• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kezelnék a pikkelysömört, tiltanák a szolizást

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az új, biológiai terápiás módszer alapjaiban változtatja meg a pikkelysömör kezelésének stratégiáit - állítják dermatológus szakemberek.

A pikkelysömör (pszoriázis) az emberi szervezet egészét érintő gyógyíthatatlan betegség, súlyossága és gyakorisága alapján a bőrgyógyászati megbetegedések egyik legjelentősebb csoportját alkotja. Európában az össznépesség mintegy 1,5-2%-át érinti, Magyarországon 200 ezerre tehető a pszoriázis sújtotta betegek száma, vagyis a lakosság 2%-a. A betegség súlyossága, gyakorisága és krónikus volta mind a társadalomra, mind pedig a betegekre jelentős terheket ró, az életminőséget a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja - hangzott el a Magyar Dermatológiai Társulat mai rendezvényén.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a pikkelysömör genetikai alapokon kialakuló autoimmun betegség. Nem életkor-függő, megjelenhet bármikor, a születés után az emberi életkor legvégső határáig. A pikkelysömör súlyossága, gyakorisága és krónikus volta a betegekre és környezetükre szinte elviselhetetlen terheket ró, a betegek nagy része állandó kiterjedt bőrtünetektől szenved. Emiatt általános egészségi állapotuk és az életminőségük jelentősen romlik, a mindenki által jól látható bőrtünetek pszichés megterhelést rónak a betegekre és környezetükre is, ami nem ritkán a társadalomból, a környezetből való kirekesztettségig, kitaszítottságig is mélyülhet.

„A betegség progressziója korai diagnózissal és kezeléssel megállítható, javítva ezzel az érintettek aktív társadalmi szerepeinek megőrzését. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a megfelelő tájékoztatás, az orvos-beteg együttműködés, az aktív információáramlás, valamint a nemzetközi eredmények integrálása a magyar gyakorlatba"- mondta Prof. Dr. Kemény Lajos, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke. „Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, a pikkelysömör a szervezet egészét érintő betegség, nem pedig kozmetikai rendellenesség. El kell érni, hogy az emberek tájékozottak legyenek a betegségről, ezáltal csökkenjen a betegek társadalmi kirekesztettsége, hiszen ez a betegség nem fertőző!"

A pikkelysömör kezelésének a célja a tünetmentesítés. Ez mindig a pillanatnyi állapottól függően kiválasztott szerekkel zajlik: enyhébb esetekben helyi, kenőcsös kezelésekkel, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel.

A korszerű gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a pszoriasis kezelése terén, melynek eredményeként új lehetőség nyílt a súlyos bőrtünetektől vagy ízületi érintettségtől szenvedő pikkelysömörös betegek kezelésében. A biológiai terápiás kezelés alapjaiban változtatja meg a kezelési stratégiákat. Hatásukra az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már tünet-mentesíthetők, állapotuk hosszú távon is kontrollálhatóvá válik.

Mivel nagy gyakoriságú, sokakat érintő betegségről van szó, fontos, hogy az érintettek szoros kapcsolatban álljanak egymással, érdekeik érvényesítése érdekében civil szervezetet alakítsanak, mely alkalmas a közösség erejénél fogva a probléma megosztására, kapcsolattartásra a betegellátás professzionális résztvevőivel, és velük együtt az érdekek érvényesítésére az egészségügy vezető szervei irányában.

Magyarországon a pikkelysömörben szenvedő betegek jelentős része még mindig nem részesül megfelelő kezelésben. Régóta tartó betegségüknek tüneteibe belenyugodva nem keresik az új lehetőségeket, az ezekről szóló megfelelő információ nem jut el hozzájuk.

„A betegség megfelelő kezelésének és saját magunk kezelésének ismerete segíthet az embereknek megbirkózni a fájdalommal és a betegség egyéb velejáróival, ezen kívül segít önálló és sikeres életet élni. Egy, a pszoriázis támogató csoportba való bekapcsolódás megteremti annak a lehetőségét, hogy e betegséggel élő emberek találkozhassanak egymással, és információt cserélhessenek azokkal a társaikkal, akiknek hasonló problémájuk van."– hangsúlyozta Hullmann László, a Szegedi Psorirasis Kub vezetője.

Magyarországon jelenleg négy pszoriázis betegszervezet működik: Budapesten, Debrecenben és Szegeden, illetve idén tavasz óta már Kaposvárott is. Hamarosan Pécsett és Egerben is létrejön a helyi betegklub.

A rendezvényen ismerették a Bőr- és Nemibetegségek Szakmai Kollégiumának a szoláriumozással kapcsolatos állásfoglalását. A testület javasolja, hogy a németországi törvényi szabályozáshoz hasonlóan Magyarországon is tiltsák meg 18 év alatti egyének esetében a szoláriumok használatát. Indoklás: a bőrdaganatok - és ezen belül a melanoma malignum - kialakulásának hátterében az ultraibolya sugarak felelőssé tehetők.

Bőrgyógyászati biológiai terápiás centrumok

SE Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika,
Psoriasis Szakrendelés
1085 Budapest
Mária u. 41.
Tel: 1/459-15-00

SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika
Psoriasis Szakrendelés
6720 Szeged
Korányi fasor 6.
Tel: 62/545-274

DEOEC Bőrgyógyászati Klinika
Psoriasis Ambulancia
4032 Debrecen
Nagyerdei körút 98.
Tel : 52/255-602

PTE Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika
7624 Pécs
Kodály Zoltán u. 20.
Tel: 72/535-870

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza
Bőrgondozó
6000 Kecskemét
Csabai Géza Krt. 21.
Tel: 76/ 519-830

Kaposi Mór Oktató Kórház
Bőrgyógyászati Osztály
7400 Kaposvár
Gróf Aponyi A. u. 16.
Tel: 82/ 414-373

Semmelweis Kórház- Rendelőintézet
Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia
3529 Miskolc
Csabai Kapu 9-11.
Tel: 46/ 555-666

Vas Megyei Markusovszky Kórház
Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia
9700 Szombathely
Tel: 94/ 515-559

Heim Pál Gyermekkórház
Bőrgyógyászati Osztálya
1089 Budapest
Üllői út 86.
Tel: 1/ 459-91-00

Legolvasottabb cikkeink