• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség kialakulása?

Egészségmagazin 2021.08.12 Forrás: Magyar Kardiológiai Társaság
Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség kialakulása?

A szívelégtelenség leggyakoribb oka a koszorúérbetegség, de magas vérnyomás, szívbillentyű- vagy szívizombetegség, szívritmuszavar is okozhatja.

A szívelégtelenség hátterében különböző kórképek állhatnak (például magas vérnyomás, koszorúérbetegség, cukorbetegség). Fontos, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulását elkerüljük, megelőzve ezzel a szívelégtelenséget. 

Világszerte, de különösen hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokot jelentik, ez igaz a pandémiás időszakra is. Emiatt is fontos odafigyelni a szívelégtelenségre, amely a szív- és érrendszeri betegségek közül az a kórkép, amikor a szív pumpafunkciójának károsodása miatt képtelenné válik arra, hogy megfelelő mennyiségű vért továbbítson a szervek, szövetek felé. 

A szívelégtelenség meglehetősen gyakori, a felnőtt populáció egy-két százalékát érinti, vagyis Magyarországon körülbelül 100-200 ezren szenvednek ebben a betegségben. 

Nyolczas Noémi főorvos, a Magyar Kardiológusok Társaságának budapesti titkára elmondta, a szívelégtelenség nem egy önálló kórkép, hanem egy tünetegyüttes, ami különböző kardiológiai és nem kardiológiai betegségek következményeként alakulhat ki. A szívelégtelenség egyik leggyakoribb oka a koszorúérbetegség, de magas vérnyomás, szívbillentyű- vagy szívizombetegség, illetve szívritmuszavar is okozhatja, ritka esetekben pedig olyan nem kardiológiai kórképek, mint például a pajzsmirigy túlműködés. 

- Amikor szívelégtelenséget diagnosztizálunk, mindig nagyon fontos, hogy keressük a hátterében álló okokat, mivel ezek megfelelő kezelése alapvető feltétele a szívelégtelenség hatásos és eredményes kezelésének – hangsúlyozta a főorvos. 

Hogyan csökkenthetjük a szívelégtelenség kockázatát? 

Az első lépés az, hogy azon kórképeket megelőzzük, amelyek később szívelégtelenséghez vezethetnek. 

- Ezeket a betegségeket úgy tudjuk megelőzni, hogy egészségesen élünk. Nem dohányzunk, nem fogyasztunk nagy mennyiségben alkoholt, egészségesen táplálkozunk, rendszeres testmozgást végzünk, próbáljuk megtartani a normális testtömegindexünket. Ezek azok az egészséges életmódra vonatkozó tanácsok, amelyek tulajdonképpen lehetővé teszik, hogy megelőzzük például a magas vérnyomást, a cukorbetegséget vagy a koszorúérbetegséget, és ha ezeket a kórképeket meg tudjuk előzni, vagy csökkentjük kialakulásuk valószínűségét, akkor populációs szinten csökkentjük a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát is – mondta Nyolczas Noémi. 

Ha azonban már kialakult például a magas vérnyomás, a koszorúérbetegség vagy a cukorbetegség, fontos, hogy időben diagnosztizálják és megfelelően kezeljék ezeket a kórképeket, hiszen ez is nagyon hatásos lehetőség a szívelégtelenség megelőzésében. 

- Nagyon fontos, hogy a magas vérnyomásban, cukorbetegségben és koszorúérbetegségben szenvedőknél figyeljünk a szívelégtelenség tüneteire, mivel ez elősegíti a korai diagnózist – hívta fel a figyelmet. 

Hogyan vigyázhatunk a szívünkre? 

A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez Magyarország már az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága minden év szeptemberének utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára és a megelőzési módszerekre. 

Ebben az évben a Magyar Kardiológusok Társasága a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezi meg a Szívünk Napját szeptember 26-án, vasárnap. Nyolczas Noémi szerint fontos, hogy a különböző szívbetegségekről, azok tüneteiről, megelőzési lehetőségeiről, diagnosztikai módszereiről és a terápiás lehetőségekről hiteles információkat kapjanak az emberek. 

- A Szívünk Napjának és minden olyan kampánynak, amelyet az egészségügyi szakemberek szerveznek a lakosság számára, az egyik legfontosabb célja az, hogy felhívja a figyelmet az adott kórképre. Mi a Szívünk Napján megpróbáljuk felhívni a figyelmet az összes szívet érintő problémára, másrészt igyekszünk hiteles információkkal szolgálni a betegségekkel, a megelőzéssel, a tünetekkel kapcsolatban. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, arról is tájékoztatást adunk, melyek a diagnosztika lépései, a kezelés lehetőségei. Ezáltal talán könnyebben orvoshoz fordul az is, aki ilyenkor hosszabb ideig hezitál – mondta a szakember. 

A Szívünk Napja a Magyar Kardiológusok Társaságának legnagyobb olyan, évente megrendezett fontos eseménye, ahol a lakosság széles körét várják többek között érdekes előadásokkal, beszélgetésekkel, ahol a szív- és érrendszeri betegségek tüneteiről, megelőzéséről, lehetséges kezeléséről kaphatnak információt. Az oktató programok mellett szűrővizsgálatokat is végeznek: a vérnyomásmérés mellett a koleszterin- és a vércukorszintet is ellenőriztethetik az érdeklődők, de lesz érszűkület- és EKG-vizsgálat, továbbá idén speciális érultrahangszűrésre is lehetőség lesz. 

(Az interjút készítette: Mikula Szilvia, Dehir.hu)

Legolvasottabb cikkeink