• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan befolyásolhatja az otthonunk az egészségünket?

Egészségmagazin 2023.02.01 Forrás: Weborvos
Hogyan befolyásolhatja az otthonunk az egészségünket?

10 négyzetméterenként valamilyen növény elhelyezése a lakásban sokat hozzá tud tenni mentális jóllétünkhöz.

A tökéletes otthont nem könnyű feladat megtalálni, hiszen számos szempontnak kell megfelelnie – és ezek jó, ha nemcsak aktuálisan, de hosszú távon is érvényesek. Vannak alapvető tényezők, amelyeket azonnal sorra veszünk, ha lakás-vagy házkeresésbe kezdünk. Másokra ugyanakkor talán nem is gondolunk, pedig szintén fontosak, ilyenek például az egészségünkre ható jellemzők. De vajon ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni?

Amikor otthont keresünk, általában hosszú, jól átgondolt listával kezdünk neki a válogatásnak, amelyen a legfőbb paraméterek szerepelnek. Ezek közé tartozik például az ingatlan elhelyezkedése: közel van-e a munkahelyünkhöz, az óvodához, iskolához, milyen a környéken a közlekedés. Ide soroljuk a lakás vagy ház méretét, hogy hány szobát szeretnénk, milyen jellegű tereket tervezünk. Emellett nyilván az anyagiak is fontos szempontot képviselnek, csakúgy, mint az eladó családi ház, lakás állapota, amely meghatározza, mennyit kell majd ráköltenünk.

Vegyük figyelembe az egészséget!

Az egészséges otthont odafigyeléssel és tudatossággal könnyen kialakíthatjuk, azonban nem csupán a berendezéssel kapcsolatban szükséges előre gondolkodnunk. Már a vásárlás során akadnak olyan szempontok, amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy egészségünket minél inkább szem előtt tartó környezetet tudjunk biztosítani magunk és családunk számára. Nézzük, mely lépésekkel juthatunk el ehhez a célhoz!

Alapanyagok

A házépítés kapcsán az egyik legfontosabb nézet napjainkban, hogy érdemes minél természetesebb alapanyagokat választani. A tégla és a fa például nemcsak kívül, belül is esztétikus és divatos összetevői lettek a modern otthonoknak. Amennyiben nem építkezünk, hanem például eladó családi házak között keresgélünk, fordítsunk nagy figyelmet arra, milyen anyagokat használtak. Az azbeszt például évtizedekkel ezelőtt gyakori összetevője volt a készülő házaknak: a fal és a vakolat közé építették be szigetelőként.  Ma már közismert, hogy ez az ásványi eredetű anyag káros, rákkeltő hatással bír.

Azzal is tehetünk egészségünkért, ha az aktuálisan használt összetevőkből a legjobb minőséget választjuk. A megfelelő szigetelés például nem csupán a fűtésszámla vagy a nyári komfortosabb hőérzet miatt fontos, de a beázást, penészfoltok megjelenését is elkerülhetjük vele.

Szintén az alapanyagokhoz sorolhatjuk a megfelelő festékek kiválasztását: a tisztasági festés alapvetés költözés előtt. Felejtsük el az ólomalapú festékeket, szintén mérgező hatásuk miatt, ma már számos természetesebb összetevőjű terméket találhatunk a boltok polcain. Emellett az újításkor használt festékoldók, ragasztók összetételére is ügyeljünk.

Biztonságos kialakítás

Az egészségünk fontos része a biztonság, amelyet felnőttként is, kisgyerekekkel pedig fokozottan figyelembe kell vennünk. A nyílászárók jól zárhatósága, a teraszok, erkélyek kialakítása mind fontos szempontok, ha ingatlanok között válogatunk. A családtagok életkorához mérten ne feledjük jól átgondolni a helyiségekben elhelyezett lépcsők magasságát, biztonságát.

Vegyük figyelembe, mennyi zöldnek tudunk helyet adni a lakáson belül! Bármilyen furcsa ugyanis, de egészségünkhöz hozzátartozik, hogy kapcsolódjunk a természettel: 10 négyzetméterenként valamilyen növény elhelyezése sokat hozzá tud tenni mentális jóllétünkhöz.

A megfelelő fény

A jó fényviszonyok nemcsak a szemünk egészsége vagy a házban való tevékenységek biztonsága miatt képezik az egészséges otthon fontos összetevőjét. A közérzetünk szempontjából is kiemelten fontos, hogy ne sötét szobákban dolgozzunk, kapcsolódjunk ki, ne egy fénytelen konyhában főzzünk, vagy egy homályos étkezőben üljünk össze egy vacsora mellett megbeszélni a nap történéseit. A fény nemcsak D-vitaminnal tölt fel minket, de a hormonháztartásunkat egyensúlyban tartva a rossz kedvet, depressziót is távol tarthatja.

Levegő, szellőztetés, udvar

Szintén lényeges, hogy otthonunk falai között friss levegőhöz juthassunk, és ha lakást választunk, akkor is minden helyiségben legyen lehetőségünk megfelelően szellőztetni, valamint kereszthuzatot csinálni. Amennyiben eladó családi házak között nézelődünk figyeljük meg azok elhelyezkedését: a teraszon ülve a hidegebb északi széllel kell számolnunk? Nyáron meddig tűz majd a nap a homokozóra, vannak fák a kertben?

Asztmás, allergiás gyerekek és felnőttek esetében különösen fontos figyelmet fordítani a megfelelő szellőztető rendszer és páratartalom kialakítására. Szemrevételezzük az ingatlanokban a beépített rendszereket! Ha az nem ideális, az átalakítás, új beépítés lehetőségeit is vegyük számba.

A lelki jóllét is számít

Természetesen a fizikai tényezők mellett az érzelmi szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Amennyiben előbbieket átgondoltuk és kialakítottuk a listánkat, ne féljünk a szívünkre hallgatni a legjobb lehetőségek között vacillálva.

Fontos, hogy kellemesen érezzük magunkat az otthonunkban, hiszen hosszú távra választjuk: gondoljuk végig, kik fognak mellettünk élni, mennyire toleráljuk az elhelyezkedés adta jellemzőket – mint állandó csend, vagy túlzott zajok –, illetve hogy melyek azok az összetevők, amelyeket magunk is formálhatunk. Ilyen egy-egy tér összenyitása, a falak színe és a berendezés komfortossága is. Az objektív és szubjektív mérlegelést követően pedig biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak otthonos, de egészséges is a környezet, amely vár minket új helyünkön.

Legolvasottabb cikkeink