• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Könnyebb megelőzni, mint kezelni a trombózis egyik szövődményét

Egészségmagazin 2020.02.04 Forrás: Trombózisközpont
Könnyebb megelőzni, mint kezelni a trombózis egyik szövődményét

Az állapot kezelése igen időigényes, nehézkes és költséges, így a hangsúly a prevención van.

A poszttrombotikus szindróma (PTS) a mélyvénás trombózis egyik gyakori szövődménye, mely nem csak újabb trombózisok meleg ágya, hanem az érintett végtag fájdalmának oka is. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája az állapot elkerülését ismerteti.

Tönkrement vénabillentyűk

Mélyvénás trombózis után nagyon fontos az állapot akut és krónikus terápiája. Ez utóbbi a szövődmények elkerülése miatt is jelentős, ugyanis az állapot megfelelő kezelés nélkül 10 éven belül nagy eséllyel poszttrombotikus szindrómát (PTS) von maga után.

Ez lényegében krónikus vénás keringési zavar, mely annak következménye, hogy a trombózis okát nem sikerült megszűntetni, a tönkrement vénabillentyűk ott maradnak, vénás reflux és vénás hipertónia lép fel, mely az apróbb erek megrepedését okozhatja. Ekkor az adott terület vérellátása romlik, mely fájdalomban, ödémában, visszértágulatokban, bőr elszíneződésben, esetleg fekélyben nyilvánul meg. Sajnos PTS esetén fennáll a veszélye újabb trombózisoknak!

(Vénás reflux: hogy a vér a megfelelő iránya áramoljon a vénákban, ahhoz szelepekre, billentyűkre van szükség. Amennyiben ezek megsérülnek, a vér nem képes megfelelően áramlani.)

Elkerülni jobb, mint kezelni

Az állapot kezelése igen időigényes, nehézkes és költséges (főleg, ha már súlyos fekély is kialakult), így a hangsúly a prevención van.

A PTS elkerülésének leghatékonyabb módszere a megfelelő alvadásgátlás a megfelelő ideig (ez gyakran a beteg élete végéig szól). Ezen kívül szükség lehet még kompressziós terápiára a keringés javítása céljából- ez lehet rugalmas pólya, valamint kellő erősségű kompressziós harisnya. A betegnek a trombózis után fokozottan ügyelnie kell az életmódjára, a túlsúly leadására, kellő mennyiségű folyadék bevitelére, a dohányzás abbahagyására, és lábának tisztán tartására. (A lábköröm gomba mindenképp kezelendő!) Fontos mindezek mellett felívni a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára, hiszen ekkor nem csak a súlyfeleslegtől szabadulhat meg az illető, hanem a keringésére is igen jótékony hatást gyakorol.

“A PTS elkerülés érdekében nagyon fontos az, hogy az INR értéke az orvos által meghatározott tartományban maradjon (ez általában 2-3). Érdemes tudni, ha a beteg életének kevesebb, mint 80 százalékát élte le INR 2-3 között, a PTS kialakulására nagy az esély”- figyelmeztet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája, aki hozzátette, hogy az állapot elkerülése érdekében javasolt bizonyos ideig a kompressziós terápiát alkalmazni, valamint rendszeresen mozogni a vénás keringés fokozása érdekében.

Legolvasottabb cikkeink