• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

HPV-veszély: uraim, az óvszer nem elég!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A férfi pszichébe nem nagyon fér bele, hogy ő is beteg lehet, így sokszor már csak akkor fordul orvoshoz, ha nagy a baj.

A HPV vírusokat a köztudatban korábban csak a nőket veszélyeztető kórokozóknak tartották, ma már egyre többen tudják, hogy a gége-, torok-, nyelvgyök-rák hátterében is ez a fertőzés áll, azaz csupa olyan daganatos betegség esetében, amelyet főleg férfiak kapnak el. Szerencsére ezek ellen a daganatos betegségek ellen is van védekezési mód, csakúgy mint a lányokat, úgy a fiúkat is be lehet oltani.

A megelőzés lehetőségeit mutatták be kedden a Corvin Pláza közönsége előtt ismert személyiségek és a Honvédkórház andrológusa, dr. Albert István. A meggyőzés reményében a szakember be is adta Baronits Gábor színművésznek és Jabin Péter műsorvezetőnek a szájrákok, a végbélnyílás körüli rákok és a nemi szemölcsök ellen is védelmet nyújtó, kilenckomponensű HPV vakcinát.

Négy év alatt több mint 60 százalékkal emelkedett a szájrákkal diagnosztizáltak száma az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak. A betegség háromszor annyi férfit érint, mint nőt, a riasztóan magas esetszám hátterében pedig főként a humán papillomavírus (HPV) áll, amely az orális szex és a gyakori partnerváltás következtében egyre többeket érint. A HPVfelelős a világszerte 32 millió férfit és nőt érintő nemi szervi szemölcsért és a végbélnyílás körüli rákok jelentős részéért is – hangzott el a tájákoztatón.

A férfi pszichébe nem nagyon fér bele, hogy ő is lehet beteg. Így aztán sokszor már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nagy a baj - mondta a bevásárlóközpont közönsége előtt Albert István. Az új orvosi szakma, a férfigyógyászat, azaz az andrológia szakorvosa azért azt is hozzátette, hogy szerencsére a sokkal egészségtudatosabb hölgyek, általában "fülön fogják a párjaikat és elküldik a vizsgálatokra". Fontos tudni, hogy ezek a HPV elleni szűrővizsgálatok nem kellemesek, de egyáltalán nem fájdalmasak. Tehát a férfiaknak érdemes leküzdeniük a félelmeiket, hiszen az andrológus szerint ezekkel a szűrésekkel és az oltással számos halálos betegséget lehet megelőzni.

A HPV vírus azért nagyon veszélyes kórokozó, mert egy apró hámsérülésen keresztül is be tud jutni a bőrbe, majd "magáévá téve a szervezetet" sejtburjánzást, rákos folyamatot indíthat el - mondta a szakember. Tehát elég például egy kis vágás az intim borotválás során és kész a baj. Fontos tudni, hogy épp ezért az óvszer sem véd meg feltétlenül a fertőzéstől és gyakran betegednek HPV okozta szájrákokban olyanok is, akik nem dohányoznak és soha nem ittak rendszeresen alkoholt - tette hozzá a főorvos.

A HPV elleni védelmet népszerűsítő eseményen kiderült, hogy Baronits Gábor színművész a kevés kivételhez tartozik: függetlenül attól, hogy van-e bármilyen problémája minden évben rendszeresen eljár kivizsgálásokra. „Az egészséges életmód számomra mindig fontos volt, ezért nem gondolkodtam sokat azon, hogy az orvosommal való egyeztetés után beoltassam magam HPV ellen. Ha egy ilyen egyszerű módszerrel súlyos rákos betegségeket előzhetek meg, nem kérdés, hogy élek-e a lehetőséggel" – mondta a fiatal színész.

Jabin Péter ismert tévés személyiség inkább képviselte az átlagos férfiakat: korábban akkor fordult csak orvoshoz, amikor ijesztő tüneteket észlelt magán. Szerencsére kiderült, semmi komoly baj nem történt, és a műsorvezető az eseményen eldöntötte, nem is akar hasonló ijedelmeket, ezért ő is beoltatta magát. Akkor bizonytalanodott csak el, amikor elhangzott, hogy a lányok HPV oltásához hasonlóan a férfiak védelme is három oltásból álló sorozat, tehát a keddi vakcinálást még kétszer meg kell ismételni. Péter végül erőt vett magán és ő is vállalta a szúrást.