• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Indul a Richter nagy tudásbázis-fejlesztő programja

Gyógyszerpiac 2018.04.23 Forrás: Weborvos
Indul a Richter nagy tudásbázis-fejlesztő programja

A Richter Gedeon Nyrt. a BME, az ELTE és egy akadémiai kutatóközpont tudását egyesíti a magáéval a projektben.

Megkezdődött a Richter Gedeon Nyrt. vezetésével megvalósuló „Biologikumok gyártástechnológiájának optimalizálása és az azt támogató analitikai vizsgálati módszerek fejlesztése” című pályázati projekt - tudatta a cég közleményben. A projekt keretében a Richter Gedeon Nyrt. konzorciumi partnerek bevonásával, (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal) kívánja erősíteni a molekuláris biológiai, mérnöki és analitikai alkalmazott gyógyszerfejlesztési tudást mind a Társaságnál, mind az egyetemi partnereknél egyaránt.

A biológiai gyógyszerek szinte kivétel nélkül nagyméretű molekulák, terápiás jelentőségük különösen markáns az immunológia és az onkológia területén. Bizonyos súlyos betegségek esetén az egyetlen terápiát nyújtják a tünetek jelentős enyhítésére és/vagy az élet meghosszabbítására, továbbá a személyre szabott gyógyászat zászlóvivői lehetnek. Terápiás tulajdonságaik mellett ezek a gyógyszerek rendkívül drágák, az éves terápiás költség elérheti akár a több tízezer eurót is, továbbá fejlesztésük és gyártásuk is nagyon tőkeigényes.

A Richter 2006-ban határozta el, hogy rekombináns technológiával bioszimiláris (biohasonló) gyógyszermolekulákat fejleszt. Ezen készítmények terápiás használata jelentős megtakarítást hozhat a gyógyszerkassza számára, így nemzetgazdasági jelentőségük is meghatározó. A Richter K+F portfóliójába tartozó biologikumok gazdaságossága, gyártástechnológiájuk hatékonyságának a növelése fontos célkitűzés, amely multidiszciplináris fejlesztési stratégiát igényel. Nagyon erős nemzetközi versenyben kell eredményeket elérni, amelynek előfeltétele a nemzetközileg versenyképes ’know-how’.

A pályázatunk egyik fontos célja, hogy ezt a ’know-how’-t a megfelelő molekuláris biológiai, mikrobiológiai, analitikai és mérnöki tudás háttérországával erősítsük, az ELTE, a BME, az MTA TTK tudományos erejét ötvözve. A konzorciumban részt vevő tagok számára a közös munka azért is rendkívül fontos, mert ezzel az ipari együttműködési kompetenciák fejlődnek, ami további gyógyszeripari együttműködést tesz lehetővé. A biologikumok fejlesztéséhez szükséges tudás kiterjesztésével a biologikumok gyártástechnológiájának hatékonyságát is növeljük, megteremtve azt a biotechnológiai ökoszisztémát, amely versenyképessé teszi a Richtert a globális értelemben vett egyik legkompetitívebb iparági területen. A projekt több, a tagoknál megvalósuló, egymásra épülő részfeladatból áll. Céljaink között szerepel például a gyógyszerfehérjék specifikus fejlesztése érdekében megvalósítandó új alkalmazott kutatás-fejlesztési protokollok kidolgozása és alkalmazása.

A produktivitás növelésével, illetve a termékek minőségét meghatározó paraméterek megismerésével kapcsolatos területeken a tudásunk elmélyítése kritikus versenyelőnyt biztosíthat a Richter számára. Éppen ezért kiemelt fontossággal bír a projekt során a tudásplatformunk erősítése, ezáltal a Richter biotechnológiai sikerességének növelése a konzorciumi partnerek K+F tudásbázisán keresztül, ami versenytársainkhoz hasonló biotechnológiai ökoszisztémát katalizál, és alapvetően hozzájárul biológikumaink fejlesztésének és piacra vitelének sikerességéhez.

A projekt teljes költségvetése több mint 2 milliárd forint, melyből a pályázati támogatás mintegy 1,48 milliárd forintot tesz ki.

Legolvasottabb cikkeink