• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Leggyakoribb kérdések a nőgyógyászati rendelőben

Egészségmagazin 2019.04.01 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Leggyakoribb kérdések a nőgyógyászati rendelőben

Elkaphatom a HPV-t orális szex útján? Nem szeretnék hormonokat szedni. Hogy védekezzek? Nem esem teherbe. Meddő vagyok?...

A nőgyógyászati rendelőket számtalan típusú probléma miatt keresik fel a nők, mégis vannak olyan tünetek, illetve kérdések, melyek igen sokszor elhangzanak. A leggyakrabban előfordulókat dr.Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza osztotta meg.

Normális a menstruációm?
A nőgyógyászhoz látogatók többsége menstruációs panaszokkal küzd. A vérzészavar általában túl hosszú és erős, vagy épp ellenkezőleg, rövid és gyenge vérzést takar. Emellett sokan panaszkodnak még ciklusuk hosszára (bár a 28 nap a nagykönyvi, de ugyanúgy belefér a 21-35 napos idői is), valamint pecsételő vérzésre is. Ilyenkor a fizikai- és uh vizsgálat után érdemes ellenőriztetni hormonszintünket, hiszen a panasz hátterében igen gyakran valamilyen hormonális eltérés áll. A pecsételő vérzés lehet még valamilyen fertőzés tünete, de akár jó-és rosszindulatú daganatra is utalhat, így mindenképp kivizsgálás szükséges!

Elkaphatom a HPV-t orális szex útján?
Nagyon gyakran kérdeznek a HPV-ről és a méhnyakrákról a betegek, és sokan tévedésben élnek a HPV fertőzéssel kapcsolatban. Gyakori tévhit, miszerint az orális szex (illetve az óvszer használata közösülés közben) védelmet nyújt, pedig ez tévedés, mivel szorosabb bőr-bőr érintkezéssel is el lehet kapni, csakúgy, mint orális szex útján- ez utóbbi esetben a száj/garat területén lehet tüneteket tapasztalni- mondja dr.Hetényi Gábor.

Nem szeretnék hormonokat szedni. Hogy védekezzek?
Vannak, akik eleve ódzkodnak a hormonoktól, így a hormonális fogamzásgátló módszerektől is. Természetesen számukra létezik hormonmentes megoldás is (csakúgy, mint azoknak, akiknél valamiért kontraindikáció a plusz hormonbevitel) Ezen belül vannak biztonságos és kevésbé biztonságos (pl. Megszakításos közösülés, naptármódszer) lehetőségek is. Igen kedveltek és népszerűek az óvszerek mellett a hormonmentes hüvelykúpok/kenőcsök (bár ezek biztonsága kérdéses), melyek károsítják a hímivarsejteket, így azok fogamzóképtelenné válnak. Ezen kívül jó megoldásnak számít még a hormonmentes spirál is, azonban annak felhelyezése és kivétele orvosi feladat!

Folyásom van. Ez normális?
Attól függ, hogy mikor és milyen. Ovuláció környékén és menstruáció előtt a folyás kissé bővebb , ám ha valaki úgy veszi észre, hogy ezen időkön kívül a megszokottnál is bővebb folyást tapasztal, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, még akkor is, ha nincs szaga/színe! A panasz leggyakrabban fertőzésre, gyulladásra utal (főleg, ha megváltozott a folyás színe, állaga, szaga), de akár komolyabb bajt is jelezhet (pl. méhnyakrák)

Nem esem teherbe. Meddő vagyok?
A teherbeesés esélye az első “próbálkozós” hónapban csekély, ám a legtöbbször fél éven belül létrejön a terhesség. Meddőségről akkor beszélünk, amikor egy éven belül sem lesz pozitív a teszt- ilyenkor meddőségi kivizsgálás indokolt mind a nő, mind a férfi részéről. Míg nem telik le az egy év, érdemes életmódváltással is segíteni a teherbeesést (bár ezt már az elejétől kezdve tanácsos véghez vinni). Sokat segíthet pl. A túlsúly leadása, egészséges táplálkozás, gyógynövények/vitaminok, rendszeres testmozgás, megfelelő stresszkezelés stb. Amennyiben még így sem jár sikerrel a pár, úgy egy év után érdemes megkezdeni a meddőségi kivizsgálásokat (hormonpanelek, fertőzések, fizikai akadályos, pszichés tényezők stb)

Legolvasottabb cikkeink