• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza Híradó - 5. hét

Egészségmagazin Forrás: OEK

Az 5. héten az ország lakosságának 0,33%-a, mintegy 33 000 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.

Az 5. héten folytatódott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számának ugrásszerű emelkedése. 2007. január 29 - február 4. között másfélszer több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az ország lakosságának 0,33%-a, mintegy 33 000 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.


Az influenza-aktivitás erősödését bizonyítja az is, hogy a H3 altípusú influenza A vírust tartalmazó minták száma a 4. heti 4-ről 13-ra emelkedett - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


A megbetegedések gyakorisága legerőteljesebben a Dél-dunántúli régióban fokozódott, az előző hetinek mintegy háromszorosára: Somogy megyében ötszörösére nőtt az orvoshoz fordulók aránya. A Közép-magyarországi régió kivételével a többi régióban a betegek száma másfél illetve kétszeresére emelkedett.


Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága az előző hetektől eltérően az Észak-alföldi régióban volt a legnagyobb, 100 000 lakos közül 490 jelentkezett orvosnál influenzás panaszokkal, ezt követte a Közép-magyarországi
régió érintettsége (439 beteg/100 000 lakos). Az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma a Dél-dunántúli régióban volt a legkevesebb (194 beteg/100 000 lakos).


A múlt héthez hasonlóan a betegek között a 15 éven aluli gyermek volt a legtöbb (43,9%). Hajdú-Bihar megyében a betegek csaknem háromnegyede, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyében pedig a betegek több mint a fele gyermek volt.


Országosan a betegek 19,0%-a 15-24 éves, 15,4%-a 25-34 éves, 15,7%-a 35-59 éves, 6,0%-a pedig 60 éven felüli volt.


Csongrád és Heves megyében egy-egy településen a heveny légúti megbetegedések okozta nagyarányú hiányzás miatt szünetel a helyi általános iskola és óvoda működése.

Az ÁNTSZ Regionális laboratóriuma (Szeged) influenza A vírus jelenlétét igazolta a Csongrád megyei járvány által érintett általános iskola 5 tanulója és 2 további beteg légúti mintájában.


A Heves megyei betegek vizsgálati anyagának virológiai feldolgozása folyamatban van.


Az 5. héten összesen 49 betegtől küldtek vizsgálati anyagot az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára, ahol 13 beteg légúti mintájában influenza A vírus jelenlétét igazolták.
Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár- Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád és Tolna megyében az 5. héten vett egy-egy mintában, Nógrád (3) és Zala (5) megyében a 4. héten vett mintákban zonosították a vírust.


A kijelölt orvosok által beküldött minták pozitivitási aránya 20,8% volt. Négy beteg garatváladékából Mycoplasma pneumoniae kórokozót (Budapest 2, Baranya 1, és Zala 1), egy beteg esetében pedig Adenovírust mutattak ki.

Legolvasottabb cikkeink