• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

Inzulinrezisztencia: lehet segíteni rajta

Egészségmagazin 2022.01.27 Forrás: Weborvos
Inzulinrezisztencia: lehet segíteni rajta

Az inzulinrezisztencia felismeréséről, vizsgálatáról, veszélyeiről és gyógyításáról Dr. Balogh Illés Gyula endokrinológus-nőgyógyászt kérdeztük.

Nem érzi jól magát, a súlya elkezdett gyarapodni, nem tud fogyni, pedig diétázik, fáradékonyabb, izzadékonyabb lett, ingerültebb a környezetével pedig semmi oka rá, és időnként falási rohamok jönnek rá, amit nem tud uralni – ezekkel a típusos panaszokkal érkezik az endokrinológiai rendelésre inzulinrezisztencia esetén a beteg. A tüneteket Dr. Balogh Illés Gyula, a Dr. Rose Magánkórház endokrinológusa, nőgyógyásza ismertette, akinek nagyon sok pozitív élménye van meddő párok segítésével, hiszen sok esetben néhány hónap kezelést követően várandós lett a páciense. Asztalát számos babafotós bögre dísziti. Az inzulinrezisztencia felismeréséről, vizsgálatáról, veszélyeiről és gyógyításáról beszélgettünk a szakorvossal.

Hogyan kezdődik inzulinrezisztencia gyanúja esetén a vizsgálat?

Először is meghatározzuk a BMI indexet, a test zsírszázalékát, a vérnyomást, valamint laborvizsgálatra küldjük a páciens. A nők esetében gyakori típusos panasz a hajzsírosodás, esetleg hajhullás, vagy az, hogy szőrnövekedést tapasztalnak. A kivizsgálás során egy endokrin hormonális profilt csinálunk, amelynek során pajzsmirigy-, mellékvesekéreg-hormonokat nézünk, hajhullásnál a tesztoszteronszintet nőknél. Nem maradhat el a cukorterheléses vizsgálat és az inzulinszint mérése. Az esetek döntő többségében az derül ki, hogy a panaszok hátterében akár két-három kisebb ok is lehet, amit ha orvosolunk, akkor ezek a panaszok lényegesen csökkenthetőek és javíthatóak.

Mi ez a két-három ok?

Például egyszerre van jelen az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy-alulműködés és a petefészek hibás működése. A policisztás ovárium betegségre gondolok: a tüsző megérik, de nem reped meg, és ott lévő anyagok okozzák a hormonális eltérést. Ha ezt a folyamatot megszakítjuk, és visszájára fordítjuk, akkor teljesen egészségesen gyógyultan tudnak távozni a rendelésről.

Milyen kezelésben részesíti a betegeket?

Az összes eltérést megpróbáljuk korrigálni, és mellette megpróbáljuk bevezetni az életmód átalakítását: inzulinrezisztencia igazolódása esetén bizonyos élelmiszereket kivezetünk a beteg étrendjéből. Ilyenek például a gyors felszívódású szénhidrátok, beleértve az édességet, cukrot, krumplit. Az alkoholt nullára kell redukálni. Ebben elég kevés kompromisszum fogadható el.

Gondolom, még van más javaslat is az életmódra vonatkozóan…

A mozgás, sportolás fontos, de! A túlsúly miatt a sportolás mindig kockázatos, mert az ízületeket túlterhelheti. Ha a páciens rossz állapotban van, energiaszegénynek mondja magát, fáradékonynak, akkor a sportolásra való felszólítás általában sikertelen. Úgyhogy sokkal hatékonyabb az, hogy ha sikerül súlyredukciót elérni, mert utána magától is kívánja a beteg a sportolást. Tehát nem rögtön azzal kezdjük, hogy tessék körbefutni a Margitszigetet, hanem erre finoman kell rávezetni a szervezetét.

Az életmódot érintő változások mellett van-e gyógyszeres terápia?

Ha szükséges, gyógyszeres kezelést alkalmazunk, ez lehet akár tabletta, akár injekció formájában. Ha a sikeres kivizsgálást követően a diagnosztikának megfelelő kezelést kap a beteg, akkor már egy hónap múlva számottevően jobban érzi magát és kedvet kap a folytatásra.

A betegség nem egyik pillanatról a másikra alakul ki…

Folyamata van: az érettségin viselt öltönybe apa tíz év múlva már nem fér bele, mert megváltozott a testmérete, tehát olyan hatások érték a szervezetét, amelyek eltolták ebbe az irányba. A hölgyeknél hasonló a helyzet. A visszafordítás sem ötperces, ezért folyamatos támogatással, havi egy-három kilogramm fogyással nagyon-nagyon jó eredményt lehet elérni. Tudniillik, hogyha a beteg tartja a diétát, akkor a bélflóra fél év múlva már jelentős mértékben átalakul, és utána már a diéta tartása sem okoz nehézséget, hiszen a szervezet nem fogja kívánni azokat az élelmiszereket, amikről leszokott az illető.

Mit ért a bélflóra átalakulásán?

Ha a szénhidrátokat bontó protozonok nem jutnak szénhidráthoz, akkor nyilvánvalóan kipusztulnak a bélflórából, tehát megváltozik a bélflóra összetétele. A változást monitorozni is lehet, vannak székletvizsgálatok, amik a bélflórát vizsgálják. Az eredményekből következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a bélflóra szerepet játszhat-e a testi tünetek kialakulásában. Ezek izgalmas, új kutatási irányok.

Divatos betegségről is beszélnek. Valóban ilyen az inzulinrezisztencia?

Mostanság gyakrabban találkozunk ilyen típusú panaszokkal. Megfigyelhető például a Covid-lezárások után: sokkal nagyobb számban bukkantak el ilyen típusú panasszal a betegek, mint korábban, hiszen a bezártság okozta stressz, a betegségtől való félelem, vagy akár a távmunka, távoktatás okozta nehézségek igen magas stressz terhelést jelentenek az embereknek, ráadásul beszűkülhetnek a sportolási lehetőségek. Ezek már szomatikus tüneteket okozhatnak egyeseknél.

Mi okozza az inzulinrezisztencia kialakulását?

Az inzulinrezisztencia során a szervezet a cukor feldolgozását nem megfelelően végzi, a vércukor gyakran magasabban marad, mint szükséges. Ezt cukorterheléses vizsgálattal szoktuk vizsgálni: ha egy bizonyos terheléssel a szervezet két óra múlva nem produkálja a kiindulási értéket, tehát nem tudja magát teljesen rendbe hozni, akkor az jelzi azt, hogy ez a probléma valószínűleg fennáll, és ezt a cukorterhelést ki szokták egészíteni inzulinszint-vizsgálatokkal is. A kettő együtt még pontosabban jelzi, hogy ez a probléma valós-e vagy sem. A normális vércukorszint fenntartásához a szervezet extrém magas inzulinértéket produkál, és ez idővel, évtizedes távlatban kimerüléses cukorbetegséghez vezet.

Ez a kettes típusú diabétesz?

Igen. Létrejön a hasnyálmirigy kimerülése, vagyis az inzulintermelő-képesség csökkenése.

Van-e a nemek között különbség?

A nőknél is és a férfiaknál is előfordul. A nőknél okozhat meddőséget, ezért ők erre jóval érzékenyebbek, tehát hamarabb orvoshoz fordulnak, mint a férfiak. A meddőség vizsgálata során gyakran kiderül, hogy a pár másik felét kell kezelni. Ha túlsúly van, akkor érdemes az okot keresni. Egyáltalán nem biztos, hogy az a helyes hozzáállás, ha azt mondjuk, ne egyen annyit és sportoljon. Önmagától ugyanis nem tudja ezt az ördögi kört megszakítani, ezért orvosi segítségre szorulhat. Ha valaki úgy érzi, hogy ebben az ördögi körben van, akkor célszerű orvoshoz fordulni, hogy a kivizsgálást minél hamarabb megkezdjük.

Legolvasottabb cikkeink