• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Körbekerekezték a Balatont a vesebetegek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Idén másodszor rendezték meg a Balaton körül a RenBikeTourt vesebetegek számára.

Az akcióval a szervezők a vesebetegség, a veseelégtelenség sokakat fenyegető veszélyére, a szűrés, az aktív megelőzés és főként az egyéni odafigyelés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A tókerülésen közel százötvenen vettek részt - közölték.

Idén második alkalommal kerékpározták körbe a Balatont a RenBikeTour keretében dialízises betegek, kezelőorvosok, nővérek és támogatók, hogy felhívják a figyelmet arra: művesekezelés mellett is lehet aktív életet élni. A többnapos túrát 2014. június 27. és 30. között rendezték meg, a távot többségében biciklivel, 7-en futva teljesítették. Az Aegon Magyarország a résztvevők balesetbiztosításáról gondoskodott. A résztvevők Balatonfüredről indulva Siófok, Balatonfenyves, Keszthely és Gyenesdiás érintésével érkeztek vissza Balatonfüredre.

Az eseményen közel százötvenen vettek részt, köztük 22 dialízisre szoruló, és 6 transzplantált beteg. Sok orvos, dialízist végző nővér is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ott voltak a biciklisek között a betegek hozzátartói és az akciót támogató civilek is. A túrával a szervezők a vesebetegségre, a szűrés és a gondozás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, valamint a vesepótló kezelések közül a hasi dialízisre, amely a beteg életviteléhez igazítva bizonyos határokon belül szabadabb életet biztosít, mint a gépi kezelés. „Súlyosnak tartott vesebetegséggel, sőt vesepótló kezeléssel, azaz hasi dialízissel, gépi művesekezeléssel és transzplantáció után is lehet teljes, aktív életet élni, sőt, a rendszeres testmozgás, sportolás segít az egészség megőrzésében, a szív- és érrendszeri állapot javításában, az anyagcsere serkentésében" – mondta el dr. Schneider Károly belgyógyász és nephrológus szakorvos.

A felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen vesebetegsége, és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív- és érrendszeri szövődményekben: Magyarországon is legalább 500 ezerre tehető a veszélyeztetettek száma. Ráadásul Magyarországon jelenleg nagyon magas az akut dialízisek száma is, mert a betegek maguk sem tudják, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.