• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jól bírták az emberek a hőséget

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az extrém hőség ellenére szerencsére nem volt túl sok plusz dolga a mentőszolgálatnak.

Bár a tapasztalatok szerint ilyenkor ötödével nő a riasztások száma, most péntekig a mentők esetszáma „csak" 5-10 százalékkal volt magasabb az átlagosnál. Tehát „drasztikus, további emelkedést a nagy meleg és az elhúzódód kánikula ellenére sem tapasztalunk" – tájékoztatta a Weborvost Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az OMSZ szóvivője szerint valószínű, hogy sokan megfogadták a tanácsokat, hallgattak a média által közvetített figyelmeztetésekre és így kerülték el a rosszullétet, mely enyhébb esetben úgynevezett „hőség kollapszus", vagyis ájulás, súlyosabb esetben akár életveszélyes szívroham is lehet.

Hasonló véleményen van Szeles Géza, a Sziget egészségügyi szolgálatának vezetője. Bár eleinte a hőség miatt sok volt az ájulás, a fesztivál második felére úgy tűnik a fiatalok rájöttek, hogy védekezzenek a meleg ellen. Ezt bizonyítja, hogy a kezdeti több tucat helyett, most naponta 8-10 embert kell ellátni napszúrás vagy egyéb, a hőség okozta rosszullét miatt.

Az orvos a Weborvosnak elmondta: a fesztiválozók megfogadhatták a tanácsokat, hiszen a tapasztalatok szerint megfelelő mennyiségű vizet, üditőt isznak, ha nem muszáj, nem mennek a napra, és zuhannyal, vagy fürdőzéssel hűtik magukat. Szeles Géza hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kánikula szempontjából a Sziget jó helyszín, hiszen a várossal szemben itt esténként tényleg lehűlt a levegő, tehát a fiatalok szervezete pihenhetett.

Az ÁNTSZ korábbi tájékoztatása szerint akár 25 százalékkal is emelkedhet a halálozások száma a nagy melegben. A napi átlaghőmérséklet ugyanis nagy hatással van a szervezetre, a legideálisabb a 18-20 Celsius-fok az ember számára, efölött emelkedik a halálozások és a mentőhívások száma. Például a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és általános rosszullét miatti sürgősségi mentőhívások számát. Igaz, a szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja.