• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influvírus: már mindenütt megjelent

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Pest, - Győr-Moson-Sopron, - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Főváros vezeti a járványlistát.

A 2009. február 2-8. közötti héten az ország lakosságának kb. 0,4%-a, mintegy 40 400 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy a 6. héten 32%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az 5. héten - összegezte az Országos Epidemiológiai Központ.


Valamennyi közigazgatási területen nőtt a betegek száma, azonban az egyes megyék érintettségében jelentős eltérések voltak tapasztalhatók. A morbiditás Pest, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Fővárosban volt a
legmagasabb. A 6. héten beérkezett vizsgálati anyagok közül 29 légúti mintában influenza A vírus jelenlétét mutatták ki.
A morbiditás legerőteljesebben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében emelkedett, az előző heti több mint háromszorosára, azonban az országos érték egytizedét sem érte el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tapasztalt morbiditási érték (45,7%ooo).


Bács-Kiskun megyében több mint két és félszeres, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében csaknem kétszeres morbiditás emelkedés volt megfigyelhető.


Az influenzaszerű megbetegedések előfordulási gyakorisága alapján Pest (884,7%ooo), Győr-Moson-Sopron (630,2%ooo), Szabolcs-Szatmár-Bereg (503,7%ooo) megyében és Budapesten 539,3%ooo) magasnak, 13 területen mérsékeltnek minősíthető az influenza aktivitás.


Az előző héthez viszonyítva a Dél-alföldi régióban mintegy kétszeresére nőtt az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága (213,6%ooo), azonban a 6. héten is a Közép-magyarországi régió volt a legérintettebb terület (658 beteg/100 000 lakos),
ahol a morbiditás az országos átlag több mint másfélszerese volt.
A régiók érintettsége az alábbiak szerint alakult: a Nyugat-dunántúli régió (522,3%ooo), az Észak-alföldi régió (380,6%ooo), a Közép-dunántúli régió (321,1%ooo), a Dél-dunántúli régió (296,3%ooo). Az előző hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan az Északmagyarországi Régióban volt a legkevesebb az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma (149 beteg/100 000 lakos).


Az előző héthez viszonyítva mérsékelten csökkent a gyermekek érintettsége: a 15 éven aluliak aránya 27,3%-nak bizonyult. A betegek 41,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 23,3%-a 35-59 éves, 7,8%-a 60 éven felüli volt.


A 6. héten 70 betegtől küldtek vizsgálati anyagot az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára (62 mintát a sentinel orvosok, 8 mintát a hagyományos beküldés keretében). A sentinel orvosoktól érkezett minták közül 22 influenza A (H3) pozitívnak bizonyult PCR vizsgálattal, 2 influenza A-nak direkt
antigén-kimutatással, a pozitivitási arány 38,7% volt. A hagyományos beküldéssel beérkezett minták közül 2 esetben direkt antigén-kimutatással influenza A vírus jelenlétét igazolták.


Az ÁNTSZ regionális víruslaboratóriumaiban (8 beküldött mintából) 3 esetben direkt antigén-kimutatással influenza A vírusokat azonosítottak.


Összegzés:
A klinikai és virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az előző héthez viszonyítva erősödött Magyarországon az influenza-aktivitás, amely a 6. héten is mérsékeltnek és országos kiterjedésűnek minősíthető. Az influenzaszerű megbetegedések döntő  többségéért az influenza A vírus volt a felelős.