• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jövő év végére 25 Bababarát Kórházat akarnak

Egészségmagazin Forrás: Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság

A szoptatás kérdése a népegészségügyi és gyermek-egészségügyi programban is kiemelt helyen szerepel.

Megrendezték a Szoptatás Védelme és Támogatása Konferenciát. A Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság fő feladata az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek munkájának összehangolása annak érdekében, hogy a jövőben jelentősen javuljon a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya Magyarországon.

A Bizottság a WHO és az UNICEF által kidolgozott Bababarát Kórház újraindítását kezdeményezte, ezen belül a Bababarát Kórházak számának bővítését.

Jelenleg 8 intézmény (Szent István Kórház, Budapest, MÁV Kórház, Budapest, Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Vaszary Kolos Kórház, Esztergom, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr, BAZ Megyei Kórház, Miskolc, Semmelweis Kórház, Miskolc, Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján) viseli ezt a címet Magyarországon, de a végső cél, hogy ezek száma 2007 végére elérje a 25-öt.

A Bababarát Kórház cím eléréséhez szükséges támogatásokra a Bizottság pályázatot írt ki, melynek eredményhirdetésére a konferencián került sor. A pályázat nyertes intézményei részére „Korszerű szoptatási ismeretek" címmel ingyenes oktatást, valamint intézményenként 500.000,- forint értékű tárgyi eszközöket biztosít a Bizottság a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

A rendezvényen bemutatásra került a Bababarát Szent István kórház, melynek sikerei láttán remények szerint további intézmények is csatlakozni kívánnak a kezdeményezéshez. Ennek elősegítése érdekében a programban szerepel a Bababarát Kórház feltételrendszerének megteremtéséhez vezető út, valamint a Bababarát Kórház a gyakorlatban című előadás, és egy kerek-asztal beszélgetés a megvalósítás lehetőségeiről és buktatóiról.

A Bababarát Területek kialakításának elősegítésére szintén pályázatot írt ki a Bizottság, amelynek célja olyan elkülönített, szoptatásra alkalmas helyiség kialakítása közintézményekben, művelődési házakban, könyvtárakban, ahol az édesanya nyugodt körülmények között megszoptathatja, tisztába teheti gyermekét. A nyertes pályázók százezer forintot kapnak a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

A konferencia célja, segítséget nyújtani a Bababarát program keretében a szakemberek ismeretanyagainak bővítésére, lehetőségeket biztosítani a tapasztalatcserére a már Bababarát Kórházak képviselőinek közreműködésével és támogatni a Bababarát cím iránt érdeklődő kórházakat a cél eléréséhez vezető úton.

Legolvasottabb cikkeink