• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Később válik felnőtté az a kamasz, amelyik nem lázad

Egészségmagazin Forrás: Független Hírügynökség

A biológiai érés egyre korábban következik be, a pszichikai érés viszont egyre később történik meg.

A kamaszok életében a két legnagyobb kihívás a szülőkről való leválás és a nemi érés. Az agyban történő változások miatt a tinédzserek ingerlékenyek, sok bennük a megmagyarázhatatlan indulat, és az egészségük is sérülékenyebb. Ha a környezetük megérti, milyen folyamatok is zajlanak bennük, megelőzhetőek a balesetek és öngyilkosság, amelyek a kamaszok körében a leggyakoribb halálokok közé tartoznak. A témában tanároknak, pszichológusoknak és védőnőknek tartott az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szerdán konferenciát "Jól-lét és Egész-ség kamaszkorban" címmel Budapesten.


Napjainkban a biológiai érés egyre korábban következik be, a pszichikai érés viszont egyre később történik meg: sok kamasz teste már felnőtt, de a lelke még sokáig gyerek marad - mondta a Független Hírügynökségnek Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet osztályvezetője. A biológiai, agyban történő változások miatt a tinédzserek általában ingerlékenyek, indulatosak, tehát természetes, hogy viharokat kavarnak környezetükben is, ez a felnőtté válás folyamata - magyarázta a szakember. Hozzátette: ha elmaradnak ezek a viharok, ha a kamasz nem lázad, ott baj van. Valószínűleg a többiekhez képest sokkal később válik felelősségteljes, döntésképes felnőtté.


A magyar fiatalok általában 14-15 évesen veszítik el a szüzességüket, és 16 évesen többségük már szexuális életet él - hivatkozott Erős Erika a legutóbbi magyar felmérésekre. 80-90 százalékuk védekezik, de nem biztos, hogy jól. A legbiztosabb módszer az óvszer, ez nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a fertőzésektől is meg véd. Erre különösen szükség van, hiszen egy másik nemzetközi felmérés szerint a 11-21 évesek 35 százaléka vagy HPV-vírussal, vagy herpesszel, vagy clamidiával küzd - tette hozzá.


Az intézet osztályvezetője azt is elmondta: szintén egy tavalyi olasz kutatás vetette fel, hogy összefüggés lehet az első szexuális élmény és a droghasználat között. Azon kamaszoknál, akiknek negatív élmény volt szüzességük elvesztése, sokkal gyakrabban alakult ki a kábítószer-függőség.


A szerdai konferencián egyébként a szakemberek arra is megpróbálták "megtanítani" a résztvevőket, hogyan ismerhetik fel a drogfogyasztás tüneteit, és milyen kábítószereket használnak a kamaszok egyes csoportjai. A tanároknak, védőnőknek az előadók azokat a tüneteket is felsorolták, amelyek alapján felfedezhetik a főleg a kamasz lányok körében terjedő evészavarokat, az anorexiát és a bulimiát.