaalakul ez a vonal, hanem edzéssel a hasizom vastagsága növekszik, és a picit eltávolodott hasizom két fele eléri egymást. Ha viszont valakinek 3-5 ujjnyira eltávolodik a hasizma, nem fogja tudni semmilyen edzéssel, semmilyen gyógytornával megoldani. Bizonyos szint felett nem oldható meg máshogy, csak műtéti megoldással ez a probléma.

Hasplasztika során a plasztikai sebész az egyik csípőcsont irányából a másik felé, a köldök alatt elhaladva, a bikinivonalban ejt hosszanti bemetszést. Ezután kimetszi a felesleges bőrt és zsírszövetet, egyesíti a megnyúlt, szétvált hasizmokat, a köldököt eredeti anatómiai helyzetében rögzíti. A teljes beavatkozás 2-3 órát vesz igénybe.

A gyógyulás időtartama páciensfüggő. Az első pár nap valamivel nehezebb, inkább feszülést, izomlázszerű érzést tapasztal páciensünk. A haskötő akadályozza a hasűri légzést, de fontos minél hamarabb visszatérés az aktív életbe. „Pácienseimet én arra kérem, hogy minél hamarabb kezdjenek mozogni, pár nap után vezethetnek is” – hívja fel a figyelmet Dr. Molnár István. – „Nyilván nem szabad nehéz fizikai munkát végezni vagy edzeni, de a normális keretek között fontos a mozgás.”

„Egy jól felállított javallatra végzett műtétnél páciensünk azt fogja észlelni, hogy domború pocakja már nem lesz meg, nem kell arra figyelnie, hogy behúzza a hasát, nem fogják a buszon terhesnek nézni, megszűnik a derékfájás, mert nem terheljük azokat a pótizmokat, amelyeket korábban a hasizom kiesésével terheltünk” – sorolja az egyértelmű előnyöket a plasztikai sebész.

„Négy hét telt el a hasplasztikám óta, és sokkal laposabb lett a hasam. Nem azért, mert behúzom, hanem ha simán állok, akkor is lapos, és a bőrfelesleg is eltűnt. Nagyon elégedett vagyok, annak ellenére, hogy a doktor úr szerint valamennyire ödémás a hasam – de én már most tökéletesnek látom” – meséli Martina. – „Volt, amikor zuhanyoztam, levettem a fűzőt és szinte elérzékenyültem a tükör előtt, hogy ez az én hasam. Nem hittem el, hogy tényleg ilyen szépen rendbe lehet hozni. Kicsit sajnálom is, hogy nem korábban döntöttem így, hogy megcsináltatom a hasamat. Maga a műtét, a fájdalom, ami utána következik, szinte semmilyen megterhelést nem jelentett. Négy héttel a műtét után intézem az életemet, és teljesen jól vagyok.”

Legolvasottabb cikkeink