• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan lehet együtt élni a rákkal?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A rákkal a közelmúltban szembesült betegeknek szerveznek ötnapos tábort Nagykovácsiban, hogy felkészülhessenek a betegséggel való küzdelemre.

Az orvosi beavatkozásoknak köszönhetően egyre több a gyógyult vagy hosszú időn keresztül jó fizikai állapotban élő rákbeteg, ugyanakkor még mindig nagyon kevés a gyakorlati segítség a betegséget kísérő pszichés és érzelmi terhek kezelésére, holott ez a betegséggel való hatékony megküzdés feltétele. A kutatások szerint a rákbetegek legalább 40 százaléka igényelne pszicho-szociális segítséget a betegség valamely szakaszában. Különösen erős ez az igény a betegség kezdetén, a diagnózissal való szembesüléskor. Ilyenkor megjelenik a félelem, a szorongás, esetenként a rettegés a jövőtől. Hirtelen megváltoznak a munkában, családban, társas kapcsolatokban betöltött szerepek, és az addig életét önállóan vezető ember egy idegen és félelmetes élethelyzetben találja magát, amelyben gyakran másokra szorul.

– Ebben az időszakban feltétlenül szükség van pontos információkra a betegségről, a szorongást csökkentő viselkedésterápiás eljárásokra, az érzelmek feldolgozását segítő foglalkozásokra, az öngyógyító erőket mozgósító módszerek megismerésére, elsajátítására. Mindezek nemcsak aktuálisan fejtenek ki jó hatást, hanem felkészítenek a betegség kihívásaival és a gyógyulást kísérő nehézségekkel való megküzdésre – fogalmaz Rohánszky Magda, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke, a Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának pszichológusa.

A lelki-pszichológiai felkészülést támogatandó a Tűzmadár Alapítvány szervezésében egy 5 napos, bentlakásos tábort hirdetnek májusra a rákbetegeknek. A lehetőséget elsősorban a rákkal a közelmúltban szembesült, illetve az onkológiai kezeléseket mostanában elkezdő betegeknek ajánlják. A programban szó lesz a betegség kialakulásáról, kezeléséről, segítséget nyújtanak a mellékhatásokkal való boldogulásban, megtanítanak stresszkezelő módszereket, a résztvevők többet megtudhatnak az optimális táplálkozásról és étrendről, az érzelmek feldolgozásáról, az életmódváltás alternatíváiról, megismerhetik a mozgásterápia előnyeit és elsajátíthatnak „öngyógyító" technikákat.

A május 11-én kezdődő ötnapos együttlétnek a nagykovácsi Kastély Panzió ad otthont. Miután a létszám korlátozott, egyelőre 14 beteget tudnak fogadni, a később jelentkezők számára várólistát nyitnak, s egy következő táborban biztosítanak részvételi lehetőséget. A programot Rohánszky Magda vezeti, ám a résztvevők onkológussal, mozgásterapeutával, dietetikussal és gyógytornásszal egyaránt konzultálhatnak. Jelentkezni és a táborról bővebb felvilágosítást kapni hétköznaponként a (30) 930-31-49-es telefonszámon vagy a totaginak@gmail.com címen lehet.

Legolvasottabb cikkeink