• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Innovatív megoldások ételérzékenyeknek

Egészségmagazin Szerző:

Előbb azok a borzasztó tünetek, aztán a furcsa diagnózis: ételérzékenység. Akár egy életre szóló utitárs is lehet – de nagyon válogatós!

Az ételérzékenység kézenfekvő megoldása a válogatás - diéta. A hasmenést, puffadást, bélgörcsöt a tüneteket okozó „problémás" ételek elhagyásával viszonylag egyszerű elkerülni, ha csak egyetlen ételtípus okozza, de a diéta sok értékes tápanyagtól is megfosztja a szervezetet. A laktózérzékenység egyre gyakoribb, a fruktóz malabszorpció szerencsére ritkább, de a kettő kombinációja is előfordul, például irritábilis bélszindróma esetén. Ilyenkor se tej (tejterméK), se gyümölcs nem fogyasztható.

De van olyan ételérzékenység is, amit felismerni és diétával elkerülni is rettentően nehéz. A hisztaminérzékenység olyan tünetekkel is jelentkezhet, melyeknél fel sem merül kiváltó okként a táplálkozás.

Az orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, a bőrkiütés, sőt a fejfájás, a migrén is lehet a hisztamin intolerancia jele. A tüneteket kiválthatja a savanyú káposzta éppúgy, mint a legprímább vörösbor. Hiszen mindkettőben sok hisztamin halmozódik fel az érlelési folyamat során, minél tovább érik az éte vagy ital,, annál magasabb a hisztamintartalom. Nem probléma ez a szervezet számára, ha a hisztaminbontó DAO (DiAminoOxidáz) enzim megfelelő mennyiségben termelődik. Hisztaminérézkenység esetén azonban a DAO hiánya miatt a hisztamin felszívódik a bélből, és azonnal, vagy akár fél nappal a töltöttkáposztás vacsora után is jelentkeznek a tünetek. A hosszasan érlelt élelmiszerek, pl. sajtok, kolbász- és szalámifélék, kovászos uborka, sör és pezsgő mellett sokféle zöldség és gyümölcs, többek között paradicsom, padlizsán, eper, kiwi is tartalmaz vagy szabadít fel nagy mennyiségben hisztamint.

Az ételérzékenyek azonban fellélegezhenek, az enzimhiány ma már az innovatív technológiáknak köszönhetően pótolható. A speciális, bélben oldódó bevonatú neutrális laktázt tartalmazó Lactosolv® kapszula a laktózérzékenyeknek nyújt hathatós segítséget. A hisztaminbontó DAO enzimet pótló Daosin® kapszulával pedig a betegek bátran fogyaszthatják a családi vacsorát, bármennyi is legyen benne a sajt vagy a paradicsom – vagy akár mindkettő, például egy jó pizza, utána sörrel. A fruktóz felesleg lebontásában pedig segít a xilóz-izomeráz enzim, ami szintén kapszula formában kapható. Íg az ételérzékenyek újra élvezhetik kedvenc ételeiket!


Kérje szakmai információnkat!

Legolvasottabb cikkeink