• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó mókává is lehet tenni a fogmosást

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Egy kis kreativitással, például a színes, figurás gyermekfogkefe használatával a kicsik is megszerethetik a fogmosást.

A gyermekek egészséges maradandó fogainak megalapozása az élet első pár éveiben történik. Számos tanulmány mutatott rá, hogy a helytelen fogmosási gyakorlat, a nem megfelelő táplálkozás nagyon erős összefüggésben van a gyermekek fogainak romlásával.

Gyermekkori átlagos egészségügyi állapotunk meghatározza egész hátralévő életünket. Így van ez fogainknál is. Vagyis az, hogy milyen felnőttkorban a szájhigiéniánk, elsősorban szüleink tanításától, példamutatásától függ. Szokásaink megváltoztatása idősebb korban már tudatos odafigyelést és erőfeszítést igényel, míg a gyerekek játszva tanulnak meg élni. Kezdjük el gyermekünk szájhigiéniai oktatását időben, hogy megóvjuk a felnőttkori kellemetlenségektől!

Dr. Balsai Tamás szerint első lépésként figyeljünk oda gyermekünk étrendjére. A mai táplálkozási trendet eluralja a cukor, és ez a gyerekekre fokozottan igaz. Már egész kiskorban rá kell szoktatnunk gyermekeinket, hogyha szomjasak, akkor tiszta vizet igyanak, cukros nassolnivalók helyett minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, így nem csak vitamin kerül a szervezetükbe, de a rágásról sem szoknak le.

A szakember tapasztalata szerint a másik nagy probléma, hogy a szülők jelentős része nem adja át a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és nem tanítja meg a helyes technikáját. A probléma forrása talán az, hogy fiatalkorukban ők sem tanulták meg.

A fogápolást az első néhány tejfog megjelenése után már el lehet kezdeni. Az első években praktikusabb, ha a szülő mossa a gyermek fogát, itt fontos a jó technika megtanítása. A cél, hogy már kisgyermekkorban kialakuljon az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és reggeli készülődéshez is rutinszerűen hozzátartozik a két perces fogmosás. 

Egy kis kreativitással pedig a kicsik is megszerethetik a fogmosást. Számtalan színes, mintás, figurás gyermekfogkefe kapható már és a fogkrémek között is nagy a választék. Vigyük magunkkal gyermekünket vásárláskor és keressünk együtt olyan fogkefét, amit a gyerek szívesen használ, és olyan fogkrémet, melynek az ízét is szereti.

A fogmosások közötti időben, az étkezések után megtapadó ételmaradékok savas közeget teremtve a baktériumok melegágyául szolgálnak. Ilyen esetekben a szájüreg tisztításában sokat segít a cukormentes rágógumi, mely édesség gyanánt is szolgálhat. Édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak pedig jelentős védő és tisztító szerepe van a szájban.

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor a gyermeknek is magától értetődő lesz, hogy időnként anyu vagy apu elmegy megnézetni a fogait. Ilyenkor érdemes magunkkal vinni gyermekünket is, sőt javasoljuk neki, hogy maga is üljön be a székbe, engedje, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába, és biztassuk, hogy dicsekedjen el szép fogaival. A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekben egy kis ajándékkal, matricával lepi meg a piciket, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyermek számára.