• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hunter-szindróma: látjuk, de nem ismerjük

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Hunter-szindróma egy ritka, és lefolyásában egyre súlyosabbá váló genetikai rendellenesség.

Fókuszban a Hunter címmel nemzetközi fotókiállítás nyílt a budapesti Corvin mozi galériáján. A  kiállítás célja, hogy a társadalom világszerte jobban megismerje a Hunter-szindróma tüneteit és elfogadóbb legyen a betegségben szenvedőkkel.
 
A Hunter-szindróma egy ritka és lefolyásában egyre súlyosabbá váló genetikai rendellenesség, amelynek jellemzője, hogy az emberi szervezetben az egyes, sejtek által termelt anyagok lebontása és újrahasznosítása nem következik be. Amint a sejtek által termelt anyag halmozódik a szervezetben, a Hunter-szindróma jelei úgy válnak egyre inkább szembetűnővé. A „Positive Exposure™" szervezet és egyben a kiállítás célja, hogy a Hunter-szindróma tünetei könnyebben felismerhetők legyenek, és a betegséggel élők mindennapjait megismerve az egészséges emberek megértőbbé, befogadóbbá váljanak.

A Hunter-szindrómával élő betegeken számos tünet figyelhető meg, többek között a durva arcvonások - mint például a nagy fej és szemöldök, széles orr és vastag ajkak -, a visszatérő légúti fertőzések, a krónikus orrfolyás, a halláscsökkenés és a visszatérő fülfertőzések. Mivel a betegség számos tünete nagyon gyakori gyermekeknél, a betegség ritka előfordulása miatt kulcsfontosságú felhívni ezekre a figyelmet.

„Magyarországon a Magyar Mukopoliszacharidózis Társaság (MPS Társaság) fogja össze a Hunter-szindrómában, valamint az MPS többi altípusaiban és egyéb anyagcsere betegségben szenvedő betegeket és családjaikat. A társaság rendezvényein érdekes kép tárul elénk: elnézve a betegeket, az embernek olyan érzése támad, mintha mindannyian egy családba tartoznának. Nemcsak azért, mert a közös sors végérvényesen összekovácsolja az érintett családokat, hanem azért, mert a betegek arcvonása annyira hasonlóak, mintha egymás édestestvérei lennének. De ugyanekkora hasonlóságot mutatnak más országok betegeivel is" - tette hozzá Dr. Kató Norbert, az MPS Társaság elnöke.

A fotókiállítás képanyaga érzékelteti, hogy a betegségnek milyen általános, nemtől és etnikumtól független tünetei vannak, illetve bemutatja, hogy a betegség egyes stádiumaiban milyen eltérő lehet a betegek életminősége. Bár a világ Hunter-közössége a betegség ritka előfordulásából adódóan viszonylag kicsi, a betegközösség tagjai rendkívül eltérő szociális helyzetből és etnikumból származnak.

„A kitűnő képek és a betegek közvetlen hangú bemutatása értékes hozzájárulás a ritka betegséggel élők értékeinek és gondjainak megismeréséhez. Bízom benne, hogy sokan tekintik meg a kiállítást, melynek gondolata új élmény lehet felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt" – mondta Prof. Dr. Fekete György, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermek-gyógyászati Klinika orvosa.

A „Fókuszban a Hunter" fotókiállítás kilenc lengyel, német és egyesült államokbeli, Hunter-szindrómában szenvedő beteg fotóit és történetét mutatja be. A vándorkiállítás már sikeresen szerepelt New Yorkban, Berlinben és Varsóban. A budapesti kiállítás 2013. május 26-ig tekinthető meg, és látható lesz az idén még Prágában, Bukarestben, Moszkvában, Genfben és más nagyvárosokban is.

A kiállítást a Shire plc (LSE: SHP, NASDAQ: SHPG) biotechnológiai gyógyszeripari vállalat a „Positive Exposure™" nevű nonprofit szervezettel együttműködve szervezte. 

A Hunter-szindrómáról bővebb információt a www.hunterbetegseg.hu weboldalon és a http://www.mpstarsasag.hu/cpg/737219/MPS_II_Hunter_szindroma olvashat.

Legolvasottabb cikkeink