• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kéz a kézben: D-vitamin hiány és a pajzsmirigyzavar

Egészségmagazin Forrás: Budai Endokrinközpont

Az utóbbi évek kutatásai során a tudósok rájöttek arra, hogy a D-vitamin már-már hormonként viselkedik.

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, általában úgy nő a D-vitamin hiányosok aránya. Ez leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért a pajzsmirigy funkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

Ahogy odakint egyre rosszabbra és komorabbra fordul az idő, sokakon őszi fásultság lesz úrrá. Ez bizonyos mértékig normálisnak mondható, ám ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor az akár hormonális zavarra is utalhat. A pajzsmirigy alulműködés egyik vezető tünete ugyanis az álmosság és a fáradtság, amit könnyű összetéveszteni az ősszel jelentkező panaszokkal.

Nem árt azonban tudni, hogy a pajzsmirigyzavar gyakran D-vitamin hiánnyal együtt jelentkezik, így fokozzák egymás tüneteit. Éppen ezért, amennyiben D-vitamin hiányban szenved, úgy érdemes a pajzsmirigy funkcióit is ellenőriztetnie, hiszen ha a kettő egyszerre áll fenn, úgy a kellemetlen panaszait egyedül a vitaminpótlás nem orvosolja.

A D-vitaminról sokáig azt hitték, hogy egy „egyszerű" vitamin, ám az utóbbi évek kutatásai során a tudósok rájöttek arra, hogy már-már hormonként viselkedik, így fontos szerepe van a hormonháztartás egészséges működésében. Éppen ezért hiánya gyakran jár együtt inzulinrezisztenciával illetve pajzsmirigyzavarral is.

Egy kínai tanulmányban például megfigyelték, hogy az autoimmun pajzsmirigy alulműködésben szenvedők 82 százalékánál D-vitamin hiány is fennállt, vagyis kevesebb, mint 20 ng/ml volt a szintjük, és még ennél is nagyobb volt a D3 hiány, amennyiben magas antiTPO értéket (>1300) is megállapítottak. Az autoimmun pajzsmirigyzavarban szenvedők magasabb anti-TPO szintje tehát összefüggésben áll a D-vitamin hiánnyal, mivel ez utóbbi egyfajta co-hormonként viselkedik a pajzsmirigy működésében.

Egy másik tanulmányban azt is megfigyelték, hogy a Hashimoto betegek magasabb TSH szinttel és megnagyobbodott pajzsmiriggyel is rendelkezhetnek. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy a két állapotra egy időben kell gondolni, és indokolt esetben egy időben is szükséges elkezdeni a kezelésüket.

Mind a pajzsmirigyfunkciók, mind a D-vitaminszint egyszerű vérvétellel megállapíthatók. Mivel a két probléma szorosan összefügg egymással, így érdemes mindkettőt egyszerre vizsgálni. Pajzsmirigy alulműködés esetén a leggyakoribb terápiás mód a gyógyszeres hormonpótlás, míg D-vitamin hánykor táplálékkiegészítő meghatározott dózisban való szedését javasolják az orvosok.