• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hogyan védekezhetünk hatékonyan a vírusos megbetegedések ellen?

Egészségmagazin 2023.03.18 Forrás: Weborvos
Hogyan védekezhetünk hatékonyan a vírusos megbetegedések ellen?

Segítünk, hogy a tavasz első napsugarait ne az ágyban fekve, lázasan kelljen csodálnunk!

Általános tévhit, hogy a különböző bakteriális és vírusos megbetegedések inkább csak a hideg évszakokban terjednek. Tény, hogy ősszel és télen több lehetőségük van megfertőzni minket, mivel ilyenkor több időt töltünk zárt helyeken, mint a szabadban. Ugyanakkor az év többi szakában is könnyen elkaphatunk valamilyen vírusos megbetegedést – vegyük például az influenzát, ami egész évben elérhet minket. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan terjednek az ilyen jellegű betegségek és hogy mit lehet tenni azért, hogy elkerüljük azokat.

A következőkben segítünk, hogy a tavasz első napsugarait ne az ágyban fekve, lázasan kelljen csodálnunk! És bár mind a vírusos, mind a bakteriális betegségeknek több típusa van – a kifejezetten gyomrot érintő fertőzésektől kezdve egészen a szexuális úton terjedő betegségekig – az alábbiakban kifejezetten a felső légúti panaszokkal jelentkezőket járjuk körbe.

Ismerjük fel!

Ha azt érezzük, hogy gyengélkedünk, akkor először is célszerű megnézni a tüneteinket, hogy rájöjjünk, milyen típusú betegségről van szó. Ez sajnos nem mindig egyszerű, mivel a bakteriális és a vírusos felső légúti panaszok általában hasonlóak. Ha mi magunk nem tudjuk eldönteni, hogy melyikről van szó, akkor keressük fel az háziorvosunkat, hogy egy rövid vizsgálat után megfelelő kezelést javasolhasson!

Az biztos, hogy ha valamilyen vírussal van dolgunk, akkor tapasztalhatunk kellemetlen orrfolyást, köhögést, de láz és torokfájás is jelentkezhet. Influenza esetén a láz általában magasabb és testi fájdalmak is kísérhetik a betegséget. Amennyiben a betegség a láz szempontjából néhány nappal a betegség kezdete után nem javulni, hanem romlani kezd, akkor már bakteriális fertőzésre gyanakodhatunk. Ugyanez igaz akkor is, ha a tünetek 10-14 napnál is tovább tartanak.

Hogyan kaphatjuk el?

Tavasz van, süt a nap, jó az idő, mi mégis elkaptunk egy csúnya vírusos megbetegedést. Hogyan lehetséges ez? Nos, sajnos elég sok módja van.

Az egyik legáltalánosabb, hogy a többi ember ragasztja ránk, például azzal, hogy tüsszent vagy köhög a közvetlen közelünkben. De ugyanígy elkaphatjuk különböző felületekről is, amelyeket megérintett egy vírusos betegségben szenvedő ember. Ez gyakorlatilag lehet bármi: egy ajtókilincs, egy bolti polcról leemelt termék, egy pult vagy egy telefon is. Ha ezeket mi is megfogjuk, és utána a szánkhoz, az arcunkhoz, a szemünkhöz vagy az orrunkhoz érünk, máris könnyen megvan a baj.

Tippek a hatásos védekezéshez

Amennyiben nem szeretnénk tapasztalni a fent felsorolt kellemetlen tüneteket – márpedig ki szeretné?! –, akkor érdemes felvértezni a szervezetünket az ilyen megbetegedések ellen. Máris mondjuk, hogyan!

Erős szervezet

Nem biztos, hogy a kellően szívós immunrendszer képes kivédeni egy vírust, de az biztos, hogy a szervezet ellenállóbb lesz általa, így könnyebben átvészeljük a betegséget. Ehhez gondoskodjunk a vitaminszükségleteinkről: az immunrendszer szempontjából különösen a C-vitamin hatásos, míg a D-vitamin olyan fehérjék előállítását segíti, amelyek képesek megölni a vírusokat és baktériumokat. A vitaminszükségletet érdemes kiegyensúlyozott táplálkozással kielégíteni, hiszen ebből a többi esszenciális tápanyagot is megkapjuk, de étrend-kiegészítőkkel is rásegíthetünk.

Higiénia

Ha szeretnénk elkerülni a betegségeket, ne hagyjuk, hogy a vírusok elszaporodhassanak a környezetünkben – vagy akár a testünk felületein. Ehhez fontos, hogy rendszeresen – és alaposan! – mossunk kezet! Ezt minden alkalommal tegyük meg, miután mások által is gyakran érintett felületekhez nyúltunk, de köhögés és tüsszentés után, illetve étkezés előtt is kötelező! A gyakorlathoz mindig használjunk szappant, valamint meleg vizet, és legalább 20 másodpercig tartson! Ezeket szükség esetén helyettesíthetjük alkoholos kézfertőtlenítővel is.

Figyeljünk oda arra is, hogy az általunk gyakran használt tárgyakon se tapadhassanak meg a kórokozók – ennek érdekében alkalmazzunk felületfertőtlenítőt! A telefonunkon, a laptopunkon érdemes rendszeresen átmenni, de az otthoni kilincsek és egyéb felületek se maradjanak ki a sorból!

Önkontroll

Bírjuk ki: ne érjünk hozzá az arcunkhoz, ne piszkáljuk a körmünket vagy éppen a szánkat! Ez különösen igaz akkor, ha valamilyen zsúfolt helyen vagyunk vagy ha már régóta nem mostunk kezet, de érdemes otthon is ellenállni a kísértésnek.

Kerüljük a kontaktust

Ahogyan fentebb már kifejtettük, a vírusok gyakran emberről emberre terjednek, így érdemes kerülni a közeli kontaktust – itt kifejezetten az idegenekre gondolunk. Tudjuk, ezt nem mindig lehet kivitelezni, de ha megoldható, tartsunk legalább másfél méteres távolságot másoktól!

Oltások

Manapság már rengeteg típusú oltás elérhető, így érdemes ezekről érdeklődni a háziorvosunknál. Ha azt javasolja, vegyük fel valamelyiket!

Maradjunk otthon!

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis betegek lettünk, fontos, hogy amennyire csak lehet, akadályozzuk meg a fertőzés terjedését. Ennek legegyszerűbb módja az, ha otthon maradunk addig, amíg a tüneteink teljesen el nem múlnak. Addig is: kitartást és jobbulást!

Legolvasottabb cikkeink