• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ismét kék színű lesz a Parlament

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Várhatóan 2020-ra minden ötödik osztályteremben lesz egy autista gyermek.

Szakemberek szerint az autista a világon a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport. Hazánkban hat év alatt (2002 és 2008 között) majdnem háromszorosára nőtt az autista gyerekek száma az iskolákban. 2020-ra pedig a szakértők szerint megötszöröződik az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma. Vajon fel vannak-e készülve a hazai intézmények az egyre növekvő számú autista gyermek megfelelő oktatására és speciális igényeire? Van-e elég szakember? Mit tehetünk, és mit teszünk? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) által a héten rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A szakmai beszélgetés az Autizmus Világnapjához kapcsolódó rendezvénysorozat nyitóeseménye volt. A Világnapot április 2-án ünnepeljük. Ekkor világszerte több mint száz nagyvárosban kék színben, az autizmus színében fog tündökölni számos híres épület. A fővárosban a világnap előestéjén, április 1-jén az AOSZ kék színűre világíttatja a Parlament kupoláját és a Művészetek Palotáját.

A közös ünneplés, a Világnap figyelemfelhívása azért is nagyon fontos, mert sajnos számos probléma van az autizmus területén, ami még orvoslásra vár. Ezek közül az egyik legfontosabb a szakképzett gyógypedagógusok hiánya. Az országos autizmus stratégia kiemelten kezeli a szakember képzést. Nagyon nagy szükség van magasan képzett és finoman, árnyaltan érzékenyített szakemberekre. Az érzékenyítés az első lépés – mondta el dr. Simó Judit korai fejlesztési szakember.

Dr. Szabó Ákosné, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánja hozzátette, hogy 2009 óta van autizmus spektrumzavarok pedagógiája szakirány a karon, de ide csak a gyógypedagógia szakirányokon végzetteket engedik be. Felmerült azonban az igény, hogy más szakterületekről is engedjenek be (pl. orvosok, szociális munkások) hallgatókat. Míg 2002-ben 150 alatt volt azon iskolák száma, ahol autista tanulókat oktattak, néhány év alatt ez a szám túllépte a fél ezret. A 2002/2003. tanév kezdetén 10.000 nappali és felsőoktatásban résztvevőre 3.3 autista tanuló jutott, addig ez a szám a 2008/2009. tanév elején már 9.1 volt. Ez azt jelenti, hogy a következő években – a nemzetközi szintnek megfelelően – minden száz tanuló közül egy autista lesz.

Ez már olyan szám, amire fel kell készülnünk. Nem csak az oktatásban és a szociális ellátásban dolgozóknak, hanem a többségi társadalom tagjainak is. Az Autisták Országos Szövetsége sürgeti az autizmus szakos gyógypedagógus alapképzés elindítását. Emellett fontosnak tartja a szakirányú továbbképzések elérhetőbbé tételét mind a gyógypedagógusok, mind az autizmussal élőkkel foglalkozó szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, gyermekorvosok) számára.