• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hogyan készüljünk fel az otthonszülésre?

Egészségmagazin 2020.05.05 Forrás: (X)
Hogyan készüljünk fel az otthonszülésre?

Mindenki maga választhatja meg, hogy ezt a különleges élményt, milyen keretek között szeretné átélni.

A 20.század előtt a nők szinte kivétel nélkül otthon szültek, mivel nem voltak meg az intézményes, kórházi keretei a világra segítésnek. Manapság a fejlett országokban az intézményben történő szülés a legelterjedtebb, de ne felejtsük el, hogy a világnak ma is számos olyan területe és népcsoportja van, ahol a nők otthon, vagy törzsi közösségben adnak életet csecsemőjüknek.

Hogy adhatunk életet babánknak ma Magyarországon?

Az ötvenes években (és előtte) született magyar emberek még jórészt otthon, bábával, természetes úton jöttek világra. A hazánkban élő nők három lehetőség közül választhatnak.

Állami intézmények

A kórházi szülés lehetőségével minden kismama tisztában van, azonban sokaknak gondot okoz az elérhető információk hiánya. Kevés az adat például arról, hogy az adott kórházban milyen arányúak a császármetszések, gátmetszések, esetleges komplikációk, mennyire megy futószalagszerűen a szülés.

Az állami intézmények mellett felhozott érvek többsége a biztonságról szól, vagyis, hogy, aki kórházban szül, az egy komplikáció esetén sokkal gyorsabban és könnyebben kap szakszerű segítséget, és hogy biztosan minden technika rendelkezésre áll. Ha valakinek ismerősei körében nagyon pozitív tapasztalata van bizonyos kórházzal, akkor érdemes lehet onnan orvost választani.

Vannak, akiknek negatív tapasztalatai olyan erősek az első kórházi szülés miatt, hogy mereven elzárkóznak attól, hogy másodjára is ott adjanak életet.

Magánkórházak

Magyarországon is van jó pár kiemelkedő magán szülészet, ahol a kismamák a fogantatás pillanatától kiemelt odafigyelést kapnak, végig kísérik őket a 9 hónapon, és a szülés is a magánkórházban valósul meg. Az ilyen klinikákon ráadásul számos alternatív lehetőség is rendelkezésre áll, mint például a vízben szülés, a várandósság alatt pedig tanfolyamokon készítik fel a kismamákat és apukákat a jövendőbeli feladataikra.

Aki megteheti anyagilag, annak valószínűleg a legideálisabb arany középút egy magánkórház, hiszen magas szakmai támogatás mellett a szülés az otthoni nyugodt, családias körülményekhez hasonlóan zajlik, akár az apuka bevonásával. Az első napok is a legnagyobb meghittségben, privát szobában telnek, a kisbaba és az anyuka végig együtt lehetnek, nem csak a szoptatás idejére.

Otthonszülés

Lassan 10 éve, a Magyarországon hatályban lévő 35/2011. (III. 21.) Kormányrendelet alapján az otthonában is szülhet egy nő, de ehhez szigorú feltételeknek kell megfelelnie, amelyekről lentebb írunk. A statisztikák alapján 2019-ben 108 baba született otthon, míg 2020-ban (a cikk írásának pillanatában) ez a szám 41.

Az érvelők azt mondják, hogy sokkal természetesebb, intimebb, meghittebb, ha az édesanya a saját környezetében, párja, nagyobb gyermekei vagy a család más tagjainak közelségében hozza világra gyermekét. Mivel itt is csak szakmai végzettségű ember kísérheti végig a szülést, és drága felszereléseknek is rendelkezésre kell állniuk, a számok azt mutatják, hogy az otthonszülés sem kevésbé biztonságos, mint a kórházi. Érvként szokták azt is felhozni, hogy nem adagolják túl a fájdalomcsillapítót, nem hajtanak végre szükségtelen beavatkozást, és a vajúdást sem feltétlen kell az ágyhoz kötötten végeznie.

A statisztikák alapján az otthon megkezdett szülések mintegy 10%-ánál van szükség mégis kórházba menetelre. A tervezett otthonszülések némely esetekben meghiúsulhatnak: koraszülés, korai lepényleválás, kevés magzatvíz, magas vérnyomás, nem fordult be fejjel a magzat a szülőcsatornába. Az otthon szülők közül a legtöbben négykézláb, térdelve, vagy guggolva szültek meg.

Milyen feltételek kellenek az otthonszüléshez?

A kormányrendelet szigorúan és pontosan leírja, milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki az otthonszülés mellett dönt.

●        Intézményen kívül szövődménymentes terhesség esetén 18. életévét betöltött, első szülés esetén max. negyvenéves nő szülhet.

●        A 37. és 41. hete közt lehetséges.

●        A magzat csak koponyavégű fekvésű lehet.

●        Kizáró okok: szülészeti vagy általános kórelőzmény, korábbi szülésnél fellépő vállelakadás, negyedfokú gátsérülés, császármetszés vagy korábbi méhműtét, az anya lázas állapota, HIV vagy hepatitis fertőzés, drog-, alkoholfüggőség, terhességi cukorbetegség, terhességi magas vérnyomás.

●        Kizáró ok az idő előtti burokrepedés, gyanítható születési rendellenesség, ikerterhesség, 4 kilónál nagyobb súlyú baba.

●        A szülést levezető személy szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szakképesítéssel rendelkező bába, dúla, szülésznő lehet, aki nyilvántartásban szerepel.

●        Lennie kell kijelölt háttérintézménynek, ahova max.20 percen belül eljut a kismama baj esetén, és, ahol fogadják.

●        A felelős személynek biztosítania kell a helyszín higiéniáját és a megfelelő technikai hátteret a szüléshez, komplikációkhoz.

●        A lezajlott szülésről a felelős személy 72 órán belül köteles értesíteni a házi gyermekorvost és a védőnőt, illetve részletes vizsgálati lapot állít ki. 48 órán belül az anyakönyvezésre is be kell jelentenie az újszülöttet.

Konklúzió, hogy mindenki maga választhatja meg, hogy ezt a különleges élményt, milyen keretek között szeretné átélni. Az biztos, hogy az otthonszülés sem egy légből kapott ötlet, és bizony komoly szakmai és személyes előkészületeket igényel, hogy megvalósulhasson.

Legolvasottabb cikkeink