Mint sok egyéb dologban, a karácsonyi desszertek választékában is igaz a mondás: ahány nemzet, annyi szokás.
A szakemberek megállapítása szerint az ünnepi egyediség megmutatkozhat a sütemény jellegében, a felhasznált alapanyagban, illetve a fűszerezésben. Számos országban szokásos karácsonyi desszert-alapanyag az aszalt vagy kandírozott gyümölcs, a méz, a mák, a dió, a mandula és az elmaradhatatlan csokoládé. A fűszerezés szintén változó, több nemzetnél is kedvelt például a fahéj, a vanília, a gyömbér, a szegfűszeg és a sáfrány.
Különleges karácsonyi desszertek
Európában a nemzetek keveredése ellenére is megvannak az országonkénti sajátosságok.
Magyarországon ki ne ismerné és kedvelné a karácsonyi bejglit, amit főként mákkal vagy dióval töltenek meg, de emellett kedvelt például a gesztenyés is. Ezt a kifejezetten karácsonyi süteményt omlós vagy kelt tésztából készítik, és az említett töltelékeken kívül ízesítőként mazsolát, almát, csokoládét, mézet is kevernek bele. Az ünnepek közeledtével a boltokban készen is kapható, így azoknak az asztalára is kerülhet, akiknek nincs idejük vagy lehetőségük megsütni.
Ugyancsak elmaradhatatlan a magyarok karácsonyi édességei közül a csokoládé bevonatú, különféle ízesítésű szaloncukor, amit nemcsak a karácsonyfa díszítőjeként, de finom desszertként is számon tartunk.
Angliában az ünnepi desszert a sokunk által csak filmekből ismert úgynevezett karácsonyi puding, amelynek fő alapanyagai a marhafaggyú, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a liszt és a zsemlemorzsa, a fűszerek közül a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió.
Egy népi hagyomány szerint aki karácsonytól szilveszterig 13 adag karácsonyi pudingot megeszik 13 különböző helyen, annak a következő év szerencsés lesz.
Skóciában a karácsonyi puding megfelelője a karácsonyi palacsinta, amely vaj, tej, liszt, cukor, kandírozott és szárított gyümölcsök felhasználásával készül kis tallérok formájában. Tálaláskor a kész palacsintákat vaníliakrémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik.
A franciáknál a karácsonyi édességek elmaradhatatlan alkotója a csokoládé. Legnevezetesebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek.
Az ország déli részén jellemző az úgynevezett 13 karácsonyi desszert, amely 13 különféle csemegéből (mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte) áll.
Németország karácsonyi desszertje az úgynevezett Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a desszert kinézetre leginkább a briósra hasonlít. Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik.
Ugyancsak híres a németek gyümölcskenyere, amit már sokszor jóval az ünnepek előtt elkészítenek. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak.
Úgy tartják, hogy mindkét jellegzetes német karácsonyi desszert közül Drezdában készítik a leghíresebbeket, és sokak szerint a legfinomabbakat is.
Olaszország nemhiába híres a konyhaművészetéről, hiszen nemcsak a tésztaételek, de a karácsonyi desszertek palettája is igen változatos képet mutat ebben az országban. A számtalan karácsonyi desszert jellemző alapanyagai között megtalálható a csokoládé, a mandula, a mogyoró, a mazsola, a különböző kandírozott gyümölcsök és a méz.
Az ünnepi választékok között található a világhíres tiramisu mellett a csokoládés kuglóf, a mandulás piskóta és a fenyőmaggal szórt csillag alakú sütemény.
Különösen Nápolyban kedvelt a roccocco keksz, ami nem más, mint egy kemény mandulás sütemény, amelyet fogyasztáskor vörösborba mártogatnak, valamint a struffoli, ami a mi bejglinkhez hasonlít leginkább. A tojás, a cukor, a liszt, a citrom-, és narancshéj, valamint kevés alkohol felhasználásával készült tésztát nudliként forró olajban kisütik, majd leöntik egy narancsból, citromból, cukorból és mézből készült sziruppal. A végén kandírozott gyümölcsökkel is megszórják.
Az egyéb karácsonyi olasz csemegékhez tartozik a pan papato, ami egy zsemle formájú, dióból, mandulából, mogyoróból és mézből készült csokoládés sütemény, a penettone egy kerek formájú, mazsolás, kandírozott gyümölcsös desszert, és a pandoro, ami egy csillag alakú, kuglófszerű foszlós kalács.
Az ostyás sütemények közül legismertebb a panforte (ostyába tekert, kerek formájú, mandulás, mézes, fűszeres sütemény) és a torrone (ostyába burkolt, hosszúkás alakú, mogyorós, mézes, csokoládés desszert).
Dániában a karácsonyi desszert egy nálunk inkább hétköznapinak mondható finomság, a tejberizs. Ünnepi jellegét az adja, hogy beletesznek egy mandulaszemet is, és aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba.
A skandináv országokban különösen kedveltek a fűszeres sütemények. Svédországban az ünnepi asztalra a sáfrányos mazsolás kalács és a gyömbérrel ízesített csokis kekszes sütemény kerül. Ezen kívül a mandulatorta is kedvelt csemege náluk az ünnepek alatt.
A norvégok úgyszintén kedvelik a különféle fűszerekkel ízesített sütiket. Jellemző alapanyaguk a mandula és a méz. A karácsonyi menü része például a norvég mézeskalács - aminek különleges ízvilágát a szegfűszeg, a fahéj, valamint a mandula adja - és a mézes mandulás aprósütemény, amit gyömbérrel, ánizzsal és fahéjjal ízesítenek. Ezen kívül híres a karácsonyi tallérjuk is, ami egy mandulával megszórt, vaníliás sütemény.
Horvátország karácsonyi desszertje a likőrös fánk (fritule), ami lisztből, tojásból, cukorból, és élesztőből készül, sóval, citromhéjjal és pálinkával ízesítik. A tésztát forró olajba szaggatják és kisütik.
Az Amerikai Egyesült Államokban az ünnepi desszertek elmaradhatatlan alkotója a tejszín. Szinte minden ünnepi finomságukban megtalálható. Legismertebb ezek közül a rumos tejszínes datolyatorta, a tejszínes szilvakrém, valamint az almával vagy sült tökkel töltött lepény, aminek a tetejére tejszínhabot tesznek.
Az alapanyagok felhasználását tekintve sok hasonlóság van az országok karácsonyi csemegéi között, mégis eltérő jellegű finomságok készülnek belőle, amelyek az adott nemzet ízvilágát tükrözik, és megadják az ünnepi hangulatot.
Néhány karácsonyi desszert receptje
Skót karácsonyi palacsinta (kb. 4 személyre)
hozzávalók:
margarin 10 dkg
tej 1,5-2 dl
tojás 2 db
cukor 10 dkg
liszt 25 dkg
szárított és kandírozott gyümölcsök 10 dkg
só, mézeskalács fűszerkeverék
elkészítése:
Habosra keverjük a cukrot, tojást, olvasztott vajat, tejet a fűszerekkel, majd belekeverjük a lisztet és a gyümölcsöket. Serpenyőben olajon vagy margarinon, apró tallérszerű palacsintákat sütünk belőle. Tálaláskor leöntjük vaníliakrémmel, és tejszínhabbal díszítjük.
Francia csokoládés fatörzs (12 szelethez)
hozzávalók tésztához:
tojás 6 db
cukor 12 dkg
rétesliszt 7 dkg
kakaópor 3 kg
rum 3 evőkanál
szódabikarbóna œ kávéskanál
hozzávalók krémhez:
margarin 20 dkg
cukor 15 dkg
tojás 3 db
kakaópor 3 dkg
reszelt narancshéj
elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, és a felvert tojásfehérjét. Tepsiben kb. ujjnyi vastagságú tésztát sütünk belőle (10 perc). Ha kész, kiborítjuk a tepsiből, és meglocsoljuk a rummal, majd a tésztát feltekerjük, és hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet: a cukrot elkeverjük a tojásokkal és a kakaóporral, ízesítjük reszelt narancshéjjal és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk, míg langyosra hűl, és kikeverjük puha margarinnal.
A feltekert tésztát szétnyitjuk, rákenjük a krém felét, majd visszatekerjük. A maradék krémmel kívülről is bekenjük. Villával bevagdoshatjuk, és a krémből göcsörtöket formázhatunk rá, hogy fa kinézetű legyen. 8-10 órára hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
Német gyümölcskenyér
hozzávalók:
liszt 25 dkg
cukor 12 dkg
margarin 12 dkg
tojás 4 db
aszalt gyümölcsök 25 dkg
mazsola 5 dkg
dió 5 dkg
csokoládé dara 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor œ csomag
mézeskalácsfűszer 2 teáskanál
pálinka 3 evőkanál
citromhéj, só, zsemlemorzsa
elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket és a diót apróra vágjuk. A margarint elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a fűszerkeverékkel, a sóval, majd hozzáadjuk a tojásokat. Aztán beletesszük a lisztet, a sütőport, ízesítjük a pálinkával, és a végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, diót, mazsolát és csoki darabokat is.
Egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerincformába tesszük a masszát, és kb. 1 órán át készre sütjük.