• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Májrák: rizikós előzmények

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A felismerésben a háziorvosra, a kezelésben az onkológusra, a sebészre hárul óriási szerep.

A  májrák fő kiváltó oka általában a hepatitis B és C okozta májkárosodás: a májrákos esetek 78 százalékát vírusfertőzés okozza. A májrák egyik előzményét, a májcirrózist hazánkban leginkább az alkohol, a hepatitis B és C vírusfertőzés, ritkábban vegyi anyagok és különböző betegségek váltanak ki. A felsorolásból ne felejtsük ki a cukorbetegséget, az elhízást, bizonyos örökletes kórképeket, és a növényekből származó, a penészgombák termelte aflatoxint se.

Milyen következményekkel jár a májcirrózis? A májban göbök keletkeznek, visszafordíthatatlan átalakulás megy végbe az életfontosságú szervben. Nem az egész szerv zsugorodik, hanem a működő része lesz kisebb, s annak ellenére, hogy a máj megújhodásra képes, a cirrózisos máj akár végzetes szövődményekhez vezethet. A betegség nem gyógyítható ugyan, de a romlása lassítható. Mégis évente 7 ezer honfitársunk májcirrózis miatt veszíti életét.

A rosszindulatú májdaganat általában régóta meglévő májbetegség folytatása. Tíz májrákos közül 9 korábban májcirrózisban szenvedett. Az külön tragédia, hogy sok betegnek a felfedezése előtt fogalma sem volt arról a bajáról. De például ha más problémával keresi fel az orvosát, a vérvételnél kiderülhet, hogy májdaganatban szenved. Ha a rizikócsoportba tartozók félévente ultrahangvizsgálatra mehetnének, illetve elmennének, talán még időben felfedeznék a kezdődő májrákot.

Az időben felfedezett rák operálható, az időben elkezdett kezelés jobb életkilátással kecsegtet! A szakemberek állítják, ha nem túl nagy a daganat, továbbá a szervezetben nem terjedt szét, nincs áttét, akkor elsődleges gyógymód a műtét. Ellenkező esetben az onkológiai gyógyszeres kezelés javíthatja a páciens életkilátásait.

Még egy tudnivaló: a májban gyakoriak a daganatok, amelyek lehetnek jóindulatúak is. Az áttéteknél sem májrák a diagnózis, hanem a vastagbél-, a végbél-, a gyomor-, az emlő-, a tüdőrák stb. az ok, ami áttétes daganatot vált ki a májban. A kezelésnek ilyenkor mindenekelőtt az alapbetegségre kell koncentrálni, illetve az határozza meg, hogy milyen metódussal gyógyítják a pácienst.

A betegség világméretű előfordulása és súlyos volta okán évente megrendezik a Hepatitis Világnapot, hogy minél többen odafigyeljenek a hepatitis B és C fertőzésben szenvedő százmilliókra. A World Hepatitis Alliance először 2008-ban szervezte meg az eseményt. Idén a kampány üzenete: "Ez a hepatitis... Tudj róla többet! Küzdj ellene! A hepatitis nem válogat."

A témában a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, a Magyar Újságírók Szövetsége, továbbá a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával meghirdetett sajtópályázatra 29 munka érkezett. Az eredményt tegnap, az újságírók székházában hirdették ki. Az írott sajtó kategóriában a szombathelyi Tersztyánszky Krisztina, a Vas Népe című megyei napilap munkatársának művét díjazták. A rádióriportok alkotói közül P. Kiss Zsuzsa, a Magyar Rádió Napközben című műsorának szerkesztője vehetett át elismerést, míg a televíziós munkák sorából Varga Zoltán, a Gyula TV szerkesztő-riporterének összeállítása kapott jutalmat.

Legolvasottabb cikkeink