• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Irodában dolgozik, fáj a dereka? Ez a megoldás

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A megoldást az aktív fájdalomcsillapítás, a statikai és dinamikai állapotok helyreállítása.

Szinte nincs olyan irodai dolgozó, akinek ne fájna a dereka. Állandó ülőmunka, képernyőnézés, mozgáshiány, stressz – önmagukban is derékfájáshoz vezető tényezők. Megoldást jelenthet a fájdalom kórtanának a megismerése, alapoknál való aktív gyógyítása – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold sebész-szakorvos, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A derékfájdalom leggyakoribb okai
Egészségstatisztikai adatok alapján a fejlett országokban a felnőtt lakosságnak közel 90%-s szenvedett már élete során krónikus derékfájástól a mozgásszegény életmód következtében. A pszichés tényezők (alvászavar, kimerültség, depresszió, szorongás ), vagy akár az időjárási frontok is fokozhatják a tüneteket.

A krónikus derékfájdalmat leggyakrabban a gerinc valamely degeneratív betegségére, valamint a csigolyák, porckorongok statikai rendellenességeire lehet visszavezetni. Panaszokat általában az izmok feszülése, a szalagok, kisízületek, csontok túlterheltsége, a csigolyák közötti porcok kopása, valamely sérülés, daganat vagy csontritkulás okozhatja.

Ezek a fájdalmak gyakran egy rossz mozdulatra, vagy erős fizikai behatásra jelentkeznek, de kialakulhatnak fokozatosan is, majd kezelés hiányában tartóssá és visszatérővé válnak.

Aktív tanácsok a megelőzéshez
Az irodai derékfájdalom megelőzésének leghatékonyabb módja az aktív megközelítés: a gerinc olyan, mint egy magas felhőkarcoló. Egyszerre szilárd és rugalmas, számos fő alkatrésszel, illesztő, stabilizáló és mozgó elemmel. Szilárdságot adnak a csigolyák, rugalmasságot adnak a szalagok és a porckorongok, mozgási lehetőséget és stabilizálást az ízületek és izmok. Az aktív megelőzés célja ezen egységek statikájának, dinamikájának megőrzése.

Aktív megelőzés kiemelt eszközei a megfelelő folyadékpótlás (porcok rugalmassága), a rendszeres torna (izmok tartása, kisízületek mozgása), a túlterhelések elkerülése (sérülések kivédése)

Aktív fájdalomcsillapítással a derékfájás ellen
Ha már kialakult a probléma – és tegyük szívünkre a kezünket, kinél nem –, a megoldást ugyanúgy az aktív fájdalomcsillapítás, a statikai és dinamikai állapotok helyreállítása adja.

Akut fájdalomnál a cél a fájdalom gyors csökkentése annak érdekében, hogy elérjük a helyreállító funkciók bekapcsolási lehetőségét. Ilyenkor olyan kezelést kell alkalmazni, mely csillapítja fájdalommal mindig együtt járó gyulladást, csökkenti az ödémát, az izomfeszülést, így megszüntethető a hajolási nehézség, a mozgásbeszűkülés. Fontos, hogy ez a gyógyító szakasz gyors legyen, hatékony, segítse a gerinc statikai és dinamikai állapotának helyreállítását.

Az aktív fájdalomcsillapítás akut szakában leggyakrabban célzott injekciós kezelést alkalmazunk, melynek lényege, hogy az injekcióval a hatóanyagot közvetlenül a fájdalom forrását jelentő szöveti gyulladáshoz tudjuk eljuttatni. A leghatékonyabb injekciót, annak hatóanyagát, mennyiségét már a fájdalom hátterétől, mértékétől, kórelőzménytől, páciens fizikai állapotától függően választjuk meg – mondja Dr. Arnold Dénes az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Szerencsére ma már a szteroidokon túl más igen hatékony és kíméletes – pl. kollagén tartalmú, hialuronsav tartalmú, aktív gyulladás csökkentő hatású – injekciók is léteznek.

A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-8 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig érződik a megfelelő életmódváltással és mozgással kiegészítve.

Tartós eredmény
Derékfájásnál a fájdalomcsillapítás tartósságát jelentősen lehet növelni a gerinc statikai és dinamikai egészségének aktív karbantartásával. Ezért mindig javasolt, hogy a gyors fájdalomcsillapító kúrát követően, azzal párhuzamosan kezdődjön a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét karbantartó életmód orvoslás, benne a rendszeres testmozgás, funkcionális gyógytorna, az ülő munkából való rendszeres felállás, a helyes ülési pozíció elsajátítása, a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, és lehetőség szerint az izomfeszüléseket oldó masszírozás, stressz oldás.