• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Itt az újabb hőségriasztás, figyeljünk oda a hidratálásra!

Egészségmagazin 2021.07.28 Forrás: VMSZ - Weborvos
Itt az újabb hőségriasztás, figyeljünk oda a hidratálásra!

A folyadékbevitel szükséges mértékét befolyásolja az egészségi állapot, az aktivitás, a környezet, a testsúly, az elfogyasztott ételek is.

Naponta 2-3 liter folyadék, elsősorban víz, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás, zöldségek fogyasztása, gyümölcslé, leves, hogy a megfelelő elektrolit bevitel is biztosítva legyen. A fizikai munkavállalóknak, szabadtéren dolgozóknak előnyös lehet az ásványvíz – ez csak néhány a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ajánlásaiból, melyet az újabb hőségriasztás kapcsán állítottak össze a szolgálat szakemberei.

A testi-szellemi jóllét egyik közismert alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék rendszeres pótlása, kiemelten igaz ez kánikulai napokon. A nyári hőségben a folyadékvesztést az átlagos napi vízbevitelen túl is pótolni kell.

Víz, ne közvetlenül étkezés előtt, legalább 2 litert naponta

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnökének tanácsa szerint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel alapja minden esetben a víz. „Átlagemberek esetében, hogy ez ásványvíz, csapvíz vagy szűrt víz, az ízlés kérdése, de ami fontosabb, az maga a mennyiség. A folyadékbevitel szükséges mértékét számos tényező is befolyásolja – az egészségi állapot, az aktivitás, a környezet, a testsúly, de még az elfogyasztott ételek is” – mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke.

A szakember mindenképpen azt javasolja, hogy a folyadék pótlása a nap folyamán egyenletesen, folyamatosan történjen. Átlagos felnőtt embereknél napi 2-3 liter folyadék fogyasztását javasolja a szakember, azonban számos online kalkulátor is rendelkezésünkre áll, amivel kiszámolhatjuk a nekünk legideálisabb mennyiséget. Sőt, ha gondot okoz folyamatosan figyelemmel kísérnünk az elfogyasztott vízmennyiséget, olyan mobilapplikációt is használhatunk, amibe rögzíthetjük, mennyit ittunk, ráadásul ha sokáig nem viszünk be újabb elfogyasztott adagot, még figyelmeztet is rá, hogy ideje újra innunk.

Honnan tudom, hogy eleget ittam?

A megfelelő mennyiségű folyadékpótlás egyik legegyszerűbb kontrollja a jó közérzet mellett a napi vizelet mennyisége és színe. Átlagosan napi 3-4 bő, áttetsző "szalmasárga" vizeletürítés egészséges ember esetén megbízható visszajelzés az elegendő folyadékbevitelről. Indikátor lehet ezen túl a nyelv állapota is: egészséges ember esetében a nyelv nedves és lepedék mentes. A folyadékhiányos állapot további jellemzői lehetnek a fejfájás, a szapora légzés, a hevesebb szívdobogás, a fáradékonyság, gyengeség, valamint a csökkent koncentrációs készség.

Fontos kiemelni, hogy súlyos alapbetegség esetén, különösen vese és szívbetegségnél a bevitt folyadék mennyiségének és minőségének meghatározásánál mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk ajánlását  – hívta fel a figyelmet dr. Debreceni Katalin a VMSZ orvosszakmai vezetője.

Kiemelten veszélyeztetett csoportok

Vízfogyasztás szempontjából is nagyobb odafigyelést igényelnek hőség esetén a gyerekek, az idősek és a várandós nők. Ők az átlagosnál érzékenyebben reagálhatnak. Ezeknek a csoportoknak a víz mellett érdemes zöldséget, kevés gyümölcslevet higított formában, levest is fogyasztaniuk, hiszen ezek a folyadék pótlásán túl gondoskodnak a szervezet elektrolit egyensúlyáról is. Szintén kiemelt figyelmet kell szentelni ilyenkor a szabadtéren fizikai munkát végzők folyadékpótlására, nincsen ez másképpen az egész nap a hőségben tevékenykedő, és komoly koncentrációs feladatot végző vízimentők esetében sem.

„A tartósan forró napok még az edzett vízimentő kollégákat is megviselik. Hogy feladatukat mégis kiválóan tudják végezni, elengedhetetlen, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kiemelt figyelmet fordítson ellátásukra, legyen szó a szükséges felszerelésekről, vagy kánikula esetén a szükséges vízmennyiség beszerzéséről. Erre szeretnénk buzdítani minden olyan munkáltatót, akiknek kollégái szintén szabadtéren folytatnak megterhelő fizikai munkát: gondoskodjanak munkavállalóik megfelelő hidratálásáról, hogy minden munkavállaló hozzájuthasson a neki szükséges mennyiségű folyadékhoz” – mondta el Bagyó Sándor.

A VMSZ szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetőség szerint a hőségriadók idején sport tevékenységünket a kora reggeli vagy késő esti órákra időzítsük, illetve hogy a sportolók vagy nehéz fizikai munkát végzők a verítékezéssel több sót veszítenek, így nekik érdemes inkább ásványvizet fogyasztaniuk, hiszen az ásványvíz fogyasztása a só pótlását is támogathatja. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink