• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Inzulinrezisztencia: lehet segíteni rajta

Egészségmagazin 2022.01.27 Forrás: Weborvos
Inzulinrezisztencia: lehet segíteni rajta

Az inzulinrezisztencia felismeréséről, vizsgálatáról, veszélyeiről és gyógyításáról Dr. Balogh Illés Gyula endokrinológus-nőgyógyászt kérdeztük.

Nem érzi jól magát, a súlya elkezdett gyarapodni, nem tud fogyni, pedig diétázik, fáradékonyabb, izzadékonyabb lett, ingerültebb a környezetével pedig semmi oka rá, és időnként falási rohamok jönnek rá, amit nem tud uralni – ezekkel a típusos panaszokkal érkezik az endokrinológiai rendelésre inzulinrezisztencia esetén a beteg. A tüneteket Dr. Balogh Illés Gyula, a Dr. Rose Magánkórház endokrinológusa, nőgyógyásza ismertette, akinek nagyon sok pozitív élménye van meddő párok segítésével, hiszen sok esetben néhány hónap kezelést követően várandós lett a páciense. Asztalát számos babafotós bögre dísziti. Az inzulinrezisztencia felismeréséről, vizsgálatáról, veszélyeiről és gyógyításáról beszélgettünk a szakorvossal.

Hogyan kezdődik inzulinrezisztencia gyanúja esetén a vizsgálat?

Először is meghatározzuk a BMI indexet, a test zsírszázalékát, a vérnyomást, valamint laborvizsgálatra küldjük a páciens. A nők esetében gyakori típusos panasz a hajzsírosodás, esetleg hajhullás, vagy az, hogy szőrnövekedést tapasztalnak. A kivizsgálás során egy endokrin hormonális profilt csinálunk, amelynek során pajzsmirigy-, mellékvesekéreg-hormonokat nézünk, hajhullásnál a tesztoszteronszintet nőknél. Nem maradhat el a cukorterheléses vizsgálat és az inzulinszint mérése. Az esetek döntő többségében az derül ki, hogy a panaszok hátterében akár két-három kisebb ok is lehet, amit ha orvosolunk, akkor ezek a panaszok lényegesen csökkenthetőek és javíthatóak.

Mi ez a két-három ok?

Például egyszerre van jelen az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy-alulműködés és a petefészek hibás működése. A policisztás ovárium betegségre gondolok: a tüsző megérik, de nem reped meg, és ott lévő anyagok okozzák a hormonális eltérést. Ha ezt a folyamatot megszakítjuk, és visszájára fordítjuk, akkor teljesen egészségesen gyógyultan tudnak távozni a rendelésről.

Milyen kezelésben részesíti a betegeket?

Az összes eltérést megpróbáljuk korrigálni, és mellette megpróbáljuk bevezetni az életmód átalakítását: inzulinrezisztencia igazolódása esetén bizonyos élelmiszereket kivezetünk a beteg étrendjéből. Ilyenek például a gyors felszívódású szénhidrátok, beleértve az édességet, cukrot, krumplit. Az alkoholt nullára kell redukálni. Ebben elég kevés kompromisszum fogadható el.

Gondolom, még van más javaslat is az életmódra vonatkozóan…

A mozgás, sportolás fontos, de! A túlsúly miatt a sportolás mindig kockázatos, mert az ízületeket túlterhelheti. Ha a páciens rossz állapotban van, energiaszegénynek mondja magát, fáradékonynak, akkor a sportolásra való felszólítás általában sikertelen. Úgyhogy sokkal hatékonyabb az, hogy ha sikerül súlyredukciót elérni, mert utána magától is kívánja a beteg a sportolást. Tehát nem rögtön azzal kezdjük, hogy tessék körbefutni a Margitszigetet, hanem erre finoman kell rávezetni a szervezetét.

Az életmódot érintő változások mellett van-e gyógyszeres terápia?

Ha szükséges, gyógyszeres kezelést alkalmazunk, ez lehet akár tabletta, akár injekció formájában. Ha a sikeres kivizsgálást követően a diagnosztikának megfelelő kezelést kap a beteg, akkor már egy hónap múlva számottevően jobban érzi magát és kedvet kap a folytatásra.

A betegség nem egyik pillanatról a másikra alakul ki…

Folyamata van: az érettségin viselt öltönybe apa tíz év múlva már nem fér bele, mert megváltozott a testmérete, tehát olyan hatások érték a szervezetét, amelyek eltolták ebbe az irányba. A hölgyeknél hasonló a helyzet. A visszafordítás sem ötperces, ezért folyamatos támogatással, havi egy-három kilogramm fogyással nagyon-nagyon jó eredményt lehet elérni. Tudniillik, hogyha a beteg tartja a diétát, akkor a bélflóra fél év múlva már jelentős mértékben átalakul, és utána már a diéta tartása sem okoz nehézséget, hiszen a szervezet nem fogja kívánni azokat az élelmiszereket, amikről leszokott az illető.

Mit ért a bélflóra átalakulásán?

Ha a szénhidrátokat bontó protozonok nem jutnak szénhidráthoz, akkor nyilvánvalóan kipusztulnak a bélflórából, tehát megváltozik a bélflóra összetétele. A változást monitorozni is lehet, vannak székletvizsgálatok, amik a bélflórát vizsgálják. Az eredményekből következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a bélflóra szerepet játszhat-e a testi tünetek kialakulásában. Ezek izgalmas, új kutatási irányok.

Divatos betegségről is beszélnek. Valóban ilyen az inzulinrezisztencia?

Mostanság gyakrabban találkozunk ilyen típusú panaszokkal. Megfigyelhető például a Covid-lezárások után: sokkal nagyobb számban bukkantak el ilyen típusú panasszal a betegek, mint korábban, hiszen a bezártság okozta stressz, a betegségtől való félelem, vagy akár a távmunka, távoktatás okozta nehézségek igen magas stressz terhelést jelentenek az embereknek, ráadásul beszűkülhetnek a sportolási lehetőségek. Ezek már szomatikus tüneteket okozhatnak egyeseknél.

Mi okozza az inzulinrezisztencia kialakulását?

Az inzulinrezisztencia során a szervezet a cukor feldolgozását nem megfelelően végzi, a vércukor gyakran magasabban marad, mint szükséges. Ezt cukorterheléses vizsgálattal szoktuk vizsgálni: ha egy bizonyos terheléssel a szervezet két óra múlva nem produkálja a kiindulási értéket, tehát nem tudja magát teljesen rendbe hozni, akkor az jelzi azt, hogy ez a probléma valószínűleg fennáll, és ezt a cukorterhelést ki szokták egészíteni inzulinszint-vizsgálatokkal is. A kettő együtt még pontosabban jelzi, hogy ez a probléma valós-e vagy sem. A normális vércukorszint fenntartásához a szervezet extrém magas inzulinértéket produkál, és ez idővel, évtizedes távlatban kimerüléses cukorbetegséghez vezet.

Ez a kettes típusú diabétesz?

Igen. Létrejön a hasnyálmirigy kimerülése, vagyis az inzulintermelő-képesség csökkenése.

Van-e a nemek között különbség?

A nőknél is és a férfiaknál is előfordul. A nőknél okozhat meddőséget, ezért ők erre jóval érzékenyebbek, tehát hamarabb orvoshoz fordulnak, mint a férfiak. A meddőség vizsgálata során gyakran kiderül, hogy a pár másik felét kell kezelni. Ha túlsúly van, akkor érdemes az okot keresni. Egyáltalán nem biztos, hogy az a helyes hozzáállás, ha azt mondjuk, ne egyen annyit és sportoljon. Önmagától ugyanis nem tudja ezt az ördögi kört megszakítani, ezért orvosi segítségre szorulhat. Ha valaki úgy érzi, hogy ebben az ördögi körben van, akkor célszerű orvoshoz fordulni, hogy a kivizsgálást minél hamarabb megkezdjük.

Legolvasottabb cikkeink