• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kiderítheti, van-e Bechterew-betegsége

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Gyanakodjon, ha gerincfájdalma 40-45 éves kor előtt elkezdődött, ha a fájdalom nyugalomban, éjszaka jelentkezik.

A gerinc-ízületi gyulladás korai felismerése és korszerű kezelése gyökeresen megváltoztatja a Bechterew betegség lefolyását, megelőzheti a mozgáskorlátozottság kialakulását. Figyeljen oda a derékfájás gyulladásos formájára! A betegség felismerését már szűrőkérdőív is segíti, a betegség értékelését pedig mobilapplikáció támogatja.

A Bechterew-betegség az idült ízületi gyulladás, második leggyakoribb csoportjába, a gerinc-ízületi gyulladások csoportjába tartozik. Orvosi neve: spondylitis ankylopoetica, rövidítve SPA vagy Bechterew-kór: azaz a csigolyákat elmerevítő gyulladás, amely a legutóbbi évekig életfogytig tartó és gondozást igénylő, nem feltartóztatható kórfolyamatként élt az orvosi tudatban.

Ez a kép az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott. Már a múlt évezred végén felfigyeltek a nagyon erős örökletes hajlamra. A HLA-B27 elnevezésű szöveti antigén a betegek túlnyomó többségében megtalálható és örökölhető. Ez önmagában azonban nem alkalmas a betegség bizonyítására, mert a népesség egytizede is hordozza a B27 antigént, mégis csak további egy százalékuk lesz Bechterew beteg.

Hazánkban mintegy tízezer beteg érintett, túlnyomó többségük férfi.
Az örökletes hajlam mellett jelentős arányban külső tényezők is szerepet játszanak a gyulladás megindításában és fenntartásában. A legtöbb bizonyíték baktériumfertőzések kiváltó szereplét támasztja alá.

A B27 antigén a szervezet saját-idegen felismerő rendszerének része. A kutatások/vizsgálatok azt mutatják, hogy a bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő bizonyos baktériumok egyes esetekben a saját kötőszövet elleni gyulladást váltanak ki. Központi szereplőjük a tumor-nekrózis faktor (TNF) nevű gyulladáskeltő, az immunrendszert aktiváló fehérje. Ez a felismerés adta a gerinc-ízületi gyulladás elleni leghatásosabb fegyvert az orvosok kezébe: a TNF hatásait gátló ellenanyagokat.

Mára tisztázódott, hogy a gerinc-ízületi gyulladások jóval az elcsontosodás előtt megindulnak, így a gyulladás minél korábban megkezdett, minél erőteljesebb csökkentése kivédheti a Bechterew-betegség legsúlyosabb következményét: az elmerevedést.

A betegség korai felismerését a gyulladásos gerincfájás jellemzőinek tudatos keresése is segíti. Ezek:
- a gerincfájdalom legtöbbször 40-45 éves kor előtt jelentkezik
- fokozatosan kezdődik, de gyakran szünetel a fájdalom (panaszmentes időszak), amely mozgásra javul.
- nyugalomban, főleg éjszaka jelentkezik

A Bechterew-betegségnek a fentiekben leírt, riasztó kimenetele arra késztette a betegség érintettjeit, hogy társaikkal együtt küzdjenek a betegség társadalmi elismertetéséért, a mindenkori terápiás lehetőségek kivívásáért. A hazai betegeket összefogó Bechterew Egyesület a www.bechterewes.hu honlapon várja a betegek és támogatók jelentkezését.

Az Egyesület online önszűrő kérdőívvel segíti a panaszokkal élőket, ily módon a betegek maguk is meggyorsíthatják betegségük felismerését, ha már az első tünetek jelentkezésekor tisztában vannak azok lehetséges eredetével. Ilyenek lehetnek a veszélyeztetettségre, gyulladásos gerincbetegségre utaló szűrőkérdések, érzékelt-látható tünetek illetve a funkcióbeszűkülés jelei. A kérdőív a www.negorbuljmeg.hu oldalon érhető el.

A betegek ön-értékelését ma már ingyenes mobiltelefonos applikáció is segíti. A SAPKA (Spondyloarthritis Patient Application) elnevezésű alkalmazással a betegség okozta tüneteket, panaszokat és a gyógyszeres kezeléssel való együttműködését rögzíthetik a felhasználók napról napra. A program a bevitt adatokat a kezelőorvos számára összesített formában – grafikonok és diagramok segítségével - is láthatóvá teszi. Ezáltal a kezelőorvos azonnal áttekintő képet kap a beteg állapotáról és betegségének aktivitásáról, így hatékonyabban tudja a terápiát módosítani, amennyiben az szükséges.

Legolvasottabb cikkeink