Karácsonykor, újév táján többet eszünk, kevesebbet mozgunk és ez gyakran a derékbőségünk növekedésén is meglátszik.
Dr. Yungsheng Ma (Univ. Massachusetts Medical School, Worcester, MA, USA) és munkatársai 593 önként jelentkező, többségében túlsúlyos, sőt kövér férfit és nőt tanulmányozott egy éven keresztül. A vizsgált személyek között mindenféle korú egyén akadt: életkoruk 20-70 év között volt. Külön figyeltek arra is, hogy a tanulmányozott csoportban mindenféle, az Egyesült Államokban létező bőrszínű és eredetű ember legyen, például megfelelő létszámban vizsgáljanak spanyol származású egyéneket is.
A kiindulási adatfelvételt követően negyedévenként volt kontroll: két munkanap és egy ünnepnap kalóriabevitelét és az étel összetételét kiszámolták, megmérték a testsúlyt és a napi testmozgást. Egy év során a vizsgálati személyek átlagban napi 1963 kilokalóriát fogyasztottak és ennek fele származott szénhidrátból, egyharmada pedig zsírból, de mint kiderült, ezek az értékek évszakonként jelentősen változtak.
Az őszi-téli időszakban a vizsgált csoport tagjai átlag 86 kilokalóriával többet ettek-ittak, mint a "legsoványabb" időszakban, tavasszal. Az is kiderült, hogy tavasszal volt a legmagasabb a szénhidrát bevitel, ezzel szemben az őszi-tél étrendben lényegesen több zsír szerepelt és ebből is még több volt a kedvezőtlen, telített zsír. A kalóriaégetés pedig télen volt a legszerényebb: mindenki kevesebbet mozgott, mint tavasszal.
A változó étrend és az ellenkező irányban változó fizikai terhelés eredménye a testsúly alakulásán is meglátszott. A testsúly a téli időszakban volt a legmagasabb és tavasszal a legkisebb (p<0.001), bár ebben az amerikai népesség-mintában a különbség átlag csak mintegy fél kilónak bizonyult és az ingadozás a magasan iskolázottak körében volt a legkisebb.
A vizsgálatnak az idei karácsony előtti napokra időzített sajtótájékoztatóján Dr. Ma kiemelte, hogy az év végi ünnepek időszakában fölszedett fél kilónyi súlytöbbletet igen sokan a következő esztendően már nem képesek leadni és ez a folyamat tíz év alatt átlag öt kilónyi hízást jelent, aminek már lehet kedvezőtlen egészségi hatása.
(Forrás: Eur.j.Clin.Nutrition, online publication,2005, december 19)