A gyümölcsök és zöldségek is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a menzákon,meghonosodtak a teljes kiőrlésű kenyerek.
A világ megváltozásához az iskolai menzák is igazodnak: az ételek egészségesebbek és változatosabbak, a technikai újítások pedig helyet követelnek maguknak a menzákon is. A jövő iskolai étkezését a gyümölcsök és az okoskészülékek fogják uralni - írja a vg.hu.
Az iskolai-, valamint az óvodai étkeztetés napjainkban szigorú előírások mentén szerveződik. Az anyagi szempontok helyett nagyobb hangsúlyt fektetnek az intézmények arra, hogy a gyerekek elé minél változatosabb és egészségesebb ételek kerüljenek...A menü változatossága nem csak a fővárosban figyelhető meg, hanem a kisebb, vidéki tanintézményekben is. Egy hazai, tízezer lelket számláló kisvárosban sem csak a fasírt és a húsleves képzi a menüt. Példának okáért a kiskunmajsai iskolások a héten francia hagymalevest, halat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket is fogyaszthatnak.
Tálcán kínált egészség
A világ változásával megváltoztak az emberek szükségletei is, előtérbe került a tudatos táplálkozás, az egészséges ételek fogyasztása. Ennek megfelelően a jelenlegi kormányzat – 2015. szeptember elsejétől – bevezette az egészségesebb étrendet az iskolai menzákon. A változás lényegi elemei közé tartoznak:
· a sovány húsok, kevesebb zsír- és sótartalommal,
· a teljes kiőrlésű, gabonaalapú élelmiszerek,
· valamint a természetes összetevőkből készült, kevesebb cukrot tartalmazó fogások
rendszeresítése is.
A változtatásoknak köszönhetően az iskolákban meghonosodtak a teljes kiőrlésű kenyerek, valamint a Graham-lisztből készített pékáruk is. A gyümölcsök és zöldségek is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a menzákon, számos helyen, főképp az ország vidéki régióiban a helyi termelőktől szerzik be a vitaminforrást a fenntartók.
További részletek a cikkben.