• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hüvelyszárazság: megnehezíti a párkapcsolatot, de van megoldás

Egészségmagazin 2022.06.27 Forrás: Weborvos
Hüvelyszárazság: megnehezíti a párkapcsolatot, de van megoldás

Ha valaki megfogadja ezeket a tanácsokat, hosszú évekre panaszmentessé válhat.

A hüvelyszárazság nem betegség, hanem leggyakrabban a menopauzával együtt járó természetes folyamat része, a kellemetlen tüneteket azonban érdemes orvosolni. Hüvelyszárazságot okozhat valamilyen betegség is, ezért nem árt tisztázni: természetes folyamatról, vagy betegség okozta tünetről van-e szó. Mindenesetre fontos leszögezni: van megoldás a panaszokra. A témáról Dr. Balogh Illés Gyula, a Dr. Rose Magánkórház endokrinológus, nőgyógyásza beszél tabuk nélkül.

A menopauza után kialakuló hüvelyszárazság oka alapvetően az ösztrogénszint csökkenése. A hormonhiány miatt a hüvely hámrétege elvékonyodik, a korábbi rugalmas szerkezet sérülékennyé válik. A hámréteg mechanikai hatásra berepedezhet, kisebb bevérzések is keletkezhetnek a hüvelyben, ami fájdalmat okozhat, ellehetetlenítheti a párkapcsolatot.

A hüvelyszárazságot nemcsak a hormonhiány okozhatja, hanem felléphet hüvelyi szülés után is. A hámréteg ilyenkor a nem megfelelő vérellátás miatt vékonyodhat el. Ráadásul újabb problémát okozhat, ha az elvékonyodott hüvelyhám nem bírja el a gravitációs nyomást. Ilyenkor ugyanis hólyagsérv alakul ki, ami inkontinenciát, vizelettartási nehézséget okoz. Ez a gond mind a menopauza után, mind fiatalabb korban, elhúzódó szülés következtében is jelentkezhet.

A hüvelyszárazságot okozhat olyan onkológiai kezelés is, amikor a beteg antihormon-terápiát kap. Mellrák műtét után például gyakran kezelik a betegeket hormonellenes gyógyszerekkel. Az ilyen terápia előidézhet a menopauzához hasonló állapotot a vele járó hüvelyszárazsággal.

A hüvelyszárazság jól kezelhető lézerrel, függetlenül az azt kiváltó októl. Igaz, hogy a menopauzánál átmenetileg enyhítheti a panaszokat a hormonpótlás is, de fiatalabb korban a hormonellenes kezelés miatt bekövetkezett hüvelyszárazságnál nagy segítséget jelent a lézeres terápia.

Lézeres kezelések során olyan hullámhosszú lézerfényt használunk, amely a hüvelyhámon áthatol elnyelődés nélkül, tehát ott nem okoz hőhatást, nem okoz fájdalmat. A lézerfény a hüvelyhám alatti kötőszövetben fejti ki a hőhatást. A kezelés előtt ultrahang vizsgálattal megmérjük a szövet állapotát és ehhez tervezzük a felhasznált energiát. Ez után történik a lézerkészülék beállítása: kiválasztjuk, milyen mélységre hatoljon be a lézerfény, illetve milyen hőzónában történjen a kezelés. Az eljárás során az energia nem a teljes kezelt felületet éri, hanem csak bizonyos pontokat, fájdalommal, kellemetlen érzéssel nem jár. Az intim lézeres kezelés a hőhatásnak köszönhetően összehúzza a kötőszövetet, stimulálja a nyálkahártya rugalmasságáért felelős kollagénrostokat. Ez a hatás kollagénpótlásra ösztönzi a szervezetet, javul a vérellátás, vastagszik a kötőszövet, így azonnal elkezdődhet a sejtek regenerációja, kicserélődése, vastagabbá válik a hüvelyfal. Az erős kollagénrostok megfelelő alátámasztást biztosítanak a hólyagnak, így annak működése újra egészségessé válik.

Fontos megjegyezni, hogy a kezeléssorozat után másfél évente javasolt a fenntartó kezelés, hogy ne romoljon az ideális állapot, hiszen a kiváltó ok, a hormonhiány továbbra is fennáll. Ha valaki megfogadja ezeket a tanácsokat, hosszú évekre panaszmentessé válhat.