• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Klimax, kövérség, koleszterin

Egészségmagazin Forrás: MTI

A változás korában a vérkoleszterinszintje is változik, de nem egyformán.

A nők koleszterinszintje a változás korában megemelkedik, ezért ezekben az években célszerű, a bármilyen okból végzett laboratóriumi vizsgálatkor a koszorúérbetegségnek ezt a jelentős kockázati tényezőjét is megmérni. A fontos vizsgálati eredményt az American Journal of Epidemiology közölte.


A világszerte végzett nagy vizsgálatok évtizedek óta bizonyítják, mennyire téves az a közhit, hogy a szívinfarktus csak a férfiak betegsége, a nők pedig szinte védettek a koszorúérbetegség kialakulása ellen. A statisztikák szerint nők is elsősorban szív- és érrendszeri betegség következtében fejezik be életüket.


Az Egyesült Államok hét nagyvárosában 1995-től csaknem háromezer nő egészségének alakulását követték hét éven keresztül. A SWAN tanulmányban a lakosság összetételének megfelelően szerepelnek a különböző etnikai csoportokhoz tartozók.


Azt már korábban is megfigyelték, hogy menopauza idején bekövetkező hormonváltozás során a "rossz" (LDL) koleszterin szintje növekszik. A szakemberek egy része ezzel magyarázta, hogy a férfiakhoz képest, akiknél a koszorúérbetegség megjelenése gyakorta már a harmadik-negyedik évtizedben bekövetkezik, a nőknél ez általában csak a változás kora után kezdődik.


Az új tanulmányban 2559 nő laboratóriumi vizsgálatát végezték el minden esztendőben a hét évig tartó megfigyelési idő alatt. A "rossz" koleszterin és a többi, kedvezőtlen hatásúnak tartott vérzsír a változás korának az első időszakában volt a legmagasabb. Ez a változás már a havivérzés kimaradása előtt elkezdődött.


Az eddigi vizsgálatokban viszont nem tapasztalták, hogy az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, "jó" (HDL) koleszterin vérszintje is fokozatosan emelkedne. Carol A. Derby és munkatársai kiemelték, hogy a kedvezőtlen változások akkor érték el a csúcsértéket, amikor az ösztradiol hormon szintje a legalacsonyabbra csökkent.


Érdekes összefüggést találtak a vizsgált asszonyok testsúlya és koleszterin szintje között. Akik a mérlegre lépve a vizsgálat kezdetén a legtöbbet nyomták, azoknál volt legenyhébb a vérkoleszterin növekedése. "Ennek oka lehet az, hogy azoknak a nőknek a vérében volt a legmagasabb az ösztrogénszint, akik ebben az életkorban a legsúlyosabbak voltak" - írták a kutatók.