• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lyme-kór: erőteljes emelkedés Amerikában

Egészségmagazin 2022.11.10 Forrás: Weborvos
Lyme-kór: erőteljes emelkedés Amerikában

A Lyme-kór diagnózisok száma a vidéki Amerikában 357%-kal, a városi területeken 65%-kal nőtt.

Az elmúlt 15 évben számottevő növekedést tapasztalt az Egyesült Államok Lyme-kór tekintetében, és ennek következtében országos szinten egyre nagyobb aggodalomra okot adó problémává vált. A Lyme-kór diagnózisára vonatkozó magán egészségbiztosítási ellátások 2007 és 2021 között 357 százalékkal nőttek a vidéki régiókban és 65 százalékkal a városi területeken. Ezeket és más felfedezéseket erről a kullancsok által terjesztett bakteriális betegségről a FAIR Health által nemrég közzétett infografikája mutatja be.

A Lyme-kór 15 éves elemzését az országos, független nonprofit szervezet végezte el a több mint 36 milliárd, magáncélúan kiszámlázott egészségügyi ellátást tartalmazó adatbázisának felhasználásával; ez a kutatás egy korábbi FAIR Health infografikát bővít ki, amely 10 év Lyme-kór adatait vizsgálta.

A városi és vidéki területek közötti különbség

Az infografika fontos különbségeket tár fel a Lyme-kór előfordulási gyakoriságában, ha a vidéki és városi helyszíneket hasonlítjuk össze. 2016 és 2021 között a Lyme-kór diagnózissal rendelkező kárbejelentő sorok száma a vidéki régiókban 60%-kal, a városi területeken 19%-kal emelkedett, és a diagnózisok országszerte minden év júniusában és júliusában érik el a csúcsot. A vidéki helyszíneken a nyári hónapokban a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos ellátások aránya magasabb volt, mint a városi területeken. Novembertől áprilisig azonban a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos ellátás gyakoribbak voltak a városi, mint a vidéki területeken.

Földrajzi megoszlás

2017-ben a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos kárbejelentési tételek legnagyobb arányát az államban az összes diagnózis százalékában kifejezve - a legmagasabbtól a legalacsonyabbig - New Jersey, Connecticut, Észak-Karolina, Rhode Island és Vermont államokban regisztrálták. Tekintettel arra, hogy a Lyme-kór történelmileg az északkeleti és a felső középnyugati régióhoz kötődött, Észak-Karolina státusza, mint a Lyme-kórral kapcsolatos kárbejelentő sorok harmadik legmagasabb százalékos arányával rendelkező állam 2017-ben egy új régióra való jelentős terjeszkedésre utalt. 2021-re azonban Észak-Karolina lekerült a listáról.

A 2021-es lista élén álló államok a legmagasabbtól a legalacsonyabbig New Jersey, Vermont, Maine, Rhode Island és Connecticut voltak. Maine, amely korábban nem szerepelt a Lyme-kórra vonatkozó káreseti tételek tekintetében az első öt állam listáján, 2021-ben átvette a harmadik helyet, ami arra utal, hogy a kullancsok által terjesztett betegség egyre inkább jelen van az államban. Connecticut és Vermont helyet cserélt, Vermont a második helyre került, Connecticut pedig az ötödik helyre esett vissza.

Későbbi diagnózisok

Bár a Lyme-kór antibiotikumokkal kezelhető, egyes Lyme-betegeknél később hosszú távú tünetekkel járó állapotok alakulnak ki, például fáradtság, izom- és ízületi fájdalom és kognitív problémák.

A Lyme-kórral összefüggő későbbi diagnózisok azonosítása érdekében a FAIR Health megvizsgálta a magánbiztosítási adatbázisában szereplő egyének statisztikailag jelentős halmazát 2017 és 2021 között, összehasonlítva bizonyos diagnózisok előfordulását a Lyme-betegek körében a halmaz összes betegével. Az elemzés megállapította, hogy az olyan diagnózisok, mint a rossz közérzet és a fáradtság, valamint a lágyrészekkel kapcsolatos problémák gyakoribbak voltak a Lyme-betegek körében, mint a teljes betegpopulációban. Minden korcsoportban a Lyme-kórban szenvedő betegeknél általában nagyobb valószínűséggel fordultak elő ezek a látszólag összefüggő diagnózisok, mint a halmaz összes betegénél.

A FAIR Health elnöke, Robin Gelburd kijelentette: „A Lyme-kór továbbra is növekvő közegészségügyi problémát jelent. A FAIR Health továbbra is használni fogja az egészségügyi ellátási adatokat, hogy cselekvőképes és releváns betekintést nyújtson az egészségügyi érdekeltek számára, akik jobban meg akarják érteni a Lyme-kór esetek folyamatos növekedését.”

Forrás: Scitech Daily

Legolvasottabb cikkeink