• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hogyan kezelhetők az orr- és garatmandula betegségei?

Egészségmagazin 2018.11.25 Forrás: fulorrgegekozpont.hu
Hogyan kezelhetők az orr- és garatmandula betegségei?

Előfordul, hogy még ki se lábal a gyerek az egyik mandulagyulladásból, máris jön a másik.

Gyerekkorban gyakran okoznak panaszokat az orr és a garatmandulák. Hol a gyulladás, hol csupán a méretük a probléma alapja. A tünetekről és kezelésről dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszélt.


Óvodások leggyakoribb panasza

A megnagyobbodott orrmandulák sok gyermeknél okoznak elhúzódó problémákat. Sokszor ez egyéni adottság, vagy egy fertőzéses állapot után a duzzadtabb állapot nem húzódik vissza. Problémát az okoz, ha a megnagyobbodott orrmandula miatt a gyerek orra bedugul, így a száján veszi a levegőt, az orrüreg szűrő funkciója megszűnik. Ha ez az állapot tartós, akkor akár abnormális arcizom és fognövekedés is lehet a következménye. Az orrgaratbeli szűk viszonyok miatt sokszor a középfül felé vezető járat, az Eustach-kürt (fülkürt) sem működik megfelelően, ami miatt gyakran makacs savós középfülgyulladás alakulhat ki, vagy fertőzés esetén heveny középfülgyulladás.


Az orrmandulák eltávolítása segíthet

Az orrgaratban elhelyezkedő orrmandulák gyulladásai általában kb. 3 évesen, közösségbe kerüléskor kezdődnek, és 7 éves kor után fokozatosan el is tűnnek. Mivel az orrmandulák mérete korral csökken, számos panasz kezelés nélkül is elmúlik. Műtéti megoldásra általában akkor kerülhet sor, ha ismétlődő, heveny középfülgyulladás, vezetéses halláscsökkenést okozó idült savós középfülgyulladás alakul ki és ezek nem javulnak életmódbeli változások és kezelés hatására. „Csak” horkolás nem feltétlenül műtéti indikáció, de ha ez légzéskimaradással, -alvási apnoéval- is jár, akkor igen.

 

A garatmandulák akut gyulladása esetén...

Mandulagyulladás alatt gyakorlatilag a garatmandulák gyulladását értjük. Ezek hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll. A ritkább, bakteriális eredet esetén a leggyakoribb kórokozó az A-csoportú béta-hemolitikus Streptococcus. Ezen kívül Staphylococcus, Pneumococcus, Haemophylus influenzae vagy Coli baktérium okoz leginkább fertőzést.

Kisgyermekeknél jellemző, ismert tünetek a láz, nyelési fájdalom, belövellt garat, rossz közérzet, étvágytalanság. Első lépésben ezek csillapítása a cél és a bő folyadék bevitel. Bakteriális eredetű fertőzés gyanúja esetén antibiotikus kezelés is javasolt, kellő dózisban és kellő időtartamban.

 

Milyen esetekben lehet indokolt a műtét?

Előfordul, hogy még ki se lábal a gyerek az egyik mandulagyulladásból, máris jön a másik. Ha ez évente minimum hatszor megismétlődik, akkor már idült gyulladásról beszélünk, a mandulák gócként szerepelnek, műtét javasolt.

Sürgős beavatkozásra is szükség lehet pl. mandula körül tályog kialakulása esetén. Ilyenkor fokozódó nyelési fájdalom, duzzanat, majd ödéma kialakulása, jellemzően fél oldalon, ami arra készteti a beteget, hogy orvoshoz forduljon. A heves tünetek mögött valóban egy veszélyes, gyors beavatkozást igénylő betegség áll.

Különösebb gyulladásos előzmény nélkül is szükség lehet beavatkozásra! Kifejezett mandula túltengés esetén, ezek a képletek méretüknél fogva okoznak légúti akadályt, esetleg nyelési nehezítettséget és így sokszor felelősek a gyermek horkolásáért, sőt az alvási apnoe kialakulásáért. Ebben az esetben az orrmandulát eltávolítjuk, a garatmandulákat viszont csak megkisebbítjük, hogy funkciójukat megtartsuk, de ne képezzenek légúti akadályt. A horkolás kiküszöbölésével a gyermek alvása végre pihentető lesz!

 

Fontos szerepük van

A mandulaműtét szükségességének elbírálása mindig egyedi és a szakorvos, néha több szakma közös döntésén alapul. Dr. Fülöp Györgyi hangsúlyozza, hogy a mandulák nagyon fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben, különösen az első életévek során nagyon lényegesek az immunrendszer számára. Retrospektív vizsgálatok igazolják, hogy a korai életkorban mandulaműtéten átesett gyermekek esetében, a későbbiekben, fiatal felnőtt korban nagyobb eséllyel jelentkeznek bizonyos szív- érrendszeri betegségek.

Legolvasottabb cikkeink