• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kurkuma: ígéretes szer ízületi gyulladásra

Lapszemle Forrás: pharmaonline.hu

A növény hatóanyagának jó biológiai hasznosulásával érhető el eredmény.

Egyre több vizsgálati adat jelzi, hogy a kínai és az indiai népi gyógyászatban régóta használt kurkuma ígéretes új szere a térdízületi osteoarthritis kezelésének. A terápiás hatás kulcsa a drog tartalomanyagainak jó biológiai hasznosulása, amely megfelelő gyógyszer-technológiai formulálással biztosítható – olvasható a PharmaOnline portálon.

A gyömbérfélék családjába tartozó, Ázsiában őshonos, közel kétezer éve ismert kurkumát (Curcuma-fajok) nemcsak fűszernövényként használják, hanem a tradicionális indiai és kínai gyógyászatban is számos kórállapot kezelésére alkalmazzák – például emésztési panaszok enyhítésére és ízületi gyulladás csökkentésére. Gyógyászati célra a növény gyöktörzse szolgál. Az európai és a magyar gyógyszerkönyvben a já­vai kurkuma (Curcumae xantorrhizae) és az indiai kurkuma (Curcuma longa) rhizomája hivatalos. A drog fő hatóanyagai a kurkuminoidok (köztük pl. a kurkumin) és az illóolajok.

A kurkumin in vitro jelentős gyulladásgátló hatással rendelkezik, az ízületi gyulladás csökkentésében megfigyelt kedvező hatásai hátterében feltehetően komplex mechanizmus áll. A terápiás hatás eléréséhez nem mindegy, milyen formában alkalmazzuk a kurkumint.

A világ számos országához hasonlóan a hazai gyógytermék-kínálatban is megtaláljuk az étrend-kiegészítőként forgalmazott kurkumakészítményeket, érdemes tehát áttekinteni, milyen vizsgálati adatok szólnak a kurkuma terápiás alkalmazása mellett.

A klinikai vizsgálatok fő iránya az osteoarthritis kezelése. Egy friss áttekintő közlemény (2) szerint mostanáig 15 klinikai vizsgálatot publikáltak e témában, amelyek általánosságban a kurkumakivonat, illetve a kurkumin hatásosságát jelzik, az eredmények közvetlen összehasonlítását és a standard kezeléshez viszonyított hatásnagyság megítélését azonban nehezítik a tanulmányok közötti eltérések.

A közelmúltbeli metaanalízisekben áttekintett vizsgálatok azt jelzik, hogy a kurkumakészítmények statisztikailag szignifikánsan enyhítik az osteoarthritis tüneteit a placebóhoz viszonyítva, és hatásosságuk összevethető a nem szteroid gyulladásgátlókéval.

Legolvasottabb cikkeink