• nátha
    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Karácsonyi KalóriaStop! - mondják a dietetikusok

Egészségmagazin Forrás: MDOSZ

Eljött az idő, hogy úgy tekintsünk a karácsonyi ünnepekre, mint a kalóriastop első napjaira.

Legalábbis a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei szerint, akik nem tartják törvényszerűnek, hogy a karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett a plusz kilókról is szóljon. Tanácsaikat megfogadva pedig már az ünnepek alatt csökkenthetjük a kalóriabevitelt.

Adag-kontroll:

1. Fő a változatosság! Kóstolhatunk többféle ételt akár vendégségben is, ám törekedjünk a kis adagokra! Tartsuk be a kisétkezéseket, a tízórait és az uzsonnát, ilyenkor ehetünk narancsot, grépfrútot, diót vagy éppen 1-1 kisebb mézeskalácsot.

2. Főételeknél csökkentsük az adagokat, készítsünk kisebb, például féltenyérnyi és egy ujjnyi vastagságú húsokat, mellé tegyünk egy teniszlabdányi rizsköretet vagy burgonyapürét; a hiányt a tányéron pedig pótoljuk (minimum a köret felét alkotó) salátákkal, zöldségmártásokkal.

3. Desszertek készítésénél használjunk kis formákat, például muffin-formát, gyümölcsös krémhez kisebb poharat! Vágjunk kisebb szeleteket a süteményekből és a tortákból, ezzel nem csak magunkat, de a vendégeket is csökkentett adagok fogyasztására ösztönözzük.

4. A kóstolgatás a legnagyobb kísértés sütés-főzés közben. A kóstolással bevitt nagy kalóriamennyiségeket elkerülhetjük, ha kikészítünk egy bögrét, amelybe mokkáskanalakat teszünk és a félkész ételt ezzel kóstoljuk meg!

Főzési praktikák:

1. A hagyományos karácsonyi étkeket zsírszegény húsokból is elkészíthetjük. A töltött paprikát, a székelykáposztát főzhetjük csirkemellel is. Kipróbálhatunk új halételeket is, mint például a kedvező zsírsav-összetételű, energiaszegény lazacsültet.

2. Több étel díszítésénél használunk tejfölt vagy a tejszínt. 60 kcal-t spórolhatunk meg azzal, ha díszítésként ezek helyett petrezselyemmel, bazsalikommal, kaporral, vagy egyéb, az étel jellegéhez illő fűszerrel szórjuk vagy tűzdeljük meg ételünket.

3. A mártásokat sűrítsük saját anyagukkal. A főtt zöldségeket (például brokkolit, zellert, karalábét, paradicsomot) turmixszoljuk össze, fűszerezzük és tálalhatjuk is. Ha nem használunk a sűrítéshez tejet, tejszínt, lisztet, adagonként körülbelül 90-100 kcal-t is spórolhatunk.

4. Desszertek készítésénél használjunk alacsonyabb kalóriatartalmú hozzávalókat. Krémekhez 1,5%-os tejet, rétesbe, süteménybe tölteléknek sütőtököt, gyümölcsöket, 0,1-1,8%-os joghurtot joghurttortákba, és próbáljuk a fehérliszt felét teljes kiőrlésű liszttel helyettesíteni, ez jobban eltelít, így kevesebbet fogunk belőle fogyasztani.

Kulcs az energiaegyensúly!

Fontos, hogy az ünnepek alatt is egyensúlyba hozzuk energia-leadásunkat (amely alapanyagcserénken túl a fizikai aktivitásból származik) energia-felvételünkkel (vagyis az evéssel bevitt kalóriamennyiséggel). A fizikai aktivitás nem csak versenyszerű sportolást jelent, kisebb szabadidős-, háztartási-, illetve otthoni tevékenységekkel is ledolgozhatjuk a kalóriákat!

Vegyünk néhány példát (középkorú, normál testtömegű, könnyű fizikai aktivitású hölgyek esetére számolva):

1. 45 perc hólapátolással 260 kcal-t égetünk el, ami 1 adag diós bejglinek felel meg.

2. 1 óra korcsolyázással 390 kcal-t égetünk el, ami 1 adag pontyhalászlének felel meg.

3. 45 perc tempós családi túra alkalmával 275 kcal-t égetünk el, ami 1 pár főtt virslinek felel meg.

4. 55 perc közepes tempójú szobabiciklizéssel 305 kcal-t égetünk el, ami 1 adag lencselevesnek felel meg.