• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Lombikbébi program, új szemlélettel

Egészségmagazin Forrás: MTI-Press

Magyarországon az első sikeres lombikbaba világrajöttétől évente legalább 2000 gyerek születik ilyen módszerrel.

Júliusban lesz három évtizede annak, hogy az angliai Oldham városában világszenzációként megszületett Louise Brown, az első lombikbébi. Azóta világszerte gyakorlattá, mondhatni rutineljárássá vált a lombikban fogantatás, sok meddő házaspár kapott új reményt és lehetőséget. A módszer folyamatos korszerűsítésével együtt járó szemléletváltásnak köszönhetően a korábban sok gondot okozó ikerterhességek jó része is kiküszöbölhető.

Magyarországon az első sikeres lombikbaba világrajöttétől (1989) évente legalább 2000 gyerek születik ilyen módszerrel. A klasszikus eljárás azonban azóta sokat fejlődött, a mai, legkorszerűbb mikroprocesszoros módszerekig, természetesen annak érdekében, hogy minél magasabb terhességi és gyermekszületési számot érjenek el az egyre szaporodó meddőségi központok pácienseinél.

- Napjainkban az egyik legproblematikusabb és legvitatottabb pontja a programnak a sokszoros "ikerterhesség" - mondja dr. Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumának vezetője, az orvostudományok kandidátusa.- Zárójelben jegyezzük meg, hogy bár ikerterhességekről beszélnek, valójában az iker csak kettőt jelent, ezekben az esetekben viszont többes, hármas, négyes, sőt még ennél is több fejlődő embrióról van szó. A többes terhesség azonban már korábban is gyakorivá vált, hiszen az 1960-as években elterjedtek a petefészek működését serkentő hormonkészítmények, melyeknek a hatására több tüsző érik meg és nem volt ritka a négyes, ötös terhesség sem. Ma is alkalmaznak olyan gyógyszereket a meddőség kezelésére, melyeknek nincs közük a lombikbébi programhoz.

Külföldön nem egyszer világszenzációként tárgyalják, ha többes terhesség során 4-5 gyerek születik, még emlékezhetünk például az 1998-as texasi nyolcas ikrek, vagy az 1997-es Iowában született hetes ikrek hírére. Ahogy a professzor elmondja, nem csodáról van szó, egyszerűen a megtermékenyítést elősegítő szerek hatásáról. Arra is felfigyelhetünk, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel, illetve a termékenység fokozásával foglalkozó egészségügyi iparág - beleértve a lombikbébi programot is - világszerte virágzik, s mögötte kőkemény üzleti érdekek húzódnak meg. Egy sikerorientált üzletágról van szó, amelyben a produktum számít, és nyilvánvalóan nagyobb a teherbeesés valószínűsége, ha a nők nagyobb adagban kapják az azt elősegítő szereket.

A többes terhesség azonban nem veszélytelen, sem az anyára, sem a születendő gyerekekre. A terhességi toxikózistól a cukorbetegségig sok minden fenyegeti az anyát, a gyerekek pedig általában kis súllyal, gyakran maradandó egészségkárosodással születnek.

A sikernek tehát nagy ára van - mondhatnánk. De a szakemberek ma már új szemlélet szerint foglalkoznak ezzel a problémával.

- Az kétségtelen, hogy a lombikbébi programban gyakran előfordul többes terhesség - ismeri el dr. Konc János. - Az orvosok biztosra akarnak menni, hiszen ha több tüsző érik egyszerre, több embrió kerül a lombikba, és sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy közülük egyből, kettőből, többől gyerek is lesz. Viszont ez a folyamat irányítható. Egy lombikprogram esetén általában 100 nő közül 30 visz haza gyermeket, és ez jó eredmény. Három, vagy több embrió beültetése esetén biztosabb az eredmény, amiért érdemes a kockázatot vállalni, mégha nagyobb is az ikerszülés valószínűsége - teszi hozzá a doktor. Annál is inkább, mert ha kiderül a többes terhesség, lehet "korrigálni". Csakhogy az úgynevezett redukcióhoz a nők többsége nem járul hozzá, holott - ilyen indokolt esetekben - a terhesség tizennyolcadik hetéig a magyar törvények is lehetőséget adnak a terhességmegszakításra. Hármas, négyes, vagy még többes terhesség esetén ez mindenképpen ajánlott lenne, hogy a végül megszületendő gyermek már magzatként is egészségesen fejlődhessen.

A világ nagy részén már másként gondolkoznak erről, főként Dániában, Svédországban és Belgiumban, de az új szemlélet lassacskán teret nyer mindenütt, ahol lombikbébi program létezik. A feladat: kevesebb, de szelektált, jó minőségű embrió beültetése. Ha ez nem hoz eredményt első próbálkozásra, akkor két hónappal később meg lehet ismételni a beavatkozást lefagyasztott embrióval, és nem kell az egész programot elölről kezdeni, tehát anyagiakban ez nem jelent dupla költséget.

Konc doktor állítása szerint a váltás a Budai Meddőségi Centrumban már 2005-ben megtörtént. Azóta a 36 év alatti nők esetében csak két embriót ültetnek be az első két próbálkozásnál, és a többes ikerterhesség máris csökkent. Egy program - egy embrió, ezt látják a korszerű szemlélet hívei a mai technikával már követendő célnak, vagyis a kezdődő élet esetében is a minőség kerül előtérbe, a mennyiség rovására.

IVF

Legolvasottabb cikkeink